Trendkollen vår/sommar 2021 – Den höga midjan

byxor hög midja stiltips mode 2021 herr

De senaste åren har vi förflyttat oss mot mer traditionella silhuetter på plaggen – oavsett om det handlar om formellt eller ledigt herrmode. I fokus denna sommar är byxor med hög midja och dubbla frontveck.

Det har funnits med som en smygande detalj i herrmodet i flera år nu. Men till våren och sommaren 2021 är det många modemärken som spelat ut hela registret när de lanserat sina kollektioner. Hög midja, dubbla frontveck och en lösare silhuett är vårens och sommarens hetaste detalj inom herrmodet 2021.

Influenser från 1930-talet

Det är uppenbart att det är 1930-talet som står som förebild för mycket av det herrmode vi ser våren och sommaren 2021. För den som inte känner till klädseln under detta årtionde kan det vara nyttigt med en tillbakablick.

I filmer och serier som utspelar sig under 1930-talet får man ibland stifta bekantskap med de nämnda stildetaljerna. Men det är ändå förvånansvärt få som i dagsläget känner till vad som utmärkte det som man inom det klassiska herrmodet ofta benämner det gyllene årtiondet gällande herrmodet.

snygg herrstil inspiration vår sommar 2021
Herrmode från sommaren 1938.

Ofta förknippas herrmodet under den första delen av 1900-talet med eleganta kostymer och hattar. Trots att dessa upptog en stor del av etiketten gällande klädseln, fanns även många andra snygga herrstilar representerade.

Speciellt i modekataloger för sommarens mode under 1930-talet syntes ofta de detaljer representerade för att illustrera lediga stilar. Om du vill klä dig snyggt i vårens och sommarens plagg är det också dessa illustrationer som gärna får tjäna som inspiration.

Var hittar du snygga herrbyxor 2021?

Det ultimata beviset för att byxor med hög midja, frontveck och lösare silhuett nu tagit det sista steget in i herrkollektionerna är att vi nu ser dessa i bred skala hos sajter som t.ex. ASOS.

ASOS är den populäraste modesajten inom lågprissegmentet och är känt för sin förmåga att snabbt komma ut med mode för att anpassa sig till rådande trender.

Men som vi tidigare kunnat konstatera är det en hårfin skillnad mellan det som benämns en trend och vad som är klassiskt och tidlöst. Det finns många aktörer inom klassiskt herrmode som använder ordet ”modetrend” som om det vore något fult. Något att undvika in i det längsta.

Trots det har vi kunnat konstatera att det även finns trender inom klassiskt herrmode. Även de mest klassiska av modeaktörer har under de senaste åren lanserat åtskilliga modeller av byxor med hög midja och dubbla frontveck. Inget modehus är immunt mot modets svängningar.

Samtidigt kan vi också konstatera att denna modell på byxor alltid funnits med som en del av det klassiska herrmodet. Det som ändrat är att vi nu hämtar alltmer inspiration från det stiligaste av årtionden inom herrmodet. Om det är här för att stanna återstår att se. Vi på Gentlemannaguiden gillar iallafall utvecklingen!

Hur du kombinerar med byxorna

Från 1930-talets modeillustrationer ovan såg du exempel på hur du snyggt kombinerar denna byxmodell. Använd pikétröjor med öppen krage och skjortor av Camp Collar-modell.

snygg kombination herrstil

Du kan även använda vårens och sommarens stora modeplagg överskjortan tillsammans med denna stil på byxor.

Stoppa gärna in pikétröjan innanför byxorna för att avslöja alla snygga detaljer på byxorna – likt 1930-talets gentlemän. Krydda med en bandana för att få till det lilla extra till helheten.

Då det gäller skor finns många modeller att välja på, beroende på grad av formalitet. För ledig sommarstil rekommenderar vi stilrena sandaler från t.ex. Birkenstock. Medan loafers är att föredra för en uppklädd stil till kvällen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *