Ny stilig kollektion från Globe-Trotter

de snyggaste retro resebagagen

Denna vecka är det höstlov i många kommuner runtom i Sverige och det firar vi genom att sprida lite reseinspiration. Vi börjar från de anrika tillverkarna av resebagage, Globe-Trotter och deras nya kollektion Oxblood Collection som nyligen lanserades.

Att engelska Globe-Trotter tillverkar några av de mest stilfulla resväskorna på marknaden är ingen hemlighet. Globe-Trotter grundades av engelsmannen David Nelken i Sachsen i Tyskland år 1897, men han återvände till England år 1932 och sedan dess har företaget varit beläget där.

Ännu idag använder sig Globe-Trotter av samma tillverkningsmetoder som man gjorde i tidernas begynnelse vid sin fabrik i Hoddeson i Hertfordshire, vilket innebär att varje resväska är handgjord i en maskinpark som härstammar från den Viktorianska eran.

En resväska från Globe-Trotter tar i regel tio dagar att tillverka. Varje exemplar är tillverkad från ett enda ark av vulkaniserad fiberplatta, ett unikt material som uppfanns av engelsmännen på 1850-talet och som har styrkan hos läder och lättheten hos aluminium.

de snyggaste resebagagen engelsk stil

Den nu aktuella kollektionen kommer i samma stiliga färg som den som lanserades i samarbete med lyxhotellet The Goring Hotel tidigare i år, nämligen i färgen oxblod – en färg som ger en härlig retrokänsla på bagagen. Det som främst skiljer kollektionerna åt är att Globe-Trotter i denna kollektion valt en svart färg på de läderband som går tvärs över bagaget och som kommit att förknippas med Globe-Trotters lyxiga bagage.

snygga gammaldags resväskor

The Centenary Collection, som även den nyaste kollektionen hör under, lanserades år 1997 för att fira Globe-Trotters 100-års jubileum. Stilen på bagagen i The Centenary Collection grundar sig på arkivsamlingar hos företaget och de är designade för att hylla Storbritanniens gyllene era av resande.

de snyggaste resebagagen

Detta bagage är till storleken 30″, men det finns även mindre bagage av storleken 20″ som kan användas som handbagage.

Till kollektionen hör också en portfölj av storleken 16″ – en oerhört vacker portfölj som andas gammaldags brittisk stil.

Inget har lämnats åt slumpen i den nya kollektionen. Här finns handgjorda detaljer som gjort Globe-Trotters resebagage till några av de mest eftertraktade världen över.

snyggaste resväskorna

Varje år lanserar Globe-Trotter även några begränsade utgåvor av Centenary-kollektioner. Vid denna tidpunkt ifjol lanserade man The Deco Collectionen, som även den hörde till den ikoniska Centenary-linjen och var designad för att avspegla den glamorösa era som kommit att förknippas med 1930-talets lyxresor med Orientexpressen.

gentlemannens resbagage

Ett annat exempel på ett intressant samarbete var när Globe-Trotter tillsammans med whiskyproducenten Chivas Regal tog fram denna kollektion med lyxiga tillbehör under namnet ”Made for Gentlemen”. I denna fanns bland annat en resegarderob och en resväska i burgundy-färg. Denna kollektion hade en prislapp på drygt 200 000 kronor. Tidigare i år skrev vi om resegarderoben här på Gentlemannaguiden.

Globe-Trotters resväskor har använts av en lång rad av inflytelserika personer under åren. Hållbarheten i kombination med den lätta konstruktionen gjorde att bland annat upptäcktsresanden som sydpolsforskaren Robert Falcon Scott och Sir Edmund Hilary valde bagage från Globe-Trotter. Även Sir Winston Churchill använde en dokumentportfölj från Globe-Trotter medan han var premiärminister år 1924.

Drottning Elizabeth II valde Globe-Trotter till smekmånaden år 1947 och använder sina resväskor ännu idag. För den filmintresserade kan nämnas att Globe-Trotter används av James Bond i filmen Spectre från 2015.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *