Pitti Uomo 100: Stiltips från Italien

herrmode pitti uomo
Bild: Vincenzo Grillo / Pitti People 100

Den 100:e upplagan av herrmodemässan Pitti Uomo har nyss avslutats. Denna mässa ordnas två gånger per år, i januari och juni. Ifjol var det helt och hållet digitala visningar på grund av pandemin, men nu fick vi återigen besökare tillfälle att avnjuta mässan på plats. I vanlig ordning är den kanske största behållningen av mässan besökarnas klädsel – en uppvisning i stiligt och uppseendeväckande herrmode.

För den som gillar att klä sig både stiligt och klassiskt fanns mycket att hämta från Pitti Uomo 100. Här tar vi fram några idéer för dig som vill klä dig snyggt denna sommar.

Konsten att klä sig snyggt och avslappnat

Ofta benämns konsten att klä sig avslappnat elegant Sprezzatura, något som igen förknippas med italienskt herrmode. Det handlar ofta om att kombinera plagg och färger på ett oväntat sätt. Det är något som vi också fått se många exempel på under modemässan Pitti Uomo genom åren. Bland de mest framträdande detaljerna denna sommar märks följande:

stilinspiration herr sommar 2021
Shayne Tino, Shaun Birley och två andra stiliga män på Pitti Uomo 100. Photo by: Andrea Natali

Hawaii-skjorta och kavaj

En trend som började dyka upp redan för ett par år sedan på sommarupplagan av Pitti Uomo var män klädda i Hawaiiskjorta och kostym. Det var framträdande även på Pitti Uomo 100.

Den viktigaste detaljen då det gäller denna stil är Camp Collar-kragen som du bär utanför kavajkragen. Det behöver dock inte vara en hawaiiskjorta, utan även andra jordiga färger på en kortärmad skjorta är snyggt att bära innanför en kavaj.

Minns att stoppa in skjortan innanför byxorna och använd gärna loafers. Kavajen och byxor får gärna vara i linnetyg sommartid.

Hatt som accessoar

snygga herrstilar sommar 2021
Guillaume Bo, Angelique Noire, Ignatius Joseph, Romain Clamaron och Francesca Serafin på Pitti Uomo 100. Bild: Andrea Natali

En accessoar som syns ofta hos män på Pitti Uomo är hatten. Ännu ser vi inte denna stiliga accessoar så ofta på våra breddgrader, men i takt med att allt fler manliga modeinspiratörer använder sig av hatt verkar det bli allt vanligare även här.

Speciellt till sommaren är hatten lätt att kombinera med många olika stilar. Använd gärna linneplagg även till hatt. Nämnda kortärmade skjortor med Camp Collar-krage samt linnebyxor med en lite bredare passform samt sandaler är utmärkta plagg att kombinera med hatt. Snyggt och avslappnat.

Uttrycksfulla solglasögon

snygga solglasögon sommar 2021
Bild: Vincenzo Grillo / Pitti People 100

Det är alltid en bra strategi att välja klassiska modeller av solglasögon om du bara vill satsa på ett par av bra kvalitet. Om du har utrymme för fler par modeller i din budget med klassiska bågar och i olika färger rekommenderas.

Pitti Uomo är alltid en uppvisning i hur man genom solglasögon kan framhäva en personlig stil. En av de solglasögon för män just nu är transparenta bågar i acetat. Svenska Chimi Eyewear är ett av de märken som kan rekommenderas för dig som vill ha prisvärda och snygga solglasögon för sommaren.

Kombinera plagg på oväntat sätt

Om det finns något att lära från Pitti Uomo är det ändå, precis som vi nämnde ovan, konsten att kombinera plagg på oväntade sätt. Detta kan samtidigt erbjuda nya möjligheter för plagg som ligger och dammar i din garderob. Kanske du har färggranna skjortor från 1980-talet i garderoben och som nu kan kombineras på nya sätt?

Second Hand är en stor trend inom herrmode just nu eftersom det ger möjlighet att kombinera olika stilepoker på spännande och oväntade sätt.

Att använda en t-shirt till dubbelknäppt kavaj som ovan ger även det en oväntad med samtidigt avslappnat snygg stil. Här har du fått några idéer för hur du kan klä dig sommaren 2021. Bara fantasin sätter gränser för vad som är möjligt!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *