I veckan kom nyheten att svenska klockmärket Triwa försatts i konkurs. Kanske ingen överraskning för den som följt bolagets öden och äventyr, men tråkigt inte desto mindre. Ett bevis på hur tufft det är i branschen, och hur tufft det är att driva ett varumärke i en ständigt skiftande värld.
De goda åren
Triwa var en gång ett av Sveriges snabbast växande modemärken. Bolaget grundades 2007 av de fyra vännerna Ludvig Scheja, Tobias Eriksson och Harald och Didrik Wachmeister. Då hette det Tritoni.
Tritoni utmanade den seriösa klockindustrin med lekfulla, färgglada och relativt billiga klockor i plast som såldes som modeaccessoarer – en trend som importerats från Italien. Klockstölder gjorde att invånarna i Neapel bytte designerklockor mot kopior i plast, som blev en trend i sig.
Bara några år efter grundandet 2007 omsatte man tvåsiffrigt antal miljoner, och bolagets klockor syntes på handlederna hos namn som Bono, Lady Gaga och Elton John.
En ny riktning
Men konceptet var också lätt att kopiera, och det låga priset gjorde att smakerna kunde svänga snabbt. Bara några år sedan tog ett annat svenskt varumärke, Daniel Wellington, över ledartröjan med sina stilrena klockor. Toppåret 2016 omsatte Triwa 69 miljoner kronor, men sedan gick det utför.
Tritoni hade av slump bytt namn tidigt till Triwa. Först stod namnet för Tritoni Watches, men i mitten av 2010-talet kom det att få en ny innebörd. Triwa blev en förkortning för Transforming the Industry of Watches. Triwa gjorde en helomvändning, från klockor som stilsymboler till klockor som symboler för värderingar.
Det var här vi kom att bli intresserade av Triwa. I en klockindustri där klassiska klockmärken fokuserade på att skapa så dyra och många varianter av sina klockor som möjligt för att hålla samlare intresserade, så valde Triwa en egen och helt annan väg.
Klockor av återvunnen plast från haven (Time for Ocean), insamlade vapen (Time for Peace) och fossilfritt stål (Triwa x SSAB) var några av samarbetena som gjorde Triwa intressant.
Men omställningen blev för svår för Triwa. Trots att man tog in kapital, satte in en ny VD, Ryan Looysen, och initierade ett samarbete med Oscar Jacobson så rann tiden ut och i februari 2024 var konkursen ett faktum.
En konkurs behöver inte vara slutgiltig – se bara på den schweiziska klockindustrin. Men tills vidare kommer det finnas ett litet, omtänksamt och innovativt hål i klockindustrin för något annat märke att fylla.