Lagom till premiären av filmen Kingsman: The Golden Circle som har premiär i Sverige 22 september har de sista plaggen och accessoarerna anlänt till Kingsman Collection, kollektionen som är något av de mest intressanta som kommit inom manligt mode de senaste åren.
Kingsman Collection är den Mr Porters kollektion som uppgjorts utifrån regissören av filmen Kingsman, Matthew Vaughns och designern Arianne Phillips skisser och i samarbete med några av de mest anrika märkena inom herrmodet. Fokuset är på det brittiska arvet inom skrädderikonsten, med tyger från traditionella kvarnar och uppsydda i samarbete med dessa klassiska märken.
Den första kollektion utkom i samband med lanseringen av den första filmen av Kingsman: The Secret Service år 2014. De flesta av de märken som fanns med i den kollektionen hänger med ännu idag, men till de kollektioner som lanserats under de senaste åren har ännu fler samarbetspartners tillkommit. Även om den andra delen av filmen Kingsman kommer först nu har alltså klädkollektionen Kingsman levt ett eget liv under åren, med nya kollektioner två gånger om året.
Under hela den tiden har man dock hållit sig trogen till det välskräddade modet som man även kunde kalla ”Spy Style”, med klara associationer till det mode som är förhärskande i filmerna bland annat med James Bond och TV-serien Helgonet. Att man skapat en hel kollektion utifrån spiontemat sätter naturligtvis sin prägel på stilen. Till just denna kollektion har man dock även introducerat några plagg i cowboystil eftersom delar av den nya filmen utspelar sig i Kentucky.
Bland annat hattar från ikoniska Stetson och boots från Luchesse finns med i kollektionen. Båda dessa amerikanska märken har anor från 1800-talet och har medverkat i flera klassiska västernfilmer under åren.
Kavaj: The House of Dormeuil
Byxor: The House of Dormeuil
Skor: George Cleverly
Parfym: Perfumer’s Story
Hembar: Higgs & Crick
Skjorta: Turnbull & Asser
Slips: Drake’s.
Då det gäller just kostymerna, så går detta under eget namn utifrån karaktärerna som bär dem i filmen och inte i samarbete med något speciellt märke. Man använder dock tyger från några riktigt anrika fabriker med exklusiva tyger. I kostymen ”Eggsy” ovan har man använt sig av lyxigt ulltyg i lättvikt från The House of Dormeuil som grundades år 1842 när Jules Dormeuil kom på tanken att importera engelska tyger till Frankrike. Redan år 1871 öppnade man sin första butik på New Burlington Street i London.
En annan mer långvarig samarbetspartner då det gäller tygerna till kostymerna är engelska William Halstead som har anor som går tillbaka ända till år 1875.
I samband med lanseringen av den första kollektionen gjorde MR PORTER upp en video som förklarar spionkonceptet.
I den nya filmen Kingsman: The Golden Circle beger man sig alltså även ut till Kentucky i USA, något som även syns i kollektionen. Här bland annat i form av vadderad väst från Rocky Mountain Featherbed och hatt från Stetson.
Reklam med Stetson hattar i magasinet ”Twentieth Annual Report of The National Farm School” från november år 1917.
Märken som Drake’s, George Cleverley och Turnbull & Asser har funnits med i samtliga av Kingsmans kollektioner. Ett nytt märke är dock engelska tillverkarna av lyxiga möbler och glaskonst Higgs & Crick, som bidragit med en hembar bestående av whiskyglas, decanter och underlägg.
Ett annat intressant samarbete är den med prisbelönade Azzi Glasser på The Perfumer’s Story. Hon har skapat en manlig och rökig parfym för kollektionen med noter av rom och tobak. Mer om Azzi Glasser och Perfumer’s Story kan ni läsa om i ett tidigare inlägg på Gentlemannaguiden.
Den som följt med tidigare kollektioner minns kanske att engelska Bremont bidrog med klockorna till de förra kollektionerna. Till den nu aktuella kollektionen är det schweiziska TAG Heuer som bidragit med denna ytterst vackra smartklockan.
Heuer Watch Company grundades 1860 och år 1887 patenterade företaget den oscillerande pinjongen som gav en stor förbättring för mekaniska kronografer och än i dag används av flera ledande schweiziska armbandsurstillverkare. 1895 patenterade man även en av världens första vattentäta boett. TAG Heuers kanske mest kända klocka är modellen Monaco, som var världens första vattentäta kvadratiska armbandsur.