Då det handlar om nyårslöften eller vilka målsättningar som helst i livet, gäller det som jag konstaterade tidigare, att vara aktiv även i arbetet med att hålla dessa. Det gäller att ha en plan och en strategi för hur man skall lyckas hålla dessa. Annars riskerar man falla tillbaka i gamla mönster genast när vardagen kommer emot.
Det finns naturligtvis många sätt att göra detta på. Vad som funkar är i allra högsta grad en fråga om ens personliga intressen och smak. Det är omöjligt att för en annan att veta vad som försiggår i din hjärna och vad som får just dig att hålla dig motiverad. Därför gäller det att själv utarbeta sina personliga metoder för att lyckas.
Lite senare går vi igenom hur man bättre kan styra sina målsättningar och strategier utifrån olika typer av personlighetsanalyser. Innan det börjar vi med tidshanteringen. Man börjar naturligtvis från en övergripande målsättning och går sedan in på olika metoder och strategier för hur man skall nå sina målsättningar. Men då det gäller det dagliga arbetet med att fullfölja dessa strategier överskattar man ofta den tid man har till förfogande varje dygn.
[pullquote]
You’ll never change your life until you change something you do daily. The secret of your success is found in your daily routine.
– John C. Maxwell
[/pullquote]
Tidshanteringen är ofta tätt förknippad med våra rutiner och förmågan att hålla ordning på dessa. Om man inte har full koll på den tid som man har till förfogande under ett dygn är det lätt hänt att vi faller tillbaka i gamla mönster gällande rutinerna. Därmed riskerar man också att rasera allt som man försöker bygga upp gällande målsättningar och nyårslöften.
Här har vi alltför sällan några bra uppföljningsmodeller att ta till som på ett enkelt sätt kunde åskådliggöra hur vi faktiskt använder vår tid. Vi börjar från James Samuel Knox schema från boken Personal Efficiency (1920) som vi förevisat redan tidigare. Där finns en föreslaget schema över tidshanteringen under ett dygn.
Man kan själv göra upp sitt schema utifrån de obligatoriska göromål som man har under ett dygn. Det är dock viktigt att det under åtminstone några dagar i veckan finns tid för det som James Samuel Knox benämner ”Recreation and Study”. Den kan man ägna t.ex. åt uppföljning och planering av målsättningar.
I en annan bra bok i ämnet som heter Learning how to study and work effectively av William F. Book från år 1926 finns ett enkelt schema där man själv kan uppskatta den tid som man tänkt sig att lägga på sina aktiviteter varje vecka i jämförelse med den tid som det faktiskt tog.
Detta kan vara nyttigt att göra någon gång. Speciellt eftersom det visar hur bra vi är på att uppskatta tidsåtgången till olika göromål. Det är en bra övning också eftersom vi ofta har en tendens att både över- och underskatta den tid som vi lägger på olika aktiviteter under dagens lopp.
Ur samma bok kommer följande schema där man kan sortera in sina göromål i nyttiga och bortslösade timmar under en vecka.
Till sist tar vi med ett schema där man har möjligheten att rannsaka sig själv och se över sina rutiner gällande bortslösade timmar. Vad är orsakerna till detta och vad kan man göra för utnyttja dessa timmar till något bättre?
Som avslutning tipsar jag om några tidigare inlägg i ämnet:
- Planera din väg till framgång
- Verktyg för din personliga utveckling
- Hitta motivationen efter semestern
Nedan finns även några bra gratisböcker att hämta inspiration från vid planeringen av livet och målsättningarna:
- Personal Efficiency (1920) – James Samuel Knox
- Keys to Success-Personal Efficiency (1919) – B.C.Forbes
- Autobiography of Benjamin Franklin (1892)
- The Law of Success in Sixteen Lessons (1928) – Napoleon Hill
- Self-Reliance (1908) – Ralph Waldo Emerson (1908)
- How to live on twenty-four hours a day (1910) – Arnold Bennett
- As a Man Thinketh (1908) – James Allen
- How to Win Friends and Influnce People (1936) Dale Carnegie
- Gaining the Round Above; a Guide to Personal Efficiency (1918) Gustavus S. Kimball
- Hidden Treasures: Or, Why Some Succeed While Others Fail (1887) H. A. Lewis
Även Orison Swett Marden har en hel del klassiska mästerverk som finns att läsa gratis på nätet.