Trenderna inom klassiskt herrmode vår/sommar 2021

klassiskt herrmode vår sommar 2021

De flesta större modehus har nu släppt sina kollektioner inför hösten och sommaren 2021. Det ser bättre ut än någonsin kan vi lova! Spännande nya färger, blandat med kreativa silhuetter är något som vi kan se. Allt detta med inspiration från herrmodets gyllene årtionden. Här går vi igenom trender för klassiskt herrmode vår/sommar 2021.

Tidigare var vi inne på trenderna inom herrmode för våren och sommaren 2021. Då var det främst generella trender inom modet vi var inne på. Idag har turen kommit till klassiskt herrmode för våren/sommaren 2021.

Klassiskt herrmode våren och sommaren 2021

Det kan kännas fel att prata i termer av trender när det handlar om klassiskt herrmode. Är inte meningen att detta skall vara tidlöst och inte röra sig enligt trender? Visst ligger det något i detta. Men även inom detta område är det tydligt att det finns både färger, detaljer och silhuetter som varierar från år till i de kollektioner som lanseras.

Längre ner går vi närmare igenom vad klassiskt herrmode egentligen är och var inspirationen till kollektionerna hämtats. Men först går vi igenom årets snyggaste nyheter för våren och sommaren inom klassiskt herrmode.

Färgerna inom herrmode vår/sommar 2021

Brioni vår sommar 2021
Brioni vår/sommar 2021

Färgpaletten till våren och sommaren blir alltid ljusare än under vinterhalvåret. Det är ett allt större fokus på jordiga färger även till årets vår- och sommarkollektioner.

trendfärger inom klassiskt herrmode 2021

Gröna färger i olika nyanser, där olivgrönt är framträdande. Beige och avmattade turkosa nyanser är också trendfärger inom klassiskt herrmode för tillfället.

trendfärger 2021

Pastellfärger är också de populära hos sommarplagg tack vare den retrocharm de har. Håll även utkik efter eleganta färger som ”Royal Blue” likt de hos vår- och sommarkollektionen från Boglioli ovan. En färg som för tankarna till filmer som Talented Mr Ripley och 1960-talets sommarmode.

trender i färger 2021

Passform och silhuett

När vi tar en titt på de kollektioner som lanserats inför våren och sommaren är det klart att vi ser allt fler plagg med klassiska element högt midjeparti på byxorna och frontveck. Dessa stilelement har varit framträdande i flera år nu.

Men samtidigt är det en trend som endast tilltar när vi kollar in vårens och sommarens kollektioner. Detta syns oavsett om det handlar om skräddade plagg som kostymer eller ledigare mode.

Nyckelplaggen inom klassiskt herrmode vår/sommar 2021

klassiskt herrmode vår sommar 2021
Vår- och sommarmode från italienska Boglioli.

Till våren och sommaren kommer alltid lättare tyger in i bilden. Plagg i linne blir återigen aktuella att använda sig av. Italienska märken med sina okonstruerade kavajer är speciellt populära till vår- och sommarsäsongen.

Lätta kavajer i linne

Kavajer i linnetyg är ett måste i vår- och sommargarderoben. Det är lätta att kombinera med chinos och kostymbyxor. Satsa gärna på olika färger hos kavaj och byxor.

Nedan har du några exempel på hur du snyggt kombinerar färger och stilar. Använd dig gärna av piké innanför kavajen för en stilren och avslappnad vår- och sommarstil.

Okonstruerade kavajer med smal passform i tunt och svalt linnetyg från Aspesi, Boglioli och Morris Heritage. Utmärka exempel på hur du klär dig stiligt och ledig till våren och sommaren. Längst ner hittar du en dubbelknäppt kavaj i uppseendeväckande färg från Tiger of Sweden.

Loafers är det optimala skovalet för våren och sommaren om du vill få till en snygg helhet.

Några exempel på okonstruerade kavajer för våren och hösten 2021 från Ermenegildo Zegna och Harris Wharf London.

Överskjortan

En av de största ändringarna under senare år har varit att vi fått in fler plagg i funktionella material i kollektionerna. Eftersom vi nu även tvingats stanna hemma har vi kunnat se att allt fler modehus satsar på så kallade hybridplagg.

Funktionellt är ledordet oavsett om det handlar om traditionella modehus eller nyare aktörer. Ett av senaste årens nyckelplagg även inom det klassiska herrmodet har blivit överskjortan. Det är ett plagg som kombinerar traditionella detaljer med modern elegans.

Engelska Sunspel är främst kända för sina högklassiga pikétrjöjor. Till vår- och sommarkollektionen har märket även lanserat överskjortor i linne.

Safarijackan

Den klassiska safarijackan verkar aldrig att gå ur mode. Till denna säsong är den mer aktuell än någonsin. Olika olivgröna nyanser är i fokus när vi kollar in utbudet i kollektionerna.

Ovan syns safari-jackor från Lexington och Aspesi – två modeller som nyss kommit ut på marknaden.

Pikéer

Nu har även vårens och sommaren pikétröjor landat hos webbutikerna. Satsa på jordiga färger som olivgrönt i olika nyanser. Det finns även många olika material gällande pikétröjor att välja på. Ta gärna tillfället i akt att bära en pikétröja i mjuk bomull denna säsong.

Lagom till våren och sommaren 2021 har Morris Heritage i exklusivt samarbete med Care of Carl tagit fram en finstickad pikétröja i flera olika färger. Denna är tillverkad i ett fint merinogarn producerat av Zegna Baruffa, en italiensk garnproducent. 

Med de korta ärmarna och den eleganta kragen är denna piké lätt att kombinera med andra plagg. Ett måste i vår- och sommargarderoben!

Grönt med olika strukturer är ett hett tips för detta år. Här syns en våffelstickad piké från Altea och en piké i mjuk bomull från Canali.

piké från sunspel

Ett klassiskt sommarplagg är alltid en pikétröja från Sunspel. Denna är i varpstickad och ventilerande bomullsmesh, kallad Quality 75. Pikétröjan var ursprungligen skräddarsydd för Daniel Craig i rollen som James Bond i filmen Casino Royal.

Byxor med hög midja och klassiska detaljer

Då det gäller nyckelplagg för våren och sommaren kan vi såklart inte bortse från byxorna. Byxor med hög midja och klassiska detaljer är en av de hetaste modetrenderna oavsett om det handlar om klassiskt herrmode eller mer generella trender inom mode för män.

Vi hittar mängder av snygga byxor i lättare material med klassiskt snitt, likt modellerna från italienska PT1. Incotex och Filippa K är två andra märken vi varmt kan rekommendera om ni söker byxor i klassiskt snitt till denna sommar.

Två färger av stilrena byxor i linne från Morris. Lägga märke till passformen hos dessa eleganta byxor. Byxorna kan gärna vara aningen kortare till sommaren för att lämna mer utrymme att beundra stiliga loafers.

Inspiration till kollektionerna

Det är tydligt att vi genomlever en period där inspiration hämtas från 1930-talet och några årtionden framåt inom klassiskt herrmode vår/sommar 2021. Dessa benämns ofta som de gyllene årtiondena gällande klassiskt herrmode.

I början av 2000-talet blev det populärt med allt tajtare passform på kostymerna och låg midja på byxorna. Nu kan vi igen se en återgång till mer klassiska silhuetter och lösare passform.

Vi har dock en större variation i herrmodet i dagens läge än vad som var fallet under t.ex. 1940-talet, som bilderna här kommer från. Under lång tid var den brittiska silhuetten och skärningen dominerande. Det innebar bland annat tydligt markerade och vadderade axlar, samt tydligt midjeparti.

Från 1950-talet skulle märken som italienska Brioni införa lättare tyger, samtidigt som det också kom allt fler okonstruerade kavajer ut på marknaden. Just nu ser vi att den italienska herrstilen är väldigt populär med många modeller i alternativa tyger och lättare konstruktion.

Numera är det dock inte endast italienska märken som tillverkar okonstruerade kavajer och kostymer i lättare tyger. Bland annat svenska Oscar Jacobson är ett exempel på märken som har ett stort utbud av denna typ av kavajer.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *