Veckoslutsinspiration: uppdaterat 80-tal

Idag hämtar vi inspirationen från 1980-talet och dess businesslook. Det var när jag bläddrade i stilbibeln Gentleman av Bernhard Roetzel tidigare idag som jag fick en nostalgisk känsla över mig. Om det finns en bok med klassiskt herrmode som man bör äga är det just denna.

Det är filmen Wall Street från 1987 som många har kommit att associera med 80-talets businesslook. Den dubbelknäppta kostymen med kritstreck är det klädplagg som åtminstone jag kommer först att tänka på när jag tänker på denna film. Just detta kollage har jag valt att kalla ”uppdaterat 80-tal” eftersom man numera med fördel kan använda sig av en smalare silhuett på kostymen än vad som var kutymen på 80-talet.

En diskret kritstrecksrandig kostym i mörkblått från prisvärda Pier One blandat med accessoarer i färgen burgundy blir det en ytterst stilig kombination som passar till de flesta uppklädda sammanhang. För just den mörkblåa, dubbelknäppta kostymen föredrar jag cognacfärgat på skor och portfölj hellre än det traditionellt svarta.

Detaljerna i kollaget ovan:

Kostym: Pier One 

Portfölj: Berluti 

Scarf: Eton 

Skor: Kiomi 

Glasögon: Garrett Leight 

Parfym: Cacharel Pour L’Homme EdT

Inspirationen – min version av den kritstrecksrandiga boken Gentleman av Bernhard Roetzel. Även om boken publicerades för första gången år 1999 ger mycket av materialet 1980-tals vibbar. Framförallt är det ändå en uppvisning i klassiskt herrmode när det är som bäst.

Dubbelknäppt kritstrecksrandig kostym från Pier One. Byt ut skorna mot cognacfärgat eller brunt för en stiligare helhet. Eventuellt kunde jag även tänka mig en rödbrun slips som alternativ.

Paisleymönstrad sidenscarf i burgundy från Eton. Jag föredrar dock mörk navyblå kavaj och vit skjorta för att framhäva den rödbruna burgundyfärgen i all sin prakt.

Då det gäller att accessoarer till en stilig ”businesslook” kan jag inte tänka mig något mer fulländat än en portfölj från franska Berluti. Deras mörkpolerade portföljer i cognac, som är handgjorda i venetianskt läder är en investering för livet.

Cacharel Pour L’Homme EdT är troligen den doft, vid sidan om Calvin Kleins Obsession, som klarast symboliserar 1980-talets manliga dofter. Vissa påstår att det är Cacharel som är den riktiga symbolen för 1980-talets herrparfymer eftersom den lanserades redan 1981 och blev populär väldigt snabbt.

Cacharel är en träig och kryddig doft där basnoternas sandelträ, mysk och ambra ger en alldeles speciell doftaura. Jag blir alltid lite nostalgisk då jag tänker tillbaka på 80-talets kryddiga och klassiska dofter. Nuförtiden görs det alltför sällan dofter med dessa utmärkande manliga doftegenskaper.

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *