Bli stiligare – 20 klassiska modetips för män

stiltips herr

Stil är individuellt men som män har vi nog alla något vi kan göra för att förbättra vår look. Vissa föredrar att klä sig mer ledigt medan andra tycker om att klä upp sig. Oavsett vem du är finns det dock alltid något att förbättra. Är du intresserad av klassiskt herrmode så kommer här våra 20 bästa modetips. Se tipsen som  inspiration snarare än ett strikt regelverk. Och förresten, att förbättra sin stil sker inte över en natt. Men kunskap är ett vapen så ta till dig de tips som klickar för just dig och vi lovar att du kommer märka av en förändring.

Välj rätt storlek

rätt storlek kläder

Även om ett plagg är snyggt kan stilen helt förstöras om det är för stort eller för litet. Se därför till att dina kläder passar och bär aldrig plagg som är för små eller för stora. Kolla på såväl helhet som detaljer och välj också bort kläder som är för korta eller för långa. Var extra noggrann med bröst och axlar då fel storlek blir extra tydligt där. 

Visst är det trist när man har ett favoritplagg som inte längre passar. Är din ambition att förbättra stilen är det dessvärre bäst att bita i det sura äpplet och bryta ovanan att bära kläder i fel storlek. Vissa plagg som kostymer och byxor kan du såklart justera hos en skräddare.

Kvalitet före kvantitet

stiltips för män höst vinter 2021

Less is more. Shoppa mer konservativt och miljömedvetet genom att välja dina plagg mer noggrant. Genom att shoppa mindre och gå efter kvalitet kan du i längden spara både pengar och planet. Istället för att kläderna hamnar på en soptipp efter några veckors användning får du kläder som håller och kan bäras länge.

Billiga klädesplagg för ju tyvärr också med sig det etiska problemet med dåliga arbetsförhållanden. Genom att bära kvalitet hjälper du inte bara dig själv utan också andra.

Ta hand om dina kläder

klädvård för män

Att se proper och stilig ut handlar inte bara om att bära rätt plagg och storlek. Det handlar också om att ta hand om de kläder du har. Ta till vana att stryka dina kläder men också kemtvätta och reparera dem när det behövs. Har du inte tid att stryka så häng åtminstone upp skjortorna i en galge för att slippa rynkor.

Tar du hand om dina kläder kommer du dels se bättre ut men också kunna bära dem längre. Det kan vara trist ibland, men tänk på det som en del av helheten i att få en bättre look.

Klassiskt herrmode är tidlöst

klassiskt herrmode

Trender kommer och går, men klassiskt herrmode är något som aldrig går ur stil. Är du trött på att försöka efterleva kortlivade trender och vill bli stiligare så finns det inget bättre än att bära klassiskt herrmode. Jeans med rak passform, skjortor, Oxford-skor och kostym är bara några exempel på plagg som är tidlösa.

Att bära klassiker betyder inte att man är tråkig eller fantasilös. Det är snarare ett smart sätt och ett säkert kort för att att se till att man alltid ser proper och bra ut.

Tänk på detaljerna

snyggt mode för män

För att skapa ett snyggt helhetsintryck måste du tänka på detaljerna. Alla kan bära ett plagg, men det är långt ifrån alla som kan få ut det mesta av sina kläder rent stilmässigt. För detta måste du se till att följa väl beprövade moderegler som att matcha bältet till skorna, slipsen till skjortan och inte göra misstaget att tro att kalsonger inte betyder något bara för att de inte syns. Och så vidare…

Glöm inte accessoarerna

herr accessoarer

Många glömmer detta men det är så värt det att toppa upp sin stil med accessoarer. Oavsett om du föredrar att klä dig mer formellt eller ledigt kan accessoarer göra en stor skillnad. Och det är just med accessoarer du kan uttrycka din egen stil. Gillar du klockor? Investera då i en bra och mångsidig klocka. Bär du ofta glasögon, bälte och skor så försöka höja kvaliteten i det du bär. 

Kläderna är ju egentligen bara bakgrunden av dina accessoarer, så det kan vara väl värt att investera i något iögonfallande. Och förresten, glöm inte parfymen.

Behåll lugnet

stiltips herr

Att utveckla sin stil ska vara kul, inte stressigt. Var bekväm i dig själv och hur du ser ut. Även om ett plagg ser bra ut på någon annan är det inte allt som passar alla. Såvida situationen inte kräver det, bär aldrig något du inte känner dig bekväm i. Sånt märks nämligen.

Det sagt ska ingen behöva nöja dig med t-shirts och mjukisbyxor. Att hitta sin stil handlar faktiskt mycket om att våga prova nya saker. Men se till att du faktiskt gillar kläderna du bär och att du inte bär dem av fel anledning.

Det är aldrig fel att klä upp sig

herrstil höst vinter

Det är såklart viktigt att klä sig för ändamålet. Men ibland hamnar vi alla i situationer där vi inte riktigt vet vad som förväntas av oss. Är du osäker på vad du ska klä dig i, klä då upp snarare än ner. Tidlösa klassiker är något som aldrig slår fel. 

Denna regel kan tyckas självklar för en del men tål att betonas då allt för många män tänker för mycket på vad de ska klä sig i. Något som tyvärr inte sällan resulterar i att det blir fel.

Experimentera med färger, mönster och proportioner

inspiration herrmode

Det är ett förlegat tankesätt att klassiskt herrmode måste vara grått, tråkigt och maskulint. Att vara en gentleman handlar inte om att klä sig som en kontorsråtta. Tvärtom kan det vara en fördel att experimentera med färger, mönster och proportioner. Utöver att förbättra din look kan det också hjälpa att bibehålla själva intresset för mode och stil. 

Visst kan det verka svårt till en början, men övning ger färdighet. Att bli stilig handlar mycket om att vara modig och lära sig av sina misstag, så var aldrig rädd för att experimentera.

Lär dig om tyger och textiler

inspiration herrmode stiltips

Som sagt är kunskap ett vapen. För att undvika att köpa fel plagg kan du med fördel lära dig mer om materialen i kläderna du shoppar. Kolla lite extra på sömmarna och välj kläder med naturliga material. Titta också på hur kläderna har bearbetats och välj de som använt traditionella metoder. Det här är ett ganska komplext ämne, men en början är att kolla på landet som kläderna kommer ifrån.

Här kan du med fördel också använda Google. Stämmer det som tillverkaren säger eller försöker de bara få dig att köpa något?

Tänk på textur

klassisk herrstil

Vi har nämnt att färger och mönster är viktigt, men för att få ut det mesta av dina plagg måste du också tänka på textur. Tyger som manchester, silke och fleece kan hjälpa att skapa ett djup som du inte får av andra tyger. 

Att lägga till någon eller några av dessa texturer i garderoben är ett säkert kort för att höja nivån och förbättra din stil. 

Klä dig i skikt

klä dig i skikt

I våra nordiska breddgrader är det av allra högsta vikt att kunna klä sig i skikt. Det är enkelt att bara klä sig lager på lager, men att bära en rock över en vanlig t-shirt är knappast lika intressant som att kombinera en flanellskjorta och stickad polotröja med en överrock.

Experimentera med olika varianter när du skiktar och glöm inte att tänka på textur och färg för att skapa kontrast.

Fixa en vardaglig look

plagg för vardagen herr

Såvida din arbetsplats inte har någon specifik klädkod, se till att fixa en vardaglig look. Vardaglig ska inte misstas för alldaglig, men det kan innebära allt från en överskjorta över en Oxford-skjorta till något så vanligt (men stiligt) som skjorta och jeans.

Köp några olika färger av varje plagg och mixa och matcha för att hålla det fräscht. Har du en grund är det alltid enklare att bygga vidare på den, exempelvis med en skjorta eller överrock beroende på vilken årstid det gäller.

Hitta det som funkar för dig

stil för män

Alla är olika. Något som passar en person behöver inte passa en annan. Om du verkligen vill se stilig ut och klä dig rätt måste du se på dig själv och de kläder som just du passar i. Det här kan vara svårt men ett säkert kort är att välja passformer som lämpar sig för just din kroppsform och färger som passar just din hudton. 

Frisyren kan förresten göra en enorm skillnad, så se till att välja en som passar just din huvud och ansiktsform. 

Håll garderoben tidlös

stilinspiration herr

Vi på Gentlemannaguiden brukar ofta betona det stiliga i en tidlös och klassisk garderob. Vi är helt övertygade om att alla kan förbättra sin stil genom att bära klassiskt herrmode. 

Hemligheten bakom att hålla garderoben tidlös är så enkel som att välja basplagg av så god kvalitet som möjligt. Gör du detta får du inte bara en mångsidig garderob utan också en som täcker alla typer av klädkoder, både lediga och mer formella.

Glöm inte skorna

skor för män höst vinter

Skor är en detalj som kan göra eller förstöra en outfit, så glöm inte att tänka på vilka skor du bär. Många män gör misstaget att helt fokusera på övriga delar av outfiten medan skorna helt glöms bort.

Kom alltid ihåg att skorna spelar en viktig roll i helhetsintrycket. Genom att investera lite tid och pengar på att få det rätt från början kan du spara både tid och energi och samtidigt få ett försprång när det gäller att förbättra stilen.

Mixa finkläder med vardagliga kläder

stiltips män

När det gäller att skapa sin egen stil finns det inget bättre sätt än att experimentera med finkläder och vardagliga kläder. Det här är ett klockrent sätt att få en ledig stil att se mer formell ut och vice versa. Testa en mer ledig look genom att bära en t-shirt med Oxford-skor eller varför inte byta ut Oxford-skorna mot ett par gympadojor.

Du kan också prova att klä upp dig från arbetsklädseln till exempelvis en överskjorta med ett par manchesterbyxor eller en snygg polotröja med ett par Derbyskor. Fantasin har inga gränser så mixa fritt och se vad som funkar.

Klä dig efter ålder

stiltips för män

Såklart ska du klä dig i det du är bekväm i. Vill du se så bra ut som möjligt är det dock viktigt att du har självinsikt och klär dig efter det som passar din ålder. Pösiga byxor och hoodies kan lämpa sig för en 13-åring men ser inte särskilt bra ut på en vuxen person. Håller du dig till klassiskt herrmode så blir det aldrig fel.

Investera i underkläder

underkläder män

Att klä sig rätt och föra sig som en gentleman handlar inte bara om det yttre. Även om det bara är du som ska se underkläderna så kan ett par kalsonger eller strumpor av god kvalitet verkligen boosta självförtroendet. När det gäller underkläder gör du aldrig fel i att investera i välkända varumärken som Sunspel, Zimmerli, Hanro och Derek Rose.

Använd sociala medier för inspiration

dubbelknäppt väst med breda sjalslag

När det gäller mode och stil är Instagram och andra sociala medier bra källor för inspiration. Surfa runt och sök på hashtags du är nyfiken på. Följ de konton som klickar med just dina preferenser när det gäller klädsel. Det sagt så marknadsförs kläder och mode ganska hårt på Instagram, så det kan löna sig att kolla på konton som specifikt inriktar sig på klassiskt herrmode. Gå efter din egna känsla!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *