Hur man färgmatchar kläder

färgmatchning av kläder

Lär du dig hur du matchar dina kläder kommer du känna dig snyggare. Rätt kombination av färger och plagg är nämligen a och o när det gäller att sätta ihop en snygg outfit. Det finns massor av människor som köper snygga och dyra kläder, men som inte har en aning om hur de ska kombinera dem. Du behöver nämligen kunna en hel del om olika material och mode, men framför allt om färger, för att lyckas sätta ihop snygga och genomtänkta outfits. Här tar vi er steg för steg igenom grunderna för att färgmatcha kläder.

Visst kan det vara kul att följa trender, men om du lär dig vilka plagg som passar ihop blir det även enklare för dig att klä dig rätt. Då kan du lätt komplettera din garderob med nyheter, utan att behöva köpa en helt ny outfit. Det minskar också oredan i din garderob, samtidigt som det sparar pengar, eftersom du då kan återanvända dina gamla plagg. Att ha en färgmatchad garderob gör det alltså mycket enklare att mixa och matcha dina kläder. Det gör det också enklare att sätta ihop olika outfits för olika tillfällen. På detta sätt kan du till och med skapa fler snygga outfits, trots en mindre garderob med färre plagg.

Några ord om att färgmatcha kläder

Det finns massor av teorier gällande hur du kan färgmatcha kläder. Detta är dock ingen absolut vetenskap oavsett vad många försöker hävda. Men det kan iallafall vara bra att känna till några av de mest grundläggande teorierna i ämnet.

färgmatchning av kläder årets modefärger

Inom mode för män 2021 är de jordiga färgerna dominerande, där inspirationen ofta hämtas från naturen. För sommarens kollektioner har vi också sett mycket pastellfärger. Dessa färger är oerhört enkla att kombinera tillsammans till en fungerande helhet.

Grunderna i färglära

Är du lite modigare och kanske sugen på att bära färgstarka kläder kan du använda dig det så kallade färghjulet. Färghjulet är ett verktyg som hjälper dig att ta reda på hur du kombinerar olika färger med varandra. Vare sig du är ute efter kontraster, färger som smälter ihop eller om du bara vill hitta några passande, angränsande färger, har du nytta av att använda färghjulet.

färgmatchning av kläder

Så om du känner dig osäker på vilka färger du kan använda tillsammans, är det bara att ladda hem en bild av färghjulet till din telefon. Då har du det enkelt till hands när du är ute och shoppar. På så vis slipper du komma hem med kläder som inte matchar med något i din garderob.

Hur fungerar färghjulet?

Färghjulet visar de så kallade primära, sekundära, angränsande och kompletterande färgerna och med hjälpa av det kan du lättare hitta matchande färger.

Färgmatcha kläder i primära färger

färgmatchning av kläder

Röd, gul och blå är grunderna till alla färger och kallas därför för primärfärger. Du kan välja att färgmatcha kläder i de primära färgerna på olika sätt. Antingen jobbar du med en monokrom outfit, vilket innebär en klädsel som består av en enda färg eller så matchar du primärfärgen med en neutral färg. Detta kan göra din outfit lite roligare. Till exempel kan du bära svarta eller beige byxor tillsammans med en röd eller blå tröja.

Färgmatcha kläder i angränsande färger

Använder du dig istället av angränsande färger är det enkelt att skapa en lagom spännande effekt i din outfit. Men tänk på att om du väljer att kombinera flera angränsande färger kan det resultera i en ganska uppseendeväckande outfit. Det enklaste är därför att välja en neutral färg i grunden och sedan lägga till ett par plagg eller accessoarer i någon närliggande färg. De angränsande färgerna smälter nämligen ofta bra ihop med varandra och skapar en lagom iögonfallande look.

Sekundära färger

De sekundära färgerna är de färger som bildas när du blandar de primära färgerna med varandra. Detta behöver du dock oftast inte fundera på när det gäller färgmatchning av kläder.

Kompletterande färger

färgmatchning av kläder

De så kallade kompletterande färgerna ligger mitt emot varandra i färghjulet. De passar därför utmärkt tillsammans och om du kombinerar kan du därför få en genomtänkt och snygg outfit. Du kan till exempel välja en marinblå kostym och göra den lite mer spännande genom att lägga till en röd eller orange slips, alternativt näsduk.

Att lära sig att se vilka plagg som passar ihop och vilka klädkombinationer som funkar är det svåraste när det handlar om färgmatchning. Men lär du dig det, blir resultat garanterat bättre och mer genomtänkt.

Vilka färger passar ihop med varandra?

vilka färger passa ihop

När du har lärt dig grunderna i hur du kan färgmatcha kläder, kanske du vill veta mer om vilka färger som passar bäst ihop med din favoritfärg? Vi har fixat en lista med de vanligaste färgerna, för att det ska bli enklare för dig att klä dig rätt.

  • Blått – passar tillsammans med brunt, vitt, svart, beige eller grått.
  • Orange – är en snygg ”kickfärg” som funkar extra bra till marinblått, vitt, svart, olivgrönt eller grått.
  • Rött – passar ihop med beige och svart, men såklart även marinblått och vitt, vilket är en klassisk snygg sommarkombination.
  • Gult – kan vara en lite svårare färg att bära, men om du vågar så bär den helst tillsammans med vitt, svart eller marinblått.
  • Grönt – är extra snyggt ihop med brunt, beige, vitt, svart, marinblått eller grått.

Du kan såklart även göra det enkelt för dig genom att bara köpa kläder i neutrala färger. Dessa går nämligen att kombinera med varandra hur som helst, samtidigt som de funkar med alla andra färger utan att det skär sig. Men det här sättet att klä sig kan ibland kännas lite tråkigt, eftersom färg ofta livar upp klädseln. Då är det kanske bättre att satsa på en kombination. Men blir du någon gång osäker är det bra att tänka på att en vit skjorta och ett par svarta byxor alltid funkar – det är både tidlöst och snyggt.

Men grunden när det gäller färger är att välja en neutral färg som bas, för att sedan kombinera den med en eller två passande plagg eller accessoarer i färg. Det behöver alltså inte alltid röra sig om hela plagg utan det vara så enkelt som att lägga till ett par strumpor, ett par skor, någon brosch eller en slips i avvikande färg för att pigga upp din outfit.

Övriga tips för att färgmatcha kläder

Här kommer några ytterligare tips för att dig som vill kunna sätta ihop snygga outfits för olika tillfällen.

Klä dig neutralt

Oavsett hur gammal du är, vilken hudton eller kroppstyp du har, bör neutrala färger utgöra basen din garderob. De neutrala färgerna gör det nämligen enkelt för sig att bygga en hållbar och mångsidig garderob – och de funkar till allt! De passar bra ihop med varandra men du kan också lätt matcha dem med andra färger.

Monokrom look

monokrom färgmatchning

En monokrom look, eller tonal som det även kallas, innebär att du bär olika nyanser av samma färg. Ett av de bästa sätten att göra denna outfit lite mer intressant, är att välja olika strukturer eller mönster. Genom att göra det blir din outfit direkt lite mer spännande.

Spännande kontraster

Ett annat sätt att färgmatcha kläder är att skapa kontraster i en outfit. Det betyder att du använder dig av kompletterande färger, det vill säga motsatta färgerna i färghjulet. När du klär dig i kompletterande färger, behöver du absolut inte välja de djärvaste färgerna. Din outfit ser snyggare ut om du väljer mer dämpade nyanser.

Skor som passar till allt

färgmatchning av kläder skor

Skor är en otroligt viktig detalj i din klädsel och något du absolut inte får glömma bort. Om du inte är så intresserad av skor, är det bra att satsa på några par som passar till det mesta. Väljer du ett par klassiska skor, kan du nämligen kombinera dem med många olika typer av kläder. De skor du behöver i garderoben är främst ett par snygga skor, vilka passar till kostym (gärna ett par bruna och ett par svarta), ett par klassiska sneakers (vita, grå eller svarta) samt ett par varma snygga skor som passar när det är kallare. Investerar du i detta har du garanterat ett par skor som passar för alla tillfällen och outfits.

Färgmatcha kläder efter säsong

Under våren och sommaren kan du bära färre lager kläder, samt ljusare färger. På hösten och vintern behöver du däremot flera lager och gärna lite mörkare färger i din garderob.

Färgmatcha läder och metaller

En annan viktig sak är att lära sig att matcha läder och metaller. Om du inte matchar dessa två med varandra kommer din outfit inte att se bra ut.

  • Matcha läder: Om du bär läderaccessoarer bör färgerna ligga så nära varandra som möjligt. Det betyder till exempel svart bälte med svarta läderskor, brunt bälte med bruna läderskor, svart skinnjacka med svart läderbälte och skor, samt cognacsfärgat bälte med cognacsfärgade skor.
  • Matcha metaller: Dina metaller ska också matcha. Detta är allra viktigast då det gäller smycken och accessoarer. Till exempel metallklocka med silverring, guldklocka med guldring, halsband eller armband, medan en svart klocka fungerar bäst med en ring med svart sten, typ onyx.

Slutligen om du inte vet vad du ska ha på dig. Tänk på att fokusera på kontraster och neutrala färger för att färgmatcha kläder. Det är det absolut enklaste sättet att skapa en snygg outfit. Det kommer samtidigt göra att du mår bättre och får ett bättre självförtroende att visa upp.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *