Tidiga morgonrutiner och kreativitet

Det är nu min allra första vecka som ledig sedan jag sade upp mig från mitt jobb för drygt en månad sedan. Även om det känns väldigt annorlunda och märkligt har jag ännu inte ångrat mitt beslut för en sekund. Att själv kunna lägga upp dagarna enligt den dygnsrytm man själv fungerar som bäst på känns inspirerande och något som jag ser fram emot att göra.

Vikten av ”de rätta” rutinerna utformade för just ens egna behov har jag skrivit tidigare om här på bloggen. Likaså om hur man genom planering kan underlätta för sig själv att hitta de rutiner och arbetsmetoder som passar ens liv bäst.

Att ha ett heltidsjobb vid sidan om det som man brinner för att göra behöver dock inte utgöra ett hinder för ens kreativa ambitioner. Anthony Trollope (1815-1882) var en de mest framgångsrika och respekterade engelska författarna under den Viktorianska eran. Trollope skrev ett femtiotal populära romaner med motiv från viktorianskt vardagsliv. Flera av de mest kända, till exempel Biskopen i Barchester från 1857 (översatt 1947), kretsar kring det fiktiva grevskapet Barsetshire.

I sin biografi som publicerades år 1883, alltså året efter hans död, skrev Trollope att han vaknade i mörkret och skrev från kl. 5.30 till 8.30 på morgonen med endast sin klocka framför sig. Han hade som krav att skriva 250 ord varje kvart. Om han skrev klart en roman innan halv 9, tog han fram ett nytt papper och påbörjade nästa roman. Skrivsessionen följdes av ett heltidsjobb på postkontoret. Dessutom jagade han minst två gånger i veckan. Ett heltidsjobb är alltså ingen ursäkt att inte lyckas med sina ambitioner, om man bara har den rätta disciplinen. Som ett resultat av dessa rutiner producerade han 49 noveller på 35 år.

Med det självförtroende som hans skrivframgångar förde med sig, uppmanade han andra författare att anamma hans metoder:

”Låt detta arbete (författarens) vara likadant som för den vanlige arbetaren. Inga gigantiska ansträngningar kommer då att bli nödvändiga. Då kommer man inte att behöva några våta handukar kring sin panna, eller sitta trettio timmar vid sitt skrivbord utan att röra sig – som män har gjort, eller sagt att de gjort.”

anthony-trollope-citat

I grund och botten handlar alltså mycket om den inspiration och motivation som finns för att göra det man älskar. Om man brinner för något, oavsett vad det handlar om i yrkesväg, hittar man även tiden genom noggrann planering och schemaläggning av sitt liv.

I boken Daily Rituals: How Artists Work finns samlat några av de största kreativa genierna och de arbetsmetoder som de använde för att skapa sina mästerverk. Vid sidan av denna bok kan jag rekommendera de intervjuer som finns sammanställda på The Paris Review där många intervjuer av kända författare finns sammanställda. Intervjuerna finns även i bokform.

I denna min första del om rutiner väljer jag att ta fasta på en av mina favoriter då det gäller rutiner, nämligen tidiga morgonrutiner. Vid sidan om nämnda Anthony Trollope finns det gott om kända kreativa genier som fokuserat sin kreativa energi till de tidiga morgontimmarna. I en intervju med San Fransisco Chronicle 2008 sade John Grisham att han i början av sin författarkarriär alltid steg upp klockan 5 för att genast hoppa i duschen. Hans kontor där han skrev var endast 5 minuter bort och han såg till att vara på plats varje dag, fem dagar i veckan kl. 5:30 för att påbörja sitt skrivande. Han beskrev dessa ritualer som tokiga, men också väldigt viktiga med tanke på vad som krävs i form av disciplin för att bli en framgångsrik författare.

Även Haruki Murakami, beskriver sin kärlek till tidiga morgonrutiner i en intervju med The Paris Review där han förklarar att han i sitt arbete med att färdigställa en roman alltid går och lägger sig kl. 21 på kvällen och vaknar kl. 4 på morgonen för att sedan jobba i 5-6 timmar med sitt skrivande. Han håller sig till denna rutin varje dag utan undantag, eftersom denna prövning i mental och fysisk styrka utgör en viktig del i skapelseprocessen.

I en intervju i The Paris Review från 1954 förklarar även Ernest Hemingway sin förkärlek till de tidiga morgontimmarna. När han jobbade med en bok såg han alltid till att börja skriva varje morgon så fort som det blev ljust, eftersom han då kunde jobba ostört. Han gillade också kylan på morgonen och den värme som byggdes upp i kroppen under skrivprocessen.

11845074794_5424b7606f_c

En av de mest kända morgonmänniskorna torde dock vara Benjamin Franklin som i sin självbiografi i detalj beskrivit sina rutiner. Ett av hans mest kända citat är ”Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise”, något som även avspeglar sig i hans noggrant uppgjorda schema över vad han skulle åstadkomma under en dag.

benjamin-franklins-dagsrutin

Han vaknade alltså runt kl. 5.00 varje morgon och gjorde sedan nödvändiga morgonrutiner, inklusive planering av dagen, innan han påbörjade jobbet runt kl. 8.00.

Det finns alltså många ser fördelarna med att påbörja sin dag tidigt. Det är inte endast det uppenbara, att man hinner med mycket innan dagen tar vid för de flesta andra och att man får jobba ostört. Det kan även skapa psykologiska fördelar eftersom man kan känna att man har en fördel ”mot resten av världen” när man fått gjort en hel del innan de flesta andra ens vaknat. Dessutom skall man inte underskatta den känsla av självkontroll som man ofta får genom att man förmår sig ta sig upp ur sängen i tid.

Med detta sagt behöver det inte betyda att morgonmänniskor är bättre utrustade för framgång än andra. Vi är alla unika, det viktigaste är att man själv finner den tid på dygnet då man jobbar som bäst och ser till att skapa sig förutsättningar till produktivt och effektivt arbete.

För mig personligen är det dock de tidiga morgontimmarna som är den tid under dygnet när jag fungerar som bäst och då jag får som mest gjort och därför gäller det att hålla ångan uppe under dessa timmar även nu när jag är ledig hela dagarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *