Plaggen och trenderna – så väljer du rätt vinterkläder | Herr 2023

Vilka är de viktigaste vinterkläderna för herr 2023? Gentlemannaguiden tar en titt på vintermodet för män 2023.

När vi snart går in i höstsäsongen är det tydligt att det finns många omvärldsfaktorer som påverkar modebranschen och hur vi klär oss. Då det gäller trender pratar man ofta om mikro- och makrotrender. Även mega- och gigatrender är uttryck som myntas av professionella trendspanare. I en snabbt föränderlig värld är det inte alldeles klart var man drar gränsen för dessa företeelser inom modebranschen.

Modeintresserad? Här hittar du allt om herrmode

Var hittar man snyggaste herrkläder online för vintern 2023?

herrkläder vinter 2023

Vi börjar dock med att redogöra kort för var ni hittar bästa utbudet av herrkläder vintern 2023. Om ni är intresserade av herrmode är ni säkert också intresserade av var ni kan köpa de stiligaste plaggen.

En sajt som gått från klarhet till klarhet under de senaste åren är Care of Carl som har ett stort utbud av kvalitetsmärken i sitt utbud. Här hittar du också snygga produktpresentationer som gör det enklare att välja en snygg outfit.

care of carl recension
vinterkläder herr 2023

En annan av våra favoriter bland sajter med kvalitetsplagg online är Oscar Jacobson. Om du letar kostymer, kavajer och ytterrockar är Oscar Jacobson ett märke som vi speciellt rekommenderar. Även overshirts/skjortjackor är något som det finns ett väldigt bra utbud av på sajten.

En av de stora fördelarna med att införskaffa kläder direkt från märket är att du oftast hittar bättre utbud av storlekar. Hos Oscar Jacobson hittar du även en Second Hand-avdelning där du kan fynda bland tidigare kollektioner.

6 trender inom vinterkläder

herrmode vinter 2023
Stenströms höst/vinter

En stor fråga just nu är på vilken sätt inflationen och ekonomisk osäkerhet kan tänkas påverka modebranschen. För att svara på den frågan kan det finnas skäl att gå tillbaka till 1900-talet och se efter mönster från tidigare kriser. Vi kan se åtminstone några beröringspunkter från tre årtionden under 1900-talet:

  • 1920-talet: Efter första världskriget och spanska sjukan som varade mellan 1918-1920 blev herrmodet mer extravagant. 1920-talet är inte helt olikt den situation vi befinner oss i just nu, där vi har ett uppdämt festbehov som åtminstone ännu så länge dominerat över alla problem som finns i världen.
  • 1930-talet: Efter finanskraschen i slutet av 1920-talet följde en recession som skulle plåga stora delar av 1930-talet. Trots detta beskrivs detta årtionde som det gyllene årtiondet inom herrmode bland många. Det är från detta årtionde vi hämtar mycket av inspirationen till olika herrplagg i dagens läge.
  • 1970-talet: I ekonomiska termer är det ändå 1970-talet som kanske mest påminner om den situation vi har idag. Vi har en hög inflation i kombination med svag ekonomisk tillväxt, även kallad stagflation.

Även om det finns hotbilder finns det mycket att se fram emot inom herrmodet just nu. Vi ser stor innovation i kombination med ett allt större intresse för klassiskt herrmode. Det gäller också att komma ihåg att man med framåtanda och positiv livsbild alltid kommer att klara sig oavsett utmaningar.

Här är sex viktiga trender inom herrkläder för vintern 2023. Längre ner ger vi er också de viktigaste stiltrenderna för hösten och vintern.

Hållbar konsumtion

Det som vi tydligt kan säga är att miljöfrågor får en allt mer framträdande plats i medierna och hållbar konsumtion är något som även påverkar modebranschen i stort. Det handlar om allt från hur kläder produceras till hur vi klär oss.

Det är få företag som inte har en uttalad strategi för miljöfrågor i dagsläget. Allt fler har också börjat tänka på hur man konsumerar kläder, något som lett till mer fokus på hållbara plagg. Hållbarhet har två sidor, det gäller både hållbarhet ur miljösynpunkt och rent kvalitetsmässigt.

Omvärldsfaktorer har stor påverkan

vinterkläder herr 2023

Detta var året när vi äntligen lättade på alla restriktioner från pandemin. Det har gjort att många återvänt till sina arbetsplatser, men effekterna av pandemin syns ännu i hur vi klär oss. Bland annat är uttryck som Business Casual nu större än någonsin. I ett samhälle där många fortfarande jobbar på distans finns ett behov av mer flexibel syn på arbetsklädsel.

Andra viktiga omvärldsfaktorer är den påverkan som inflationen kan tänkas ha på herrmodet. I en värld med stigande priser finns stor risk för att konsumtionen av kläder påverkas. Om det blir en världsomfattande recession kommer det sannolikt också att ha stor påverkan på hur vi klär oss. Det är något som vi kunde se bland annat under 1930-talet.

Festmode i fokus

Det har synts klart och tydligt att det funnits ett uppdämt behov att få klä upp sig igen efter två år av restriktioner. Kostymer och kavajer har varit eftertraktade inför vårens och sommarens studentfester och bröllop. När vi nu så småningom går in i festsäsongen med jul- och nyårsfester kommer behovet av mer dressade kläder sannolikt att bestå.

Resekollektioner i framkant

resekollektioner män

Det kan tyckas något märkligt att vi i tider när vi försöker minska på flygresor har en stor trend med semesterkollektioner. Men faktum kvarstår att resefebern är här för att stanna ett bra tag ännu. Till hösten och vintern har bland annat Ralph Lauren lanserat en resekollektion inom sin lyxlinje Purple Label och även Giorgio Armani har gjort det samma.

Efterfrågan på typiska semesterplagg och resväskor kommer sannolikt att vara stor även under vinterhalvåret.

Ny materialteknologi på snabb frammarsch

trender vinterkläder 2023

Utvecklingen har aldrig varit snabbare gällande materialteknologin i kläder än vad som är fallet idag. Material som traditionellt sett endast funnits bland funktionsplagg syns nu allt mer även hos mer skräddade plagg som ytterrockar, chinos och kavajer.

Ökat intresse för hantverket och kvalitet

Delvis som en del av den större miljömedvetenheten har även hantverket kommit till heders igen. Slit-och-släng kulturen inom modebranschen är på väg att ändras i takt med att vi blir mer medvetna om hur den påverkar miljön. En av de enklaste sätten att minska på konsumtionen är att köpa bättre kvalitet och det är också något som allt fler män gör.

Klassiskt och tidlöst herrmode

När vi köper satsar mer på kvalitet blir fokuset mer på det klassiska och det tidlösa. Vi vill ha plagg som håller för flera säsonger och som inte behöver bytas ut till kommande säsonger.

I tider av snabba förändringar är det även mänskligt att bli mer nostalgisk. Det gör att många även blickar tillbaka till en tid när allt verkade enklare och mer strukturerat. I dagens läge är det många som blickar tillbaka mot 1900-talets första hälft för inspiration. Det handlar om allt från silhuetter till detaljer på olika klädesplagg.

Stiltrender 2023

Det finns vissa tydliga stiltrender inom herrmodet denna höst och vinter. När vi går in i kallare period använder vi oss av helt andra typer av plagg och material samt färger än under sommarhalvåret.

Färgerna inom herrkläder vintern 2023

trendfärger herrmode höst vinter 2022

Färgskalan blir alltid mörkare i kollektionerna till hösten och vintern. Bland annat kommer mörkare nyanser av brunt mer tydligt in i bilden i jämförelse med sommarkollektionerna. Även grå färger blir mer dominerande, där speciellt ljusgrått är en färg som vi ser mycket av i kollektionerna. Mörkblått eller navy är också något som blir mer framträdande i olika plagg.

Det som avviker från tidigare år är att vi nu ser mer svarta färger i kollektionerna i takt med att festmode återigen är mer aktuellt. Smokingar är mer populära än på länge och hos dessa är svart klart dominerande.

Jordiga färger som kamel, beige och sand är även de framträdande i kollektionerna hos olika modehus världen över.

Materialtrender i herrkläder vintern 2023

vinterkläder mocca
Ralph Lauren Purple Label höst/vinter

Som en del av det ökade intresset för kvalitet syns även mer fokus på exklusiva material som kashmir och alpackaull i allt från tröjor till kavajer och ytterplagg. Andra tyger som syns klart och tydligt i kollektionerna är manchester och flanell. Tweed-tyger är också mer populära än på mycket länge och detta syns i höst- och vinterkollektionerna hos de flesta modehus denna säsong.

Det är också tydligt att vi nu ser mer fokus på stretchtyger i kollektionerna. Bekvämlighet är en viktig del av klädseln för många och det syns även i produktutvecklingen. Många klassiska plagg som kostymer, byxor och kavajer kommer numera även i stretchtyger.

Nyckelplagg vinter 2023

Det finns ett antal plagg som hör hemma i herrgarderoben vintern 2023.

Overshirt i flanell- och manchestertyger

overshirt för vintern

Overshirts utgör en viktig del av herrmodet just nu oavsett säsong. För övergångssäsongen mellan sommar och höst har overshirts en speciellt viktig roll som höstjacka för män.

Till hösten och vintern syns dock lite andra material på overshirt. Linnetyget får ge vika för tjockare tyger som flanell, bomull och manchester.

Tröja i kashmir/alpackaull

polotröja till vinter

En stor förändring kan skönjas i de tröjor vi använder numera. Allt fler män satsar numera på mer exklusiva tröjor i kashmir och alpackaull. Dessa är material som ger en speciell känsla och är oerhört sköna att använda.

Långärmad piké

långärmad piké

På tal om tröjor. En av de mest mångsidiga bland tröjor för hösten och vintern är långärmade pikéer. De går att använda som de är eller under en kavaj som ersättning till skjortan. Merinoull är ett populärt material på långärmade pikéer, men även det bekväma jerseytyget är riktigt bekvämt att bära.

Okonstruerad kavaj

vinterkavaj

Ett annat mångsidigt plagg för höst- och vintersäsongen är en okonstruerad kavaj. Med detta menas att den helst får vara utan axelstoppning och andra uppbyggda partier. En annan viktig del av den ostrukturerade kavajen är också att den i de flesta fall är aningen kortare, vilket gör att den är lättare att använda tillsammans med jeans och chinos.

Stickade kavajer har blivit allt populärare bland svenska män under de senaste åren.

Tweedkavaj

tweedkavaj till vinter

Det finns få plagg som i högre utsträckning förknippas med den brittiska stilen än en tweedkavaj. Använd denna tillsammans med en tunn polotröja och jeans, så har du åtminstone en snygg outfit för säsongen!

Tidlös ytterrock

vinterrock

I varje man garderob bör finnas en stilig ytterrock till hösten och vintern. Det gäller speciellt för män som vill klä sig klassiskt. Satsa på en tidlös färg som kamel, beige eller navy när du väljer en ytterrock. En dubbelknäppt ytterrock är också att rekommendera för vintern 2023.

Vadderad väst

varm dunväst

Ytterligare ett mångsidigt plagg som bör finnas i varje mans garderob är en vadderad väst. Till hösten kan du bära den som den är utanför en tröja eller skjorta och till vintern är den bra att använda för extra värme under jacka.

Oxfordsskor, kängor och sneakers

vinterskor

Skomodet är aningen mer enkelspårigt under höst- och vintersäsongen i jämförelse med sommarhalvåret. Det finns egentligen tre huvudsakliga skomodeller som varje man bör ha i sin garderob för hösten och vinter – oxfordsskor, kängor och sneakers.

Då det gäller skor finns inga genvägar att ta till. Du måste satsa på kvalitet för ökad livslängd och komfort! Satsa på ett par vita sneakers i läder och oxfords i färgerna brun eller cognac. Gällande kängor och boots finns många olika modeller, men Chelsea Boots eller Brogues av högre modell är säkra val om du vill ha mångsidiga modeller till all typ av klädsel.

Chinos i stretchtyger

snygga chinos herr höst vinter 2022

Som en del av det ökade intresset för Business Casual-kläder är chinos i stretchmaterial ett måste. I kombination med okonstruerade kavajer ger dessa en elegant helhet.

Kostymer och byxor i flanell

Flanell är ett material som är oerhört snyggt till senhösten och vintern. Det varma materialet ger ett stilrent intryck och är också skönt att använda i kallt väder. Satsa på en kostym och ett par byxor i flanell. Grått eller ljusgrått är säkra val då det gäller plagg i flanell och är enkelt att kombinera med beige och bruna kavajer och ytterrockar.

Regnjacka eller vaxad jacka

Barbour jackor är en viktig del av den brittiska stilen som alltid blir mer aktuell till höst- och vintersäsongen. Dessa jackor är snygga att kombinera med jeans eller chinos till vardagen. Kom även ihåg att satsa på en bra regnjacka eftersom denna kan vara användbar även under de regniga vintrar som vi numera har även vintertid.

Letar du fortfarande? Här hittar du allt om herrkläder!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *