Knize Ten – en klassisk läderparfym

klassiska herrdofter läder

För gemene man är Österrike inte direkt känt för sitt mode, utan snarare för sin musikscen, sina kompositörer och nyårskonserten som visas på TV varje år.

I få andra städer har så många betydande kompositörer verkat och satt så stora avtryck i musikhistorien. Wien är också berömt för att psykoanalysens fader Sigmund Freud verkade i staden.

Knize & Comp – Ett av världens äldsta herrmodemärken

Vad som ofta glöms bort är att Wien även är sätet för ett av de äldsta herrmodemärkena i världen. Kniže & Comp. grundades år 1858 av Josef Kniže och var till en början en skräddarverkstad som bland annat anlitades av regenterna på huset Hapsburg.

Knize blev Königlicher und kaiserlicher Hoflieferant, alltså hovleverantör till det Österrikiska kungahuset år 1888. Med hjälp av modedesignern Ernst Dryden som anlitades år 1922 blev Knize känt som det första globala märket inom herrmodet i den moderna eran.

Ett märke som inspirerade många andra designers runtom i världen och ledde till att flera modehus i samma stil dök upp runtom i världen.

knize ten äldsta modehus i världen

Under sin storhetstid på 1930- och 1940-talet utvidgade man även till Paris, New York och Bad Gastein, något som syns på skyltarna på butiken i Graben ännu idag. Numera finns dock Knize endast kvar på gatan Graben 13 i Wien.

Bland Knize mer kända kunder gällande deras kläder märks bland andra Oskar Kokoscha, Marlene Dietrich, Marilyn Monroe och kung Juan Carlos.

Herrparfymen Knize Ten

Det som Knize är mest känd för i dagens läge är deras herrparfym Knize Ten, som är en av de allra populäraste läderdofterna i historien. Siffran ”Ten” hänvisar till det bästa handicapvärdet inom hästpolo.

knize ten bästa läderdofter

Att detta märke är obekant för många i Sverige beror delvis på att utbudet av Knize Ten både i butiker och nätbutiker i Sverige är närmast obefintligt.

I andra delar av världen, som t.ex. i USA är doften Knize Ten känd som en av de riktiga klassikerna bland herrparfymer och även omnämnd i stilbibeln Gentleman av Bernhard Roetzel.

Det är möjligt att hitta parfymen på Amazon för leverans till Sverige. Vill du ha tag i parfymen hos en fysisk butik krävs det i allmänhet att du beger dig till antingen Tyskland eller Österrike.

Historien bakom Knize Ten

knize ten klassiska läderparfymer

Knize Ten kom ut på marknaden år 1924 och skapades av den franska industrialisten och tidningsägaren François Coty och Vincent Robert. François Coty hade redan i början av 1900-talet skapat en väldig förmögenhet inom parfym- och kosmetikabranschen.

Coty är förresten ett annat av parfymvärldens klassiska märken som är rätt obekant i Sverige. Speciellt för kvinnor finns några av parfymvärlden mest kända klassiker hos Coty, bland annat L’Origan som lanserades år 1905 och Chypre som kom ut 1917.

Den extremt maskulina doften Knize Ten har klart urskiljbara basnoter av läder och tjära. I toppnoten märks främst citrusfrukter och blommiga noter av nejlika. Bland kända användare av doften Knize Ten finns bland andra James Dean och David Niven.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *