Här är de nominerade till årets sällskapsspel 2021

nomineringar till bästa sällskapsspel 2021

Nu har juryn bestämt vilka 9 spel som går vidare till finalen av Guldtärningen, tävlingen om årets bästa sällskapsspel. Det finns tre olika kategorier, bästa Barnspel, Familjespel och Vuxenspel. I början var det 49 deltagande spel och efter hårt arbete har juryn nu tagit fram tre spel inom varje kategori.

Liksom tidigare år har juryn bestått av Kristina Helldén, David Lega, Lasse Råde, Jimmy Everitt, Johan Nilsson och Öystein Mentzoni som också haft med sig dottern Alva, 11 år som ytterligare förstärkte juryn med sina unga, pigga och vakna kommentarer. Uppdragsgivare är branschorganisationen Lek&Babybranschen vars vd Jennifer Rydén förklarar:

– I år är det tioårsjubileum, dels för mig på det här jobbet, dels för mitt engagemang för Guldtärningen. Det är lika roligt varje år att möta den entusiastiska juryn som glatt tar sig an de många spelen – det verkar bli fler spel för varje år som går.

Under pandemin har spelandet ökat betydligt i landet, en trend som Jennifer Rydén hoppas håller i sig.

Ja, för det är roligt med sällskapsspel, inte minst för den sociala biten, där man stänger av datorn eller tv:n och umgås istället. Och då hoppas jag förstås att det blir något eller kanske rentav några av årets nominerade spel som hamnar på bordet.

Nominerade till årets sällskapsspel 2021

Nedan finns alla de nominerade till bästa sällskapsspel i de tre kategorierna Årets Vuxenspel 2021, Årets familjespel 2021 och Åres Barnspel 2021 – tillsammans med en närmare beskrivning av spelen.

På följande länk kan ni se alla tidigare vinnare av Guldtärningen för bästa sällskapsspel genom åren. Guldtärningen delades ut första gången 1984.

Här kan du läsa om fjolåret vinnare av guldtärningen för bästa sällskapsspel 2020. Vi har också skrivit om vilka bästa sällskapsspel 2021 tidigare i år och vilka brädspel som är de mest sålda genom alla tider.

Nominerade Årets Vuxenspel 2021

Chronicles of crime

bästa vuxenspel 2021

Från 12 år
1 – 4 spelare
Speltid 60 – 90 minuter
Distributör: Asmodee Nordics
Speluppfinare: David Cicurel

Vi befinner oss i London och jobbar som brottsutredare för Scotland Yard. Polischefen ber oss utreda om den äldre kvinnan som hittats i sin stol dött naturligt, eller om det kanske var något annat som förorsakade hennes död.  Så börjar detta spännande spel, där du själv eller tillsammans med andra ska lösa mängder av olika brottsfall på Londons gator. Du lägger ut platser, bevis och misstankar på bordet, medan du får information om allt och alla via en app. Också ett nytänkande att ett traditionellt så kallat brädspel kompletteras med nätuppkoppling via en app – något som kanske välkomnas av somliga och inte uppskattas alls av andra. Sammantaget ett mycket spännande samarbetsspel där det även här gäller att hela tiden ha ett vaket öga för detaljer.

Wavelength

wavelength bästa vuxen sällskapsspel 2021

Från 14 år
1 – 6 spelare
Speltid 30-45 minuter
Distributör: Asmodee Nordics
Speluppfinnare: Wolfgang Warsch och Justin och Alex

Ett av de högst rankade partyspelen i världen just nu. Här ska lag turas om att läsa tankarna på de andra. Det gäller att vara på samma våglängd. Lagen turas om att rotera på en knopp för att lokalisera en dold punkt på ett spektrum. En spelare i ert lag vet exakt var denna punkt är då han eller hon har valt den. Intrikat, spännande med en klart innovativ och nytänkande spelplan, som egentligen inte alls är en plan. Kan spelas av alla och ett extra plus för att det kan spelas direkt ur spellådan, så tiden för att sätta upp och plocka ner spelet är försumbar.

Mitt i prick

Från 10 år
3 – 5 spelare
Speltid 30 minuter
Distributör: Tactic

I de allra flesta sällskapsspel handlar det om att vara först, störst eller bäst – men här handlar det istället om att vara bara medelmåttig, så där lite lagom ungefär. I 200 olika uppgifter blir det den som har det mest genomsnittliga svaren som blir vinnaren. Bedrägligt enkelt eftersom det krävs både rena gissningar och en smula taktik för att vara den mest medelmåttige (eller mitt i prick). Så sikta inte mot stjärnorna i detta spel, utan håll dig i mitten. Då vinner du.

Nominerade Årets Familjespel 2021

My City

bästa familjespel 2021

Från 10 år
2 – 4 spelare
Speltid 30 minuter
Distributör: Brädspel.se
Speluppfinnare: Reiner Knizia.

Precis som i datorspelet Sim City handlar det här om att bygga en stad, men på ett helt annorlunda vis. Staden byggs med bostäder, offentliga byggnader och industrier genom hela 24 olika avsnitt, där varje avsnitt bjuder på nya utmaningar och regler. Den som i slutet har flest utvecklingspoäng vinner. När alla avsnitten är avklarade går det att vända på spelbrädet och ge sig på ”det eviga spelet” som är minst lika utmanande. Intrikat och spännande där mycket kan hända på vägen.

Pictures

pictures bästa vuxenspel 2021

Från 8 år
3 – 5 spelare
Speltid 30 min
Distributör: Brädspel.se
Speluppfinnare: Christian och Daniela Stöhr

I detta kreativa och nyskapande spel gäller det att med hjälp av olika föremål, som skosnören, tecknade kort, stenar eller byggklossar få våra medspelare att begripa vilken bild, av flera som ligger på bordet vi försöker symbolisera. Poäng till den som gissar rätt på de andras övningar och poäng till den som lyckas få de andra att gissa rätt. Utmanande, nydanande och mycket kreativt.

MicroMacro Crime City

Från 8 år
1 – 4 spelare
Speltid 15 – 45 minuter
Distributör: Brädspel.se 
Speluppfinnare: Johannes Sich

Här är vi detektiver på jakt efter kriminella. Tillsammans ska vi tillsammans söka efter lösningar på de olika uppdrag vi får. Det finns 16 olika uppdrag med olika svårighetsgrad som ska lösas genom att hitta figurer/personer på en gigantisk karta (75/110 cm). Så här måste ett förstoringsglas användas för att kunna följa tjuvarna under deras flykt. Enkelt att komma i gång med många utmaningar för både stora och små detektiver. Det gäller att ha tid, tålamod och inte minst ett vaket öga för detaljer.

Nominerade Årets Barnspel 2021:

Grabbit

Från 4 år
2 – 4 spelare
Speltid 10 minuter
Distributör: Leikkien Nordic
Speluppfinnare: Nouri Khalifa och Studio Smart

Som vanligt snygg design och god kvalité in i minsta detalj när det kommer från Smart Games. Snabbt att komma igång när vi blir kaniner som ska leta efter olika grönsaker till våra förråd. Under rundan gäller det att hoppa fram till ett ledigt grönsaksblad, för att kika under och hoppas att det är rätt grönsak som ligger där. Den som först fyller sitt förråd vinner. Mysigt och underhållande i all sin enkelhet. Inslaget av memory gör också att barn ofta vinner över de vuxna.

Mr Wolf

Från 4 år
1 – 4 spelare
Speltid 15 minuter
Distributör: Asmodee Nordics
Speluppfinnare: Marie Fort och Wilfried Fort

Även detta är ett klurigt memoryspel, även om det här handlar om att rädda sina djur för den elake Mr Wolf. Det gäller att få in alla sina djur i sina respektive ladugårdar. Och tillsammans ska vi komma ihåg och plocka rätt djurkort för att inte Mr Wolf ska komma närmare. Spelarna arbetar ihop för att gemensamt vinna över den glupska vargen. Även detta är ett enkelt och underhållande barnspel med den annorlunda tvisten att spelarna arbetar med varandra istället för emot.

Foto Fisk

Från 4 år
2 – 4 spelare
Speltid 20 minuter
Distributör: Amo Toys
Speluppfinnare: Logis

Här gäller det att hitta den bästa undervattensfotografen. Kasta tärningen och använd en kameraram för att hitta rätt fisk på spelbordet som visas på tärningen. Spelaren som snabbast hittat rätt bild kan lägga till en stor bit till sin fisk. De andra spelarna, som också hittat rätt bild, kan lägga till en mindre bit. Vinnaren är den spelaren som snabbast samlat ihop delar till en hel fisk, som är längre än akvariet. Spelet har flera olika svårighetsnivåer och kan spelas med antingen en liten eller en stor kameraram. Spelbordet har också två olika sidor – den ena är svårare än den andra. Man kan också välja att den svåra sidan ska vara till de vuxna och den lätta sidan ska vara till barnen.

Vilka spel får vara med i tävlingen?

  • Spel som lanserats eller kommer att lanseras i år är att föredra, men även spel som kom ut på marknaden förra året kan få delta.
  • Nyreleasade spel kan också delta om betydande förändringar i spelet skett.
  • Varje företag får delta med obegränsat antal spel. Det måste dock finnas en distributionskanal till handeln.
  • Det finns tre klasser att tävla i: barnspel, familjespel och vuxenspel. Gränserna är ibland svåra att exakt definiera, varför spelleverantörerna ombeds att komma med ett klassificeringsförslag, dock har juryn rätt att ändra klass om de finner det lämpligt. 
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *