Lovisa Hutton årets vinnare av Bocuse d’Or Sweden Commis Award

Parallellt med huvudtävlingen om vem som ska representera Sverige i Bocuse d’Or gick även tävlingen Bocuse d’Or Sweden Commis Award av stapeln. Vinnaren blev Lovisa Hutton från Halmstad.

Tävlingen, som startades med syftet att uppmuntra fler kvinnor att satsa på kockyrket, utser Sveriges bästa kvinnliga commis, det vill säga assistent i ett proffskök. Vinnare och årets commis 2023 är Lovisa Hutton från Halmstad som övertygade juryn med sina val av garnityrer. Tävlingen avgjordes på Münchenbryggeriet i Stockholm under onsdagen med tre finalister, alla sistaårselever på kockgymnasier.

De tre finalisterna hade till uppgift att på två timmar tillaga en rätt för sex personer med huvudråvaran kolja. Lovisas vinnarrätt bestod av smörstekt kolja med en ragu på spritärtor och sparris, tartelette på picklad silverlök fylld med citroncreme och löjrom samt en gulbeta fylld med pesto på pistagenötter, ramslök, gräslök och gammelknas. Till det serverades en vitvinssås smaksatt med sherry och dillfrön.

I juryn satt bland annat Thilda Mårtensson, tidigare vinnare av tävlingen, Sveriges commis i Bocuse d’Or 2023 och utsedd till bästa commis vid Bocuse d’Ors europeiska deltävling 2023 – ett levande bevis på att tävlingen har lyckats vaska fram nya talanger.

–  Jag älskar att laga mat och är samtidigt en tävlingsmänniska. Vi hade ett väldigt bra teamarbete i tävlingsköket och kunde hålla oss lugna och servera allt på tid så det kändes väldigt bra idag, sa Lovisa Hutton direkt efter tävlingen.

För Lovisa Hutton innebär vinsten att hon får följa med Gustav Leonhardt och det svenska laget till Europafinalen i Bocuse d’Or Europe i Trondheim nästa vår. Hon får dessutom en valfri kurs på Restaurangakademien och en middag för två på Tommy Myllymäkis AIRA. Men framför allt är vinsten en biljett till en karriär som kock, och vi lär nog få se mer av Lovisa på någon av Sveriges bästa restauranger framöver.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *