Vad blir årets modejulklapp 2021?

årets modejulklapp 2021

Årets modejulklapp är presis som årets julklapp en intressant tidresa genom åren. Årets modejulklapp ör vara ett klädesplagg som väntas bli en storsäljare till julen samtidigt som den den speglar de mode och trender vi har för tillfället. Här tar vi fram våra kandidater till årets modejulklapp 2021.

Årets modejulklapp utsåg ifjol fredagen den 4 december, medan den åren innan presenterats veckan efter. Det finns ingen information om när årets modejulklapp 2021 blir presenterad, men det lutar åt att det blir första fredagen i december.

Vem utser årets modejulklapp 2021?

Det är Svensk Handel Stil och Swedish Fashion Council som utser årets modejulklapp varje år. Det finns en viss skillnad på Årets julklapp och Årets modejulklapp även gällande kriterierna för hur dessa väljs. Årets Julklapp skall spegla den tid vi lever i, medan Årets modejulklapp alltså det mode och de trender som vi har just nu. Som bekant går dock dessa ofta ihop, så kriterierna är kanske inte alldeles glasklara.

Dagens mode och trender speglar nämligen oftast den tid vi lever i och kan sällan ses som en separat företeelse. Vi ser ett stort intresse för ett hållbart samhälle där klimatfrågor är viktiga och det återspeglar i högsta grad även det mode och de kläder vi använder oss av just nu.

Årets modejulklapp 2021 – här är våra kandidater

årets modejulklapp 2021

Under 2021 har samhället öppnats upp gradvist och nu är det allt fler som jobbar utanför hemmet. Det påverkar såklart även de kläder vi bär.

Det var Hoodien som blev årets modejulklapp 2020 och året innan Loungewear. Båda är utpräglade hemmaplagg och två plagg som var populära på modesajter online under pandemitider. Hur ser det då ut när vi går in i julhandeln 2021?

Inom herrmode är det mycket kvalitetstänk just nu och klassiskt herrmode är väldigt populärt. Klädvård är en av de hetaste trenderna, men eftersom detta inte är ett klädesplagg måste vi sannolikt söka bland andra kandidater när vi spekulerar i vilken som blir årets modejulklapp 2021.

Det gäller också att komma ihåg att även dammode finns med bland kandidaterna då årets modejulklapp utses och det gör det aningen svårare. Överskjortan är oerhört populär inom herrmode oavsett årstid. Till vår, sommar och höst används den just nu ofta som ersättande plagg till både jackor och kavajer. Till vintern 2021/22 ser vi också nya varmare material som gjort överskjortan användbar även till vintern. HärInom dammodet är plagget dock inte lika populärt.

Så vilka plagg är troliga storsäljare till julen 2021? Här är våra kandidater bland de som inte tidigare utsetts till årets modejulklapp:

 1. Rocken/dunjackan
  I och med att vi kan röra oss mer bland andra människor vill vi bära något snyggt och stilrent. Vi har också kunnat se ett större intresse för klassiskt mode både bland kvinnor och män. Olika typer av rockar som Chesterfield är väldigt intressant inom modet just nu. Även varma dunjackor av lång modell är inne för tillfället. Ofta i vattenavvisande och funktionella yttertyger.
 2. Kavaj/smoking
  Om årets modejulklapp skall spegla det mode vi har just nu är både smokingar och kavajer av traditionellt snitt väldigt intressanta. Speciellt eftersom vi kommit in i festsäsongen och nu kan röra oss mer fritt igen. Det som talar mot detta plagg är att det inte är någon storsäljare till julen. Det är sällan man köper en kavaj till andra människor om man inte känner till de exakta måtten.
 3. Tofflor
  Tofflor är en het kandidat till årets modejulklapp 2021 av flera orsaker. Vi har alltså ett stort intresse för mer klassiska och stilrena hemmaplagg. Delvis var det pandemin som gjorde oss medvetna om vikten av bekväma plagg. Och även det faktum att många fortsättningsvis jobbar hemifrån har gjort kvalitetstofflor eftertraktade.
 4. Athleisure
  Det något luddiga uttrycket Athleisure var hett redan innan pandemin slog till. Under året har även klassiska modemärken som Hugo Boss även lanserat flera linjer inom denna kategori tillsammans med flera andra märken. Athleisure i sig lär inte bli årets modejulklapp med något plagg inom denna kategori är säkert högaktuell.
 5. Partykläder
  Om vi fortsätter på bredare teman, så kan även något partyplagg vara aktuellt. Kanske det är dags att återigen få en hel kategori som vinnare efter 2019 års vinnare Loungewear?

Alla vinnare av årets modejulklapp genom åren

ÅrProdukt
2008Pyjamasen
Gjorde come-back, nu i delad form – killar sov i byxorna, tjejen i skjortan.
2009Halsduken
Värmde och fick ett uppsving i modet, inte minst på herrsidan.
2010Den nya herrskjortan
Satte fart på försäljningen, med avvikande färg, gärna i mönster, på insidan av krage, manschett och knappslå.
2011Tröjan
Blev julens storsäljare. V-ringat och ovanligt mycket stickat i modebilden.
2012Galoscher
I glada färger började synas i gatubilden. Ett bra sätt att skydda sina skor och samtidigt vara moderätt.
2013Lättviktsjackan
Fylld med dun eller superlätt isolermaterial, formligen exploderade i modet. Och de finns kvar.
2014Hatten
Återtog förlorad mark bland både män och kvinnor som tröttnat på keps och mössa.
2015Ponchon
Ett suveränt plagg både på jobb och fritid, värmer nu frusna nordbor året om.
2016Bomberjackan
Tuff klassiker som inspirerar till mängder av varianter på den midjekorta jackan.
2017Fuskpälsen
Värmer och är snäll mot både djur och människa.
2018Sneakern 
Gärna klumpig och ”chunky”.
2019Loungewear
De nya mysplaggen funkar både hemma och blir ett ställningstagande på stan.
2020Hoodien
Bekvämlighet och funktionalitet i fokus i pandemins tecken.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *