Skolyx släpper ny kollektion med mockaskor från Yanko

Skolyx, en av Sveriges bästa nätbutiker för herrskor, har i dagarna lanserat en ny kollektion mockaskor från spanska Yanko – fyra snygga kängor i desert boot-stil och en derby. Skorna har sulor i crepe (naturgummi), mocka från brittiska garveriet Charles F. Stead och s.k. stitchdown-konstruktion.

Yanko är en välkänd skotillverkare från Mallorca, och fortfarande produceras alla skor där. Vid höjdpunkten för europeiska skoindustri (innan det blev populärt med produktion i lågkostnadsländer) tillverkade Yanko mer än en miljon par skor per år.

Mockaskor är en perfekt vårsko: färgskalorna och mockans ruggade yta gör att de ofta passar ofta perfekt till jeans, chinos och uddabyxor. Med en sula i crepe blir de dessutom extra sköna att gå i, och sulan förstärker också den avslappnade stilen. Dessutom är den i gummi och tål det mesta du kan råka gå i en slaskig vårdag, så länge du inte trampar djupt.

mockaskor från Yanko
Mockaskor från Yanko med s.k. stitchdown-konstruktion. Foto: Skolyx

Stitchdown är en konstruktion som är väldigt gammal – över 600 år – men som hamnat i skymundan jämfört med randsydda (Goodyear welted) skor. Konstruktionen innebär att ovanlädret viks utåt istället inåt och sedan fästs i sulan. Om du tittar noga på skorna så ser du mockan sticka ut på sidan, fäst med en serie stygn. Under det kommer en mellansula i läder följt av crepesulan längst ner. Fördelen är bland annat bra vattentålighet och möjligheten att sula om skon när gummisulan slits ut. Clark’s klassiska ökenkängor är kanske det mest kända exemplet på den här konstruktionen, som annars är mest vanlig i arbetarkängor.

Derbyn är en s.k. apron derby, där en söm löper runt vampens övre del – ett sätt att få upp sömmarna från marken och på så sätt göra skon ännu lite mer väderskyddad.

Kängorna består av två klassiska ökenkängor, ett slags chukka boots, i mellanbrun respektive sandfärgad mocka, samt en elegantare chelsea boot och en split toe boot som både är i mörkbrun mocka.

Alla mockaskor från Yanko hittar du på skolyx.se.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *