Herrmode från sommaren 1921

mode för män 1920-talet

Om vi lärt om något om herrmodet är det att att allt har en tendens att återvända i sinom tid. I det mode för män som vi ser för tillfället finns många influenser från 1930-talet och några årtionden framåt. Det är många detaljer från dessa årtionden som ses hos flera plagg i herrgarderoben idag.

Det finns dock många fler årtionden att upptäcka och därför skall vi inte vara förvånade om vi får se fler influenser även från 1920-talet inom herrmodet snart.

Vi har redan tidigare varit och kollat in 1920-talets herrmode här på Gentlemannaguiden. Då handlade det om vår- och sommartrender för män från år 1920. Idag flyttar vi oss ett år framåt till år 1921 och kollar in sommarkatalogen från Mayfair Fashions.

Svenskars kärlek till det brittiska herrmodet

Svenskarna har ett långt kärleksförhållande till det brittiska herrmodet. Redan under 1900-talets första årtionden kunde vi se Nordiska Kompaniet lansera det engelska herrskrädderiet. Där användes bland annat engelska modekataloger som grund för att hämta in idéer för kunderna.

Det finns såklart mycket som ändrats från 1920-talet. Då var ännu kostymen ett relativt nytt påfund i herrgarderoben. Det fanns heller inget egentligt shortsmode för sommaren.

Det mesta kretsade kring formellt mode med kostymer och chesterfield- samt raglanrockar i olika modeller. Uppklätt och stiligt med andra ord. Visst saknar man till stora delar den tid när män ännu klädde upp sig till alla sammanhang – hur opraktiskt det än må ha varit.

Herrmodet sommaren 1921

Här går vi alltså över till katalogen Mayfair Fashions Summer 1921. Det finns ytterst lite information om katalogen där vi hittar den hos Stiftelsen Nordiska museet på Europeana.eu. Upphovsman till denna katalog är Mats Landin.

Vi börjar med några riktiga sommarstilar från katalogen. Ljus kostym är kanske inte så vanlig klädsel på tennisbanan längre, men i övrigt är det mycket vi känner igen hos det herrmode vi ser idag. Men det fanns ändå alltså stora skillnader i designen hos de plagg som användes på 1920-talet och de som skulle komma ett årtionde senare.

Till vänster förevisas en kostym som de valt att kalla Seaside eller River Suit. Det som vi återigen kan konstatera gällande 1920-talets herrmode var att passformen hos kostymerna var överraskande åtsittande. Det syntes inte minst på byxorna, men även kavajerna hade en smal passform med klart markerad midja.

Det var den franska stilen som ännu långt in på 1920-talet dominerade herrmodet, figursydda kavajer och byxor.

I förordet till katalogen finns nämnt att tweed och rutor är i mode sommaren 1920. Knickerbockers eller äppelknyckarbyxor som de även kallades i Sverige var ett väldigt populärt plagg under detta årtionde.

Några ypperliga exempel på hur en stilig gentleman klädde sig sommaren 1921. Med hatt, käpp och damasker som självklara accessoarer.

Några stilar för friluftsliv under 1920-talet. Tweed var ett material som kommit redan några årtionden innan och knäbyxor tillsammans med höga strumpor hade också etablerat sig i det engelska herrmodet vid detta årtionde.

Några modeller av populära ytterrockar under 1920-talet. Chesterfield-rocken var ett måste i varje välklädd mans garderob – något som är fallet även idag.

Gällande ytterrockarna kunde vi ändå se en lite bredare silhuett än vad som vad vi ser på rockarna i dagens läge.

Men som sagt, allt har en tendens att komma tillbaka förr eller senare. Därför skall vi inte vara förvånade om vi får se 1920-talets herrmodetrender återvända till oss inom de närmaste åren.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *