UNIQLO lanserar stickad kashmir med 3D-teknologi

Uniqlo kashmir

Japanskt herrmode är oerhört populärt bland svenskar och faktum är att UNIQLO är ett av de mest sökta termen inom herrmode i Sverige just nu. Nu kommer en intressant nyhet från UNIQLO när man meddelar att man uppdaterar en av sina mest ikoniska och älskade produkterna – stickad kashmir.

Lyxiga material som kashmir i kläder är väldigt populärt inom herrmodet 2022. UNIQLO:s stickade kashmir är som inget annat, och den här säsongen har plaggen, för första gången någonsin, stickats som ett helt stycke, helt utan sömmar.

Med UNIQLO:s 3D-teknologi stickas koftorna och tröjorna skickligt ihop tredimensionellt i ett helt stycke. Detta tack vare japanska teknologin WHOLEGARMENT som producerar sömlösa plagg vilket resulterar i en oslagbar siluett och samtidigt minimerar spill.  

UNIQLO:s kashmirtröjor – från tillverkning till butik

En annan stor trend modeåret 2022 är etiska frågor och miljöfrågor. Vi vill veta hur plaggen tillverkas och är generellt mer intresserade av hantverket än någonsin tidigare.

UNIQLO:s kashmirtröjor är välomtalade för den mjuka och varma känslan, men de har också en intressant resa till butiken. Till att börja med är det avgörande att kashmiren kommer från getter uppfödda under dramatiskt väderväxlande klimat.

För att vara motståndskraftiga mot den växlande temperaturen skapar getterna en päls av mjukt och fint hår under deras tjocka ytterpäls.När vädret blir varmare fäller getterna naturligt det mjuka underhåret, om än så bara ca 100 gram var, som UNIQLO sen väver in i underbart mjuka tröjor. Så snart allt hår är samlat börjar processen.

Steg 1 – Urvalet

Kashmirgetterna spendrar hela året vandrandes på gräsmark. Den råa ullen dom fäller innehåller därför olika typer av orenheter, som smuts och sand. Ullen måste ses över manuellt och rensad för hand. Kashmirfibrer är så tunna att de hade blivit skadade om de gått genom en maskin. 

Steg 2 – Kvalitetskontroll

Strikta kontroller genomförs för att försäkra att enbart 100% kashmir används i UNIQLO:s stickade tröjor. Kashmirfiber är mycket ömtåliga och kan endast identifieras av ett mikroskop. Efter noggranna kontroller kan produkterna säljas som 100% kashmir.

 Steg 3 – Färgning 

Kashmiren blir infärgad i en djup, unik, nyans som produceras genom att blanda samman mellan fem till tio olika färger till en.

 Steg 4 – Spinna

Spinn-processen ser nästan likadan ut som vid vanligt ull, men hos UNIQLO ser dom över den tvistade ullen ett flertal gånger för att optimera texturen.  

 Steg 5 – Sömnad

Arbetet för att sätta ihop plagget görs helt för hand av experter.    

 Steg 6 – Avslutningen/efterarbetet 

Den här processen kontrollerar så att tröjorna håller optimal textur. Kashmiren blir mjuk utan att göra den benägen till noppbildning. När plagget torkat kontrolleras det av en kashmirexpert. Efter kontrollen mäts plagget för att säkerställa att ärmar och kragar har rätt storlek.

Revolutionerande tygteknologier

uniqlo höst vinter 2022

Att ständigt utforska och använda revolutionerande tygteknologier är kärnan i UNIQLO:s Lifewear-filosofi. UNIQLO:s pågående ansträngning att förändra hur vi klär oss och känner oss i vår vardag betyder att UNIQLO förlitar sig på innovationer som HEATTECH, AIRism, BLOCKTECH och DRY-EX för att förbättra komforten och bärbarheten hos dagliga kläder. 3D Knit är inget undantag.

Alla kroppar är olika och unika och kräver att kläder som tillåter denna unikhet att blomstra. Det här här 3D Knit kommer till sin rätt. Ett erfaret team av designers, mönsterskärare och programerare använder specialiserade maskiner som kalkulerar stickningen en söm i taget, korrigerar och producerar i 3D, allt för att skapa plagg som följer de naturliga konturerna av din kropp.

Sömlöst betyder att inget stör den naturliga elasticiteten av materialet, vilket ger en bekväm finish och förbättrad flexibilitet. UNIQLO:s nya kashmir är skapad med en tätare stickning för extra hållbarhet och med ett speciellt stretchresistent mönster för att förhindra tyget från att tappa sin form.

Som en del av UNIQLO:s löpande engagemang för att minska avfall och reducera restmaterial, resulterar användningen av WHOLEGARMENT 3D-utrustning i ett reducerat koldioxidavtryck, detta tack vare de synkroniserade och effektiva maskinerna. WHOLEGARMENT’s teknologi möjliggör för användandet av exakt mängd garn som krävs vid skapandet av en plagg, därför kan UNIQLO producera sin 3D Knit-kollektion samtidigt som de kraftigt reducerar material som går till spillo. 3D Knit är bara en del av UNIQLO:s fortsatta strävan att återuppfinna gaderobens grunder för den moderna världen och de utmaningar den har.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *