Europa kartlagt: De trendigaste inredningsstilarna i varje land

idéer för heminredning 2022

Shabby chic till bohemisk stil – att välja rätt inredning för att skapa stil i våra hem är ett viktigt beslut, eftersom den vanligtvis återspeglar vår karaktär och personlighet. Faktum är att intresset på nätet för ”idéer för heminredning 2022” har ökat med 900 %*, vilket tyder på att husägare vill förvandla sina hem till sin smak.

Experterna på Uswitch.com var nyfikna på detta och ville veta hur inredningen tar form i Europa. Genom att analysera intresset online för de 15 mest populära inredningsstilarna på Pinterest kunde de avslöja den mest älskade inredningstrenden i Europa.

Var hittar man bästa sajter för inredning i Sverige?

bästa sajter för inredning i Sverige

Innan vi går över till att redogöra för resultatet tar vi här fram de mest populära hemsidorna med inredning i Sverige just nu. Enligt färsk statistik från Ubersuggest** är Royaldesign.se den mest populära inredningssajten bland svenskar just nu. Här kan du både få idéer för heminredning 2022 och naturligtvis köpa hem produkterna.

Näst populäraste webbutiken för inredning är Chilli.se och på tredje plats kommer Nordicnest.se. En annan onlinebutik för inredning som vi kan rekommendera är Newport.se som har högklassiga och snygga möbler i sitt utbud.

Läs vår artikel om inredning för män om du vill ha mer idéer för heminredning 2022. Vi har också listat bästa kontorsstolar 2022 i en skild artikel.

Mest populära inredningsstilar i Europa

InredningsstilMest populär i dessa länderTotal årlig sökvolym i Europa
SkandinaviskFrankrike, Nederländerna, Polen529,860
BohemiskTyskland, Finland, UK, Sverige, Turkiet, Österrike, Danmark501,480
VintageUngern, Grekland398,760
Industriell Italien, Spanien, Belgien, Portugal382,080
RustikNorge189,600
Shabby ChicSchweiz162,840

Skandinavisk inredning mest populär

idéer för heminredning 2022

Uswitch.com/mortgages kan avslöja att skandinavisk inredning är Europas mest trendiga inredningsstil, med de högsta sammanlagda sökningarna (529 860) i alla analyserade länder. Den nordiskt inspirerade inredningen visade sig sedan vara mest populär i tre europeiska länder, där fransmännen var mest angelägna om att ge sina hem en skandinavisk prägel.

Antalet sökningar uppgick till 137 520 i Frankrike förra året, vilket utgör 25,9 % av det totala intresset för denna inredningsstil i Europa (Nederländerna – 14,3 %, Polen – 2,6 %).

Bohemisk stil näst populärast

bohemisk inredningsstil

Bohemisk stil är den mest populära inredningsstilen i Europa med 501 480 sökningar per år, vilket är 5,7 % färre än den skandinaviska stilen på första plats. Boho-stilen kom i topp i sex europeiska länder, vilket tyder på att en blandning av färger och texturer för att skapa en bekymmerslös bohemisk känsla har lockat människor.

63,9 % av de totala sökningarna efter denna stil i Europa kommer främst från Sverige, Tyskland, Finland och Storbritannien. Med andra ord är bohemisk inredningsstil den mest sökta bland svenskar.

Vintage inredning tredje populäraste inredningsstil

vintage inredning idéer för heminredning 2022

På tredje plats kommer vintageinredning som har samlat 398 760 kombinerade sökningar under det senaste året – 25,8 % färre än Bohemisk stil på andra plats. En vintageinredning har fått störst popularitet i Ungern och Grekland och har lyckats vara bland de tre främsta favoritinredningstrenderna i 45 % av de studerade länderna.

Industriell inredning populär i sydeuropa

industriell stil idéer för heminredning 2022

Industriell inredning är Europas fjärde mest populära inredningstrend (382 080 sökningar). Eftersom arbete hemifrån blivit den nya normen har en inredningsstil med hög funktionalitet tilltalat många européer. Denna problemfria inredning är mest populär i fyra länder, där Italien är mest intresserad av industristilen (70 560 årliga sökningar), följt av Spanien (46 800), Belgien (23 640) och Portugal (8 520).

Rustik inredning mest populär i Norge

rustik inredningsstil

På topp fem återfinns den rustika stilen (189 600 sökningar), vilket är 50,4 % färre än den industriella stilen på fjärde plats. Trots detta är denna robusta men ändå varma och hemtrevliga landsbygdsstil den mest älskade inredningen i Norge. Stilen fick 14,1 % mer intresse på nätet än shabby chic (162 840 sökningar) på sjätte plats, som toppade intresset i Schweiz.

Läs vår artikel om bästa vinkylskåp till hemmet 2022

Här har grafisk presentation av resultatet:

populäraste inredningsstilar enligt land i Europa 2022

Metodik:

 • Uswitch var angelägna om att avslöja de mest trendiga inredningsstilarna i varje europeiskt land.
 • De inredningsstilar som ingick i deras dataset täcker de 15 mest pinnade inredningsstilarna på Pinterest. Den erhållna listan hämtades från en välrenommerad studie som Uswitch.com/mortgages genomförde i november 2021, där mer än 4,9 miljoner pins analyserades genom 230 individuella sökningar.
 • För att fokusera studien valdes endast europeiska länder med en total befolkning på över 100 000 personer ut för vidare analys via worldometers.info. Det resulterande urvalet består av 42 länder.
 • Med hjälp av data från cia.gov kunde experterna på Uswitch ta fram de första språken som talas i varje europeiskt land i urvalet. För flerspråkiga länder beaktades endast det språk som talas av majoriteten av befolkningen.
 • Därefter fastställdes en förteckning över relevanta sökfraser (”[stil]+inredning”, ”[stil]+heminredning”, ”[stil]+interiör” etc.). För att få fram giltiga resultat översattes varje sökord och nyckelord av modersmålstalare till varje lands förstaspråk.
 • Efter översättningen av sökorden användes Google Adwords nyckelordsverktyg för att undersöka det genomsnittliga antalet månatliga sökningar online för varje inredningsstil i vart och ett av de 42 länder som ingick i urvalet.
 • De totala månatliga sökvolymerna för samma termer och nyckelord på engelska samlades också in för varje land och inkluderades i studien.
 • Totalsummorna sammanställdes och multiplicerades sedan med 12 för att skapa en genomsnittlig årlig sökvolym för varje inredningsdetalj i de undersökta länderna.
 • De slutliga årliga sökvolymerna för inredningsstilarna för varje land rangordnades sedan i fallande ordning. Den inredningsstil som hade det högsta antalet sökningar på nätet i varje land under det senaste året drogs slutsatsen att den var landets favoritinredningstrend.
 • För att garantera noggrannhet utelämnades länder som hade färre än 500 månatliga sökningar för sin mest populära inredningsstil från de slutliga resultaten, vilket resulterade i att endast 18 länder fanns kvar i datasetet.
 • Uppgifterna samlades in mellan 01/02/2022 och 14/02/2022 och kan komma att ändras.

*Senaste 90 dagarna, enligt Google Trends 15/03/2022.
**Uppgifter hämtade på sökord ”inredning” på svenska marknaden hos Ubersuggest 22/3/2022.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *