5 festdofter – hur man hittar de bästa parfymerna för festkvällen

de bästa parfymerna för fester

Det börjar dra ihop sig till festsäsong för de flesta av oss, med olika julfester och så småningom också nyårsfester. Förutom fina kläder vill man då även göra sitt bästa för att matcha denna utstyrsel med bästa möjliga doft.

Vilka är då de bästa dofterna som gör att man känner sig speciell till en festkväll? Det kan det naturligtvis råda delade meningar om. Det finns dock en del dofter som enligt mig har en speciellt lyxig aura kring sig – dofter som andas lyx och flärd. Dofter med den lyxiga och djupa doftnoten oud är definitivt en av dem. En parfym för festkvällen får gärna sticka ut och vara hållbar över längre tid. Därför får det gärna vara en doft av kategorin Eau de Parfum, som alltså innehåller en högre halt av parfymolja än Eau de Toilette och Cologne.

Att bege sig till en avdelning med parfymer kan dock vara aningen stressigt för mannen. De flesta av oss vill få det snabbt undan och har varken lusten eller orken att stå hela dagen att pröva olika parfymer. Därför blir det också så att vi ofta förlitar oss på expediten och deras smakråd. Detta blir dock oftast fel.

Vi har alla väldigt olika smak gällande det mesta och detta gäller definitivt också parfymer. Därför skall heller inte andras åsikter spela in vid valet av parfym. Det är något högst personligt och därför bör man lägga ner den tid som behövs för att hitta rätt enligt den smak som man själv har. Man vill ju att den doft som man väljer skall representera just en själv och sina preferenser.

I all stress med att hitta rätt bland djungeln av alla dofter blir det dock ofta så att expeditens ord och åsikter väger väldigt tungt vid valet.

Vad kan man då göra för att hitta rätt festdoft? Ett sätt kan vara att beställa hem parfymprover och via det i lugn och pröva fram sin favorit. Detta har dock försvårats avsevärt under de senaste åren. När jag för ett par år sedan prövade fram mina favoriter bland Creeds parfymer var det ännu möjligt att beställa hem 10 stycken prover i ett paket för ungefär 300 kronor. Numera måste man oftast beställa hem dessa samples styckevis, något som avsevärt försvårar processen på grund av den betydligt högre prislappen.

köp parfym prover samples

Ett annat sätt kan vara att som jag gjorde inför tisdagens galamiddag, det vill säga att gå in på t.ex. NK:s parfymavdelning och i lugn och ro pröva alla de dofter som man är intresserad av på en pappersbit och sedan lukta fram favoriten. Detta är dock inte en lika bra strategi eftersom dofterna reagerar annorlunda på huden än på en pappersbit.

Detta kan sägas vara den nästbästa strategin eftersom man även i detta fall i lugn och ro kan känna efter vad man tycker att doftar gott. Sedan kan man ju göra ytterligare ett besök och testa sina favoriter på huden efter att man hittat sin favorit.

Oavsett vilket, är det en bra strategi att lägga lite extra tid vid valprocessen om man väljer att investera i mer dyra och exklusiva dofter som Creeds exklusiva dofter. Jag skriver “investera” eftersom en EdP av detta märke ofta räcker en väldigt lång tid och därför kommer att hänga med på många fester framöver.

Creed parfymer herrdofter
Creeds exklusiva dofter på NK:s utvidgade parfymavdelning.

Under denna vecka var jag alltså själv ett antal timmar vid NK:s nyöppnade parfymavdelning och prövade fram den ultimata festdoften. Själv hade jag en finare festmiddag på tisdag kväll och var ytterst angelägen om att hitta den bästa doften som finns för festligare tillfällen.

För egen del landade det slutligen på den utmärkta ouddoften Ralph Lauren Supreme Oud EdP. Inte endast för att det var en helt utmärkt festdoft, utan även för att själva flaskan var tillräckligt liten (40 ml) för att bära med sig på själva festtillfället. Ibland kan man nämligen känna en lust att fräscha upp sig under en fest som varar under en lång tid. Ibland kan en fest nämligen vara från tidig kväll ända fram till morgonen och då kan det kännas som att man vill fräscha upp sig under kvällens gång.

Det mest välkomna nytillskottet på NK:s parfymavdelning var ändå märket Floris London som nu äntligen kommit även till Stockholm i fysiska butiker.

Baserat på de dofttester jag gjorde fann jag, förutom det egna valet Ralph Lauren Supreme Oud, speciellt dofterna nedan som väldigt tilltalande för festbruk. Det som alla dessa har gemensamt är att de alla är intensiva och djupa dofter, med en kryddighet som lämpar sig speciellt till vinterhalvåret. Föga förvånande innehåller flera av parfymerna doftnoten Oud. Under dagen testade jag främst på urvalet från Creed och Floris London eftersom jag var främst intresserad av dessa två märken. Klicka på namnet för att läsa mer om parfymerna ifråga.

1. Creed Royal Exclusives Spice & Wood

2. Floris Leather Oud EdP

3. Creed Aventus

4. Creed Santal

5. Creed Royal Oud EdPLeave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *