Idag firas kaffets dag i Sverige – Undersökning visar att allt fler svenskar föredrar kaffe på färskmalda bönor

kaffets dag 2022

Idag torsdag den 29 september är det Kaffets dag i Sverige, medan internationella kaffedagen firas på lördag den 1 oktober. Svenskar är ett kaffeälskande folk och kaffebryggare är fortfarande populärast – men det finns tendenser som visar på ett trendbrott. 65 procent av svenskarna kan tänka sig att köpa en helautomatisk kaffemaskin. Det visar en färsk undersökning genomförd av italienska De’Longhi*.

Idag är vi en av de länder med den högsta konsumtionen av kaffe per invånare. Det har dock inte alltid varit så enkelt för kaffeälskare i vårt land. I 1766 års överflödsförordning, förbjöds bland annat import av kaffe. Några år senare förklarades krig mot både enskild och offentlig förbrukning av kaffe i och med kaffeförbudet 1768.

Som tur är dessa tider nu förbi och i dagsläget dricker vi svenskar minst två koppar per dag i genomsnitt. Bryggkaffe är fortfarande det vanligast bland både män och kvinnor men det finns ett växande intresse för att dricka andra kaffedrycker. En tredjedel i undersökningen uppger till exempel att de föredrar att dricka espresso. 

Ökat intresse för helautomatiska kaffemaskiner

helautomatiska kaffemaskiner

Allt fler har köpt eller är intresserade av att köpa helautomatiska kaffemaskiner som maler bönorna. Var fjärde helautomatisk kaffemaskin som finns i våra hem köptes för mindre än ett år sedan och hela 65 procent av svenskarna uppger att de kan tänka sig att köpa en. Bland ”kaffekonnässörerna” och yngre personer (25-35 år) är siffran hela 75 respektive 76 procent.  

Kaffe är en viktig del av den svenska kulturen och kvaliteten på det kaffe vi dricker har blivit allt viktigare. Intresset av helautomatiska kaffemaskiner ökade under pandemin när folk jobbade hemma och trenden håller fortfarande i sig. Allt fler uppskattar möjligheten till variation, som man får med en helautomatisk som maler bönorna och ger en kopp kaffe på bara en knapptryckning, säger Jean Baptiste Viton, Senior Product Marketing Manager för De’Longhi Scandinavia.

Undersökningen visar också på att 7 av 10 svenskar tycker att färskmalda bönor gör bättre kaffe, vilket kan vara en förklaring till det ökade intresset för helautomatiska kaffebryggare. Dessutom är de som äger en helautomatisk kaffemaskin betydligt mer lojala när det gäller varumärke på maskinen och i de fall de byter maskin köper de en mer tekniskt avancerad med fler funktioner. 

*Undersökningen genomfördes av Tre Kronor Media under mars 2022 bland 1 000 svenskar.

Läs mer: Brad Pitt frontar De’Longhi i kampanj

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *