Tänk på detta innan du lånar pengar!

att tänka på när man tar snabblån

Det är utmanande tider vi lever i där många förlorat sina jobb under de senaste månaderna. Det har blivit aktuellt hos fler än normalt med tillfälliga finansieringslösningar för att få ekonomin att gå ihop. Det gäller såväl privatpersoner som företagare.

Det är också många som saknar möjligheter att ta lån med säkerhet, vilket gör att det är svårare att få lån från traditionella finansinstitut. Då återstår möjligheten att ta ett lån utan säkerhet – något som många också vänder sig till i dagsläget. Vad bör man då tänka på när man lånar utan säkerhet?

Tips för dig som lånar pengar

Redan innan coronapandemin slog till hade vi en ökad trend med allt fler svenskar som tog snabblån och andra lån utan säkerhet. Det är kanske inte så märkligt med tanke på att det finns ett enormt utbud på lånemarknaden numera.

För de allra flesta kommer det situationer i livet när du kommer att behöva låna pengar. Lån med säkerhet är alltid att föredra eftersom du då har förutsättningar att få en lägre ränta.

Det finns dock situationer i livet då detta alternativ inte är aktuellt. För det första kan säkerheten redan vara förbrukad i form av ett hus- eller billån. Det kan även handla om att man inte vill bland in andra i sina privatekonomi. Då kan den flexibilitet som lån utan säkerhet erbjuder vara ett alternativ.

Då det handlar om dessa lån bör du dock vara extra noggrann så att du inte hamnar i en skuldspiral. Här är några tips för dig som funderar på att ta snabblån eller andra lån utan säkerhet.

Gör upp en plan och budget

Tyvärr är det alltför få som tänker långsiktigt när de tar snabblån. Många handlar i panik och undviker helst att tänka på de långsiktiga följderna för ekonomin.

Snabblån behöver inte vara ett dåligt alternativ om du tänkt igenom din situation noggrant och har en plan för hur du skall betala tillbaka pengarna så snabbt som möjligt. Det är dålig planering som kan leda till skenande kostnader i form av räntor och andra utgifter.

Om du vill ha hjälp med att göra upp en budget kan vi tipsa om denna sida där du hittar utbildningsmaterial om privatekonomi för privatpersoner. Här har konsumentverket gjort upp en sida speciellt utformad för de tider vi nu lever i.

Ta ansvar för din ekonomi

Det är populärt att söka efter lån utan UC, vilket betyder att du kan låna utan att det görs en kreditupplysning på dig. Att andra inte gör en bedömning av din kreditvärdighet betyder det inte att du själv inte skall hålla stenkoll på din ekonomi.

Ta ansvar för din privatekonomi och se över alla dina utgifter innan du tar ett lån!

Jämför olika alternativ

Den som funderar på snabblån bör alltid undersöka marknaden ordentligt. I dagsläget finns många olika jämförelsesajter för snabblån där du enkelt kan kolla vilka alternativ som passar dig bäst.

Vi har alla olika livssituationer och olika behov. Därför bör du också välja det alternativ som passar dig bäst här och nu. Du vet själv bäst vilken situation du befinner dig i och vilken betalningsförmåga du har den närmaste framtiden.

Var noga med detaljerna

På de bästa jämförelsesajterna för snabblån på nätet finns villkoren för lånet klart utskrivna så att du enkelt kan jämföra alternativen. Se till att noggrant läsa igenom dessa så att du inte får obehaglig överraskningar i framtiden.

På de flesta jämförelsesajter finns också tydliga beskrivningar över hur lånet fungerar i praktiken. Se till att läsa igenom dessa exempel så att du förstår lånet innan du slår till.

Undvik att låna till onödiga saker

Det är också oerhört viktigt att undvika att låna till onödiga saker som du inte behöver. Snabblån och lån utan säkerhet skall ses som något du endast tar i undantagsfall. Det kan handla om att spisen gått sönder eller något annat nödvändigt som behöver fixas snabbt. Även i dessa fall behöver du en plan för hur du snabbt kan betala tillbaka pengarna för att undvika onödiga utgifter.

Avslutningsvis

Detta år har varit utmanande för människor inom de flesta branscher. Vem kunde ha förutspått att världen skulle se ut som den gör i början av året?

Exceptionella händelser kräver också ibland exceptionella åtgärder. Det gäller i allra högsta grad privatekonomin. Det viktigaste i dessa sammanhang är att du inte blundar för verkligheten och verkligen ser till att ta ansvar, vara proaktiv samt hålla koll på detaljerna. Detta är några av de viktigaste principerna för att nå framgång i livet.

Det finns många olika alternativ på lånemarknaden om du ser till att göra en ordentlig research innan du slår till. Gällande privatekonomin gäller samma principer som i övriga livet – det lönar sig att planera och vara noggrann med detaljerna!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *