Dubbelknäppta västar med breda slag

dubbelknäppt väst med breda slag

Vi fortsätter med bevakningen av årets nya vårkläder och sommarkläder. Idag har turen kommit till ett stiligt, men samtidigt lite svårtillgängligt plagg – den dubbelknäppta (kostym)västen med breda slag.

I samband med att vi redogjorde för Etons höst- och vinterkollektion för år 2017 fick vi en intressant läsarfråga där man undrade var man kan få tag i dubbelknäppta västar med breda slag? (likt den på bilden nedan)

Frågan var inte alldeles lätt att besvara, t.ex. Eton har ju inga västar i sitt utbud och vid denna tidpunkt var det faktiskt rätt svårt att hitta västar av denna typ inom Ready-to-wear segmentet på nätet.

Sedan dess har faktiskt en del hänt och numera finns det en del märken som erbjuder dessa snygga versioner av västar på nätet. Det skall dock tilläggas att utbudet är långtifrån tillfredsställande ännu och fortfarande är det främst enkelknäppta modeller på västar som dominerar, dessutom utan de breda slagen.

dubbelknäppt väst med breda sjalslag
Från Etons höst- och vinterkollektion 2017.

Ett stiligt och mångsidigt plagg

Traditionellt sett har västen varit ett plagg som man bär under kostymen och endast i sällsynta fall använt som den är annat än inomhus – åtminstone i de högre samhällsklasserna.

I dagens samhälle med allt mer ”lösa” etikettregler gällande klädseln finns det dock inga orsaker till varför man inte skulle kunna bära västen som den är även utomhus om vädret tillåter.

Från ett tidevarv när västen användes flitigt, främst naturligtvis till fracken och smokingen, men även till ”kavajkostymen”. Då hade plagget också ett betydligt större praktiskt ändamål då man i en av fickorna på västen ofta placerade ett fickur – ibland också en klockkedja som var fäst i ett av västens knapphål.

Åtminstone Massimo Dutti och Suitsupply är två av de märken som erbjuder denna modell av västar till ett överkomligt pris. När man sedan söker sig upp några prisklasser hittar man dessa även hos märken som är starka inom skräddarsytt mode, som t.ex. Cesare Attolini. Men varför det är så svårt att få tag i västarna på nätet är svårt att förstå.

Snygg modell av väst med dubbelknäppning och breda slag från Massimo Dutti.
Även Suitsupply har en del modeller i sitt utbud.
Från Cesare Attolinis höst- och vinterkollektion 2018.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *