Öppet hus på Grand Hôtel i början av oktober

Foto: Magnus Mårding för Grand Hôtel

För första gången någonsin kommer Grand Hôtel i Stockholm nu att öppna upp för allmänheten. Det är ett unikt tillfälle att besöka ett av Stockholms finaste, första och mest anrika hotell.

Det är under festivalen Open House Stockholm som Grand Hôtel erbjuder fyra guidade visningar under lördagen 5 oktober. Guidningarna genomförs i samarbete med stadsguiden och skådespelaren Mike Anderson.

Grand Hôtel under tidigt 1900-tal. Bild: Grand Hôtel

Grand Hôtel har varit hem för celebriteter, storslagna evenemang och livsnjutare sedan 1874. Det var den franske köksmästaren Régis Cadier som tog initiativ till det första svenska hotellet som kunde mäta sig med de mer välkända hotell som växte fram runt om i Europa vid denna tidsera. Sedan dess har hotellet varit en självklar och vacker del av Stockholms silhuett.

Under guidningen kommer man bland att få se lobbyn på Grand Hôtel, Cadierbaren och höra om arkitekturen både på insidan och om fasaden.

Vinterträdgården under tidigt 1900-tal. Vinterträdgården byggdes i början av 1900-talet då hotelldirektris Wilhelmina Skogh ville skapa en ständigt grönskande trädgård för att kompensera för den svenska kylan.

Under hösten 2017 presenterade Grand Hôtel nya Vinterträdgården, då den klassiska eventarenan uppdaterades för att skapa Sveriges mest moderna fest- och konferenslokal. Nu erbjuder Vinterträdgården festupplevelser med hjälp av skräddarsydda ljud- och ljuskoncept, flexibla scenlösningar och en effektiviserad upp- och nedriggning samt drygt 1000 m2 projektionsyta med 360° videomapping.

Lobbyn vid Grand Hôtel år 1926.

Bild: Magnus Mårding

Lobbyn idag.

Bild: David Thunander

Cadierbaren återlanserades i augusti 2017 efter en renovering där all interiör byttes ut.

Bild: Magnus Mårding

Grand Hôtel genomförde under 2016 en omfattande renovering av alla rum och sviter i Burmanska Palatset. Högst upp ligger Prinsessan Lilians svit, som är Grand Hôtels främsta svit på 330 kvadratmeter. 

Bild: Magnus Mårding

Bolinderska Rummet är, liksom resten av Bolinderska Palatset, inrett i venetiansk renässansstil.

Bild: Magnus Mårding

Zetterwallska Salongen fungerar som ett förrum till Carl Larsson Rummet och hyrs ut i kombination med det och Bolinderska rummet.

Bild: Magnus Mårding

Mårten Winges rum på första våningen i Bolinderska Palatset.

Bild: Magnus Mårding

Carl Larsson rummet, som är en fest- och konferensvåning på Grand Hôtel.

Open House Stockholm

Det är fjärde året som Open House Stockholm arrangeras i Stockholm och den syftar till att involvera allmänheten i stadens utveckling och stimulera intresset för arkitektur och samhällsbyggande.

De guidade turerna sker vid fyra tillfällen på Grand Hôtel, klockan 12:00, 12:40, 13:20 och 14:00. Maxantalet vid varje visning är 25st och bokning sker på www.openhousestockholm.se

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *