9 tips för hur du pratar som en gentleman

diskussionsetikett gentleman beteende

Den utbredda uppfattningen i dagens samhälle är att det är en dygd att vara social, pratsam och att ha svar på allt. Framförallt är det en beundransvärd egenskap att ha förmågan att ”trollbinda” sin omgivning genom taktkänsla i vad man säger i olika sammanhang.

Många misstar sig dock gällande vad som är viktigt i en konversation om man verkligen vill få andra att lyssna på ens budskap och framförallt om man vill betraktad som seriös.

Du behöver inte ha en åsikt om allt

Nuförtiden finns det nämligen alltför många personer som uttrycker sin åsikt om allt och alla, utan att egentligen ha något att säga. Det har blivit det viktigaste att ha en stark åsikt om allt, även om man egentligen saknar både intresse och kunskap att uttala sig om ett ämne.

Att lära sig av andra människor och respektera andras åsikter har kommit i andra hand. Detta är speciellt påtagligt i olika sociala medier nuförtiden.

etikett i diskussioner

Traditionell konversationsetikett allt viktigare

Samtidigt har detta också lett till att traditionell konversationsetikett blivit allt viktigare i takt med att allt färre behärskar konsten. I ett samhälle där alla gör allt för att göra sin röst hörd har det aldrig varit enklare att verka vis och kultiverad genom att bibehålla sitt lugn och vara diplomatisk.

Att respektera andras åsikter har återigen blivit en beundranvärd egenskap hos människan.

Det viktigaste är respekt för medmänniskor

Vad kännetecknar en gentleman? Som vi konstaterat tidigare är det viktigaste för hur man beter sig som en gentleman respekt för medmänniskor. Det gäller också i diskussioner. Det innebär framförallt att du lyssnar på den andra parten och med omsorg väljer dina ord.

En gentleman öppnar inte sin mun utan att tänka efter innan. Ordet diplomati kan med andra ord sammanfatta hur man på bästa möjliga sätt uttrycker sig som en gentleman.

Att veta vad man skall säga och, ännu viktigare, vad man inte skall säga i viktiga situationer i livet är en ovärderlig förmåga. Därför kan det vara bra att ha färdiga mallar för vad man skall säga eller hur man skall handla i olika sammanhang när knepiga situationer uppstår.

etikett i diskussioner

Hur man pratar som en gentleman

Nedan är några regler för hur man pratar som en gentleman. Vi rekommenderar också att ni går in och läser våra regler om vad du skall undvika om du vill vara en äkta gentleman.

1. En gentleman tänker sig alltid för innan han talar

Här är taktkänslan och i vilket sammanhang man befinner sig i av stor betydelse. I både vardagssituationer och speciellt på fester är det lätt hänt att vädra sina åsikter alltför frikostigt utan desto mer eftertanke. Ofta gör vi det av ren tristess, endast för att skapa spänning i tillvaron.

Ibland kan det vara för att vi verkligen brinner för en åsikt. Oavsett vilken orsaken är har en riktig gentleman förmågan att sätta sig in i en annan persons situation. För en riktig gentleman är det inte det viktigaste att ha rätt, istället har han fokuset på att lära sig mer om livet och andra människor.

2. Om en gentleman möter på oförskämdheter eller kritik så svarar han aldrig med samma beteende

Det finns få saker i livet som mer ”definierar” en sann gentleman än förmågan att hålla sig lugn och samlad i alla sammanhang. Ofta säger förolämpningar mer om personen som uttalar dessa än om den som är mottagande part.

Dessutom syftar ofta förolämpningar till att framkalla en viss reaktion hos mottagaren. Oftast förväntas också någon typ av reaktion. Att behålla sitt lugn och sedan i normal samtalston framföra sin åsikt, utan att ta till samma medel visar på en oerhörd livsvisdom.

3. En gentleman låter alltid andra avsluta sina meningar

Detta är en verkligt underskattad förmåga i dagens samhälle och något av det viktigaste när det gäller gentlemannens konversationssetikett. Det är ytterst respektlöst att avbryta andras meningar när du diskuterar med någon.

Det visar att du anser att dina egna åsikter är viktigare än de hos din samtalspartner. Trots detta ser vi både i möten och vardagsdiskussioner mängder av personer som tillämpar detta mer som en regel än undantag.

Låt andra prata till punkt oavsett hur gärna du vill få fram din egen åsikt och framför sedan i lugn och sansad ton din egen åsikt i frågan.

4. En gentleman deltar aldrig i konspirationer eller skvaller

Skvaller är något som en gentleman aldrig deltar i. För det första har han alltid tillräckligt med viktiga göromål under dagarna för att aldrig sätta sig i dessa situationer.

Om gentlemannen vill veta sanningen går han fram till personen ifråga och reder ut detta istället för att spekulera. Personer i din omgivning vet att du inte är personen de går till om de vill skvallra. Du är personen man vänder sig till i förtroende.

5. Även i de mest upphettade av diskussioner undviker gentlemannen att höja sin röst

Detta tål att upprepas som en skild punkt. Det finns inga sammanhang där det lönar sig att höja sin röst för att få fram sin åsikt. Att bibehålla sitt lugn visar på mognad och visdom.

6. En gentleman skryter aldrig om sina egna prestationer.

Att framhäva sina egna prestationer låter aldrig bra i andras öron. En gentleman är medveten om att handlingar säger mer än tusen ord. Speciellt i dagens samhälle med ett överutbud på information över människors dagliga aktiviteter genom alla typer av sociala medier.

7. En gentleman skulle aldrig säga, ”jag sa ju det”

En ”besserwisser” är aldrig omtyckt, oavsett om du bevisligen haft rätt i något sammanhang. Att ha rätt bör aldrig vara första prioritet, utan en gentleman är medveten om att livet är komplext och inrymmer en mängd olika beslut varje dag.

Ibland gör vi rätt och ibland blir allt fel. Det viktiga är att vi lär oss av våra misstag. Men det är upp till den andra personen att inse vikten av detta och att ta det upp till diskussion, utan att du själv behöver påpeka det.

8. En gentleman vet att den bästa typen av ”small talk” består av att ställa frågor

Förmågan att lyssna är bland det viktigaste i diskussioner. För många är det dock enklare sagt än gjort eftersom de flesta helst bara skulle prata om sig själv och sina intressen.

Försök dock att vara genuint intresserad av din samtalspartner och se möjligheterna att lära dig något nytt av varje människa.

Diskussionsgenerositet är dessutom ett av de enklaste sätten att bli omtyckt av din omgivning eftersom detta visar att du bryr dig om andra människor.

9. En gentleman vet att förmågan att lyssna är en färdighet som förbättras med regelbunden träning

Omställningen från att den självcentrerade diskussionspartnern till att bli en lyssnare kan vara jobbig. Det blir ofta återfall på vägen, men genom att hela tiden öva upp sin förmåga och vara medveten om hur viktigt detta är förbättras chanserna att lyckas avsevärt.

Sammanfattning

Här var några gyllene regler för hur du blir bättre på konversationer och samtidigt mer omtyckt i din omgivning. Framförallt kommer du alltså att lära dig mycket på vägen om du tillämpar följande regler.

  • Tänk dig för innan du talar
  • Möt aldrig kritik med samma medel
  • Låt alltid andra avsluta sina meningar
  • Delta aldrig i skvaller
  • Höj aldrig din röst
  • Framhäv aldrig egna prestationer
  • Var inte besserwisser, vi gör alla misstag
  • Var intresserad av andra i diskussioner
  • Öva på att bli en bättre lyssnare
Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *