Klassiska herrskor från Oscar Jacobson

ny kollektion av klassiska herrskor från Oscar Jacobson

Oscar Jacobson har just lanserat ett nytt sortiment med klassiska herrskor: penny loafers, oxfords, chelsea boots och en oxford i lackat läder för formell klädsel. Även om Oscar Jacobson har haft skor i sortimentet tidigare så är det glädjande att se bolaget sätta en hög ambitionsnivå när man tar fram en ny kollektion.

De här skorna är nämligen designade från grunden med kloka och hållbara val, som gör att de passar perfekt som bas i en skogarderob för välklädda män. Tycker du att t.ex. att Crockett & Jones för dubbla priset är för dyrt så har Oscar Jacobson nu ett sortiment som ger mycket sko för pengarna. Varumärket har tidigare haft en väldigt bärbar och klassisk garderob, men med de senaste samarbetena och dagens skokollektion ser bolaget ut att ha lagt i en ny växel.

Handgjorda i Spanien

Klassiska herrskor från Oscar Jacobson tillverkas för hand i Spanien
Oscar Jacobsons herrskor tillverkas för hand i Spanien. Foto: Oscar Jacobson

Oscar Jacobson hade som sagt väldigt hög ambitionsnivå för den här kollektionen. Skorna är designade från grunden i klassisk stil men Oscar Jacobsons designer har också plockat fram ett par smarta val som gör dem extra hållbara och användbara.

Grundkonstruktionen är randsydd (goodyear welted), vilket gör skorna tåligare, bekvämare och möjliga att sula om. Oscar Jacobson har också fokuserat på bekvämligheten genom att använda mjukt spanskt kalvläder i ovanlädret. Dessutom är innersulorna gjorda med kork och memory foam som formar sig efter din fot, och hälkapporna i mjukt läder. Det här fokuset på komfort är något fler skotillverkare borde ta efter.

randsydd kontruktion i herrskor från Oscar Jacobson
Den randsydda konstruktionen gör skorna tåligare, skönare och hållbarare. Foto: Oscar Jacobson

För att öka hållbarheten och ge bättre grepp är Oscar Jacobsons Chelsea boots utrustade med en tålig gummisula, och både oxfords och penny loafers har en slitsula i gummi som skyddar skorna från slitage av t.ex. asfalt. Slitsulorna i gummi är något som man ofta får be en skomakare om hjälp med på andra finare herrskor, och vi tycker det är klokt av Oscar Jacobson att ha dem på plats redan från början.

Skorna tillverkas i Alamansa, en liten spansk bergsby som har en lång tradition av att producera klassiska herrskor. Produktionen sker för hand – med hjälp av maskiner naturligtvis – och skorna passerar 100 par händer, under två dygn, innan de är färdiga. Även material till skorna, som lädersulorna och ovanlädret, kommer från närområdet.

Nästan färdig penny loafer i brunt kalvskinn. Foto: Oscar Jacobson

Kollektionen

Oscar Jacobsons uttalade mål har varit att skapa ett ”tidlöst bassortiment” och man har därför valt väldigt klassiska modeller:

  • Chelsea boots med gummisula för vardagsbruk, som gjord för svenskt höstväder
  • Penny loafers passar i många olika sammanhang, men inte minst till en avslappnad kostym eller kavaj
  • Oxfords för en mer formell kostym
  • Smokingskor (dvs oxfords i lackat läder) som passar perfekt till smokingen på nyår eller bröllop

Alla skorna utom smokingskon finns i svart och brunt. Vi hoppas naturligtvis Oscar Jacobson kommer utöka med mocka, men det här är en mycket bra utgångspunkt, särskilt för jobb och fest.

randsydda oxfords Oscar Jacobson
Randsydda Oxfords i kalvskinn från Oscar Jacobson
randsydda chelsea boots Oscar Jacobson
Randsydda Chelsea boots i kalvskinn från Oscar Jacobson
randsydda penny loafers Oscar Jacobson
Randsydda penny loafers i kalvskinn från Oscar Jacobson
randsydda smokingskor Oscar Jacobson
Randsydd smokingsko (lackad) i kalvskinn från Oscar Jacobson
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *