Manhattan Cocktail: Hur en italiensk invandrare blev en amerikansk klassiker

Året är 1874. Jennie Jerome, dotter till aktiespekulanten Leonard ”The King of Wall Street” Jerome och blivande mor till Sir Winston Churchill, har ordnat fest. För att stödja guvernören och presidentkandidaten Samuel J. Tilden. Hon har bjudit in gräddan av New York finare skikt till Manhattan Club, demokratiska partiets högkvarter och sällskapsklubb i New York. För att sätta extra fart på festen ber hon bartendern Iain Marshall ta fram en speciell cocktail för festen, och hans ”Manhattan Cocktail” blir en stor succé.

Vem skapade Manhattan?

Alla fantastiska drinkar (och varumärken) har en bra historia i grunden. Problemet är oftast att de inte stämmer, eller bara delvis. Den fantastiska historian om Sir Winston Churchills mor som skapar legendariska drinkar med baby Winston i magen faller på att hon inte var i Amerika vid den tiden. Och att drinken redan omnämnts flera år tidigare i en tidning i New York.

Cocktails var en nymodighet som kom att bli högsta mode i det allt rikare Amerika under senare halvan av 1800-talet. Med bokskrivande bartendrar som Jerry Thomas – ”The Professor” – spreds recepten världen över. Grunden var sprit, sötma och bitters (receptet på en Old Fashioned), där sötman ursprungligen togs från vanligt socker.

Tidigt recept på Manhattan Cocktail
Det första recept på en Manhattan Cocktail – i två varianter, med fransk (torr) resp. italiensk (söt) vermouth. Från O.H. Byrons Modern Bartender’s Guide 1884.

Idén med att byta sockret mot röd, söt vermouth från Italien tog tid. De första cocktailböckerna listar mängder av recept, men inga med Vermouth. Det är först på 1880-talet som O.H. Byron i sin Modern Bartender’s Guide listar receptet på en Manhattan Cocktail No 2, med whisky, stänk av Curacao och Angostura, och italiensk vermouth. Varifrån kom idén med att byta socker mot just vermouth?

Den röda, söta vermouthen hade funnits länge i Italien, minst 100 år innan någon drack en Manhattan. Den hade också kommit till Amerika decennier före 1884. Men skillnaderna kan ha varit italienarna. Under New Yorks första tvåhundra år hade det funnits mycket få italienare i New York. Men efter bildandet av landet Italien på 1860-talet började en massiv utvandring som kom att göra italienarna till en av New Yorks största folkgrupper på mycket kort tid. Det är knappast otroligt att det snarare var vågen av fattiga italienare som bidrog till vermouthens popularisering och spridning i just New York.

Oavsett anledning var Manhattans recept mer eller mindre redan på 1880-talet. Curacaon, som var en populär ingrediens i många tidiga cocktails, tappade mot bittern. Spriten kom att varieras – Bourbon kom att bli ett populärt alternativ, och under förbudseran fick man förlita sig på kanadensisk rågwhisky. Men i stort är det en 150-årig cocktail du avnjuter med en Manhattan. Istället blev cocktailen snarare än förfader till många andra vermouth-baserade drinkar, som Martinin.

Så blandar du en Manhattan Cocktail

IBA – International Bartenders Association – listar Manhattan Cocktail som en av sina The Unforgettables och har standardiserat receptet på en Manhattan enligt följande:

Ingredienser

  • 50 ml rågwhisky
  • 20 ml söt (röd) vermouth
  • 1 stänk Angostura bitter

Gör så här

  • Fyll ett mixerglas med is
  • Häll i alla ingredienserna och rör om väl
  • Sila av i ett cocktailglas
  • Garnera med ett körsbär

Varianter

Som alla cocktails är grunderna i en Manhattans smak spriten och vermouthen, där det finns flera varianter att prova.

Utöver rågwhisky räknas också bourbon till de klassiska varianterna. Med skotsk whisky får du en Rob Roy, drinken som skapades 1894 vid New Yorks Waldorf Astoria till premiären av musikalen med samma namn. Byter du istället whiskyn till gin får du en Martinez, som sedan blir en Martini om du också väljer torr vermouth. I vissa delar av USA är även Brandy Manhattans en populär variant.

Inom söt, röd Vermouth finns flera olika märken att prova, och mängden ökar löpande. Väljer du torr vermouth får du en Dry Manhattan, Ray Packs favoritdrink.

Även andra stadsdelar än Manhattan har drinkar. En Brooklyn är en Manhattan men med torr Vermouth, Amer Picon och Maraschino-likör istället för röd Vermouth och Angostura.

Balansen mellan sprit och vermouth är en annan naturlig sak att experimentera med. En Manhattan med lika delar vermouth och whisky kallas Perfect Manhattan, och de sötare proportionerna var vanligare på 1800-talet (kanske för att dölja den sämre alkoholen?).

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *