Watches and Wonders 2022 – Fokus på Jaeger Lecoultre

jaeger lecoultre ny klocka 2022

Igår var det dag 3 av Watches and Wonders 2022 i Genéve. I ett fullspäckat program med många intressanta hållpunkter valde organisatörerna bland annat att fokusera på miljöfrågor.

Några av de klocktillverkare som aktivt jobbar för en hållbar framtid inom klocktillverkning är anrika Jaeger-LeCoultre, Panerai och Zenith. Under videon tar vi en närmare titt på nyheterna från den förstnämnda.

Nyheter från Jaeger-Lecoultre 2022

Jaeger-LeCoultre är en av världens främsta företrädare av klockhantverket. I Reverso har man också en av de mest eftertraktade klockorna i världen. Här är en av de nyheter som Jaeger-LeCoultre presenterat under Watches and Wonders 2022.

Master Hybris Artistica Calibre 945

Master Hybris Artistica Calibre 945

Jaeger-LeCoultre lyfter fram sin expertis inom himmelska komplikationer och omtolkar sin Grande Complication Calibre 945 med två magnifika nya tolkningar för 2022: Master Hybris Artistica Calibre 945 Galaxia i rosa guld och Master Hybris Artistica Calibre 945 Atomium i vitguld. Dessa nya verk, som båda erbjuds i en begränsad upplaga på fem exemplar, hyllar La Grande Maison’s konstnärliga kreativitet och behärskning av det dekorativa hantverket samtidigt som de bekräftar dess tekniska uppfinningsrikedom.

jaeger-lecoultre Master Hybris Artistica Calibre 945

Efter att ha behärskat den sideriska tiden till fullo – det mått som astronomer använder för att följa konstellationernas skenbara rörelse på natthimlen – kan våra urmakare skapa unika kalibrar som återger dessa astronomiska händelser på handleden och som förenar komplikationer på fascinerande nya sätt. Kaliber 945, som ursprungligen skapades 2010, förenar en himmelskarta med ett himmelsvalv, en zodiakal kalender och en minutrepetition, och förhöjs ytterligare av Jaeger-LeCoultres Cosmotourbillon – en himmelskt flygande tourbillon.

  • De nya urtavlorna ”Atomium” och ”Galaxia” visar på kunskaperna från Manufakturens Métiers Rares®-ateljé, som för första gången introducerar grisaille-emalj i Jaeger-LeCoultres repertoar av sällsynta konstnärliga hantverk.
  • En Cosmotourbillon gör ett komplett kretslopp runt urtavlan på ett sideriskt dygn, och ett himlavalv för den norra hemisfären följer stjärnornas positioner i realtid, sett från Vallée de Joux.
  • De utsökta klockorna i en minutrepetition kompletterar den himmelska tidtagningen.

En himmelsk uppvisning

Kärnan i klockan är det sätt på vilket den tolkar astronomisk tidtagning för handleden, genom att använda urtavlan för att visa vår koppling till kosmos på både en bokstavlig och filosofisk nivå – till skillnad från en klassisk kalenderurtavla, där vi drar slutsatsen om denna koppling från de numeriska avläsningarna.

För att lyfta fram den astronomiska aspekten av tidsmätning utvecklade urmakarna en mekanism som kan visa hur den sideriska tiden passerar, baserat på stjärnorna. I mitten av urtavlan kartlägger himlavalvet natthimlen på norra halvklotet sett från den 46:e breddgraden – latitud för Jaeger-LeCoultres hem i Vallée de Joux – och följer konstellationernas position i realtid.

Genom att förstärka denna himmelska visning lyfts Cosmotourbillon upp bortom sin rent tekniska funktion som reglermekanism och mäter tidens gång när den gör en komplett rundgång moturs runt urtavlan på en siderisk dag. Med en varaktighet på exakt 23 timmar, 56 minuter och 4,1 sekunder definieras en siderisk dag av jordens rotation mätt i förhållande till mer avlägsna fixstjärnor, medan den 24 timmar långa soldagen – vår civiltid – mäts av jordens omloppsbana runt solen.

En gyllene solformad visare i kanten av urtavlan anger månaden i zodiakalkylen och soltiden på en 24-timmarsskala, vilket är nödvändigt för att ställa klockan. De Dauphine-formade visarna anger minuterna och 12-timmarscyklerna för civiltiden, som visas på två koncentriska ringar på urtavlans fläns.

Presentation av Métiers Rares®

En exceptionell rörelse förtjänar en exceptionell habillage och de nya Master Hybris Artistica Galaxia och Master Hybris Artistica Atomium ger ett nytt konstnärligt uttryck till detta äktenskap av komplikationer. Handdekorerad av hantverkare i tillverkningsindustrins Métiers Rares®-ateljé förstärker den flerstegsformade urtavlan skönheten i det himmelska temat samtidigt som Cosmotourbillon framhävs.

För stjärnkartan introducerar Jaeger-LeCoultre för första gången grisaille-emalj i sin repertoar. Grisaille-emalj är en målarteknik som har sitt ursprung i 1500-talets Frankrike och är unik genom att den skapar en ljuskikseffekt med en illusion av tredimensionalitet som skapas av halvtoner och skuggor. Först måste emaljören fullända den mörka bakgrunden – traditionellt blå eller svart – och sedan bygga upp djupet och intensiteten i färgen genom att applicera flera lager, varav vart och ett måste brännas.

Därefter läggs bilden till med en superfin pensel i vit emalj, lager för lager, och efter varje steg bränns bilden. Eftersom tjockare emalj skapar ljusare områden måste appliceringen kontrolleras med största skicklighet för att uppnå den eteriska skönhet och det skenbara djup som gör grisaille så bedårande. Tack vare denna sällsynta teknik avbildar urtavlorna i Master Hybris Artistica Calibre 945 med största konstnärlighet den himmel som vi ser ovanför oss på natten.

I en subtil anspelning på hur natthimlen tycks bilda en kupol över oss när vi tittar på stjärnorna, är urtavlorna konstruerade på flera nivåer, dominerade av en kupolformad struktur som också omsluter Cosmotourbillon. Den djupaste nivån på urtavlan, som är synlig runt kupolens kant och under tourbillon, är en midnattsblå eller svart skiva (för vitgulds- respektive roséguldshöljen) dekorerad med genomskinlig lack över opalin, med överförda vita inskriptioner för månadernas namn och tourbillonsekunderna.

Kupolen består av två delar. På den svarta urtavlan på ”Galaxia” är både den yttre delen av kupolen och den inre himmelska skivan gjorda av guld, med grisaille-emalj som föreställer planeterna och stjärnkartan och namnen på konstellationerna överförda över emaljen. Atomium” har fått sitt namn från det fina filigran av försilvrad metall som utgör kupolens yttre del, vars form påminner om linjerna som förbinder stjärnorna till konstellationer. På den kupolformade himmelska skivan förstärker midnattsblå grisaille-emalj och en överförd stjärnkarta den visuella kopplingen till kosmos.

Urtavlorna på ”Galaxia” och ”Atomium” omges av tre koncentriska ringar som bär indexen för soltid. Den inre ringen, för 24 timmar, och den yttre ringen, för minuter, är utförda i opalin; mellan dem är timringen dekorerad med emalj över en handguillocherad bas, med applicerade index.

Master Grande Tradition-fallet är ett perfekt komplement till de konstnärliga urtavlorna och den mekaniska sofistikeringen hos dessa överdådiga exemplar. Det består av mer än 80 delar och dess konvexa bezel kompletteras av breda fasor på klackarna. De ihåliga sidorna på klackarna ger dynamisk spänning, medan repetitionsreglaget är avsmalnande för att harmonisera med de böjda sidorna på huset. Olika ytor är mikroblästrade, polerade och satinborstade för att maximera ljusspelet och framhäva detaljerna.

När konstellationerna klingar

Denna exceptionella klocka tar också Jaeger-LeCoultres expertis inom klockor med klockspel till nya höjder genom att förena de astronomiska komplikationerna med en minutrepetition – som anses vara den mest utmanande och givande av alla horologiska komplikationer för en urmakare att behärska.

Den tekniska svårigheten med att skapa en sådan ligger i komplexiteten hos den mekanism som krävs för att överföra den exakta tid som visas av visarna till en serie perfekt programmerade slag, med olika ljud för timmar, kvartaler och minuter. Den konstnärliga utmaningen består i att klockorna måste vara rena, harmoniska och klart hörbara, eftersom det är ett miniatyriserat musikinstrument.

På Jaeger-LeCoultre har denna ständiga strävan efter det idealiska ljudet lett till flera patenterade innovationer, bland annat kristallgonger, trebuchethammare och en tyst regulator. I mekanismen för minutrepetition i kaliber 945 bidrar dessa uppfinningar till en speciell magi som kompletterar romantiken i den himmelska tidtagningen.

De nya Hybris Artistica-tolkningarna av kaliber 945 är på alla sätt ett bevis på Jaeger-LeCoultres bestående expertis inom astronomiska klockor, dess engagemang för att upprätthålla den fina balansen mellan innovation och tradition och dess hängivna strävan efter en perfekt syntes av konst och mekanik.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *