5 tips vid val av tapeter hemma

val av tapeter
Bild: photowall.se

Till våren är det många som vill fräscha till sig. Med mer ljus runtomkring oss får vi extra energi och det gör att vi gärna använder oss av mer färger. Det gäller inte endast i kläderna vi bär, utan också hemmet. Speciellt i dessa tider när många jobbar hemifrån. Tapeter är ett av de enklaste sätten att snabbt få till förändringar i hemmet. Här ger vi dig tips vid val av tapeter.

Vi har använt tapeter i hundratals år för att dekorera och pryda våra väggar. Materialen och sättet att färga och trycka tapeter har utvecklats genom åren och nu har vi många alternativ på marknaden.

När du väljer tapeter behöver du tänka på vilken effekt du vill att de skall skapa i ditt hem. Det handlar inte endast om att välja den tapet du tycker att är snygg. Det kan också vara bra att ta andra faktorer i beaktande.

Vad bör man tänka på vid val av tapeter?

Ett enkelt sätt att pigga upp hemma är att använda tapeter. Med tapeter kan du helt ändra känslan i dina rum med hjälp av olika färger och mönster. Men vad bör man tänka på när man väljer tapeter till hemmet? Här ger vi dig några tänkvärda tips vid val av tapeter.

Använd tapetväljare online

Trots att tapeter är enkla att byta är det ett stort beslut som påverkar hela känslan i ett rum. Därför kan det vara bra att ha hjälp med tips och inspiration för hur du inreder dina rum på bästa sätt med tapet

Hos många webbshoppar med tapeter hittar du guider med tapetväljare sorterat efter färger, rum och kategori. Hos vissa finns till och med möjligheten att själv ladda upp bilder från ditt rum som du sedan kan matcha med tapeterna. 

Tänk på den naturliga belysningen

Enligt den färgteori som många inredare använder sig av är väderstrecken i fokus. Om det rum som skall tapetseras har ljus som kommer österifrån är det kallt. Då bör du inte välja kyliga nyanser på tapeterna. 

Om du har ett rum där ljuset kommer från väst eller syd får du in varmt ljus. Då kan det passa med en sval färgnyans på tapeterna. Den naturliga belysningen är alltid viktig att tänka på vid inredning av hemmet, oavsett vilken stil du önskar.

Tapeter för harmoni

Det är populärt tema är tapet med träd och andra naturmotiv för att skapa harmoni. Sovrummet är det rum för vila och återhämtning och därför är färger och mönster som är lugnande för ögat att föredra.

Även för arbetsrummet kan du med fördel använda dig av olika naturmotiv för jobba mer rofyllt. Speciellt nu till våren är det alltid ett bra tips att pigga upp väggarna med naturteman.

Här kan du läsa mer om hur du använder tapeter för att skapa rätt sinnesstämning i hemmet.

Använd rätt färgskala för mjuk övergång

När du använder olika mönster och färger i rummen är det en bra idé att beakta de färger du har på möblerna, golven och andra inredningsartiklar. 

val av tapeter
Bild: photowall.se

Många använder mönster för fondväggar. I dessa fall kan gärna en del av den mönstrade tapeten ha samma färgskala som övriga tapeter i rummet. Om du har öppna ytor får denna färgskala även ge en mjuk övergång till följande rum.

Det finns många inredningsmagasin där du kan hämta inspiration för hur du väljer rätt tapet för olika rum. 

Välj de tapeter du gillar

Vi har alla väldigt olika smak gällande det mesta här i livet. Det gäller även inredning. Därför är det en bra tumregel att gå på din magkänsla och välja tapeter du gillar och som gör dig glad.

Vi är ofta alltför ängsliga då det handlar om att göra ändringar i hemmet. Ovan har vi gett dig några tänkvärda tips, men i slutändan är det du själv som vet vad som gör dig harmonisk. 

Våga experimentera med nya färger och mönster. Ibland kan detta vara precis vad som behövs för att ge hemmet ett lyft. I pandemitider är detta kanske mer nödvändigt än någonsin tidigare. Vem vet, kanske nya tapeter är precis den lilla energikick du behöver för våren och sommaren?

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *