5 festdofter – hur man hittar de bästa parfymerna för festkvällen

bästa festdofter för utekvällar

Det börjar snart vara dags för året höjdpunkt bland alla fester – nyårsfesten. Förutom fina kläder vill man då även göra sitt bästa för att matcha denna utstyrsel med bästa möjliga doft. Vilka är då bästa festdofter som gör att man känner sig speciell till en utekväll? Det kan det naturligtvis råda delade meningar om.

Det finns dock en del dofter som enligt oss har en speciellt lyxig aura kring sig – dofter som andas lyx och flärd. Längre ner hittar du våra favoriter.

Vilka herrdofter passar bäst till fester?

Dofter med den lyxiga och djupa doftnoten oud är definitivt en av de dofter som passar bäst till en utekväll. En parfym för festkvällen får gärna sticka ut och vara hållbar över längre tid. Därför är en doft inom kategorin Eau de Parfum det ultimata – en parfym som innehåller en högre halt av parfymolja än Eau de Toilette och Cologne.

Hur man väljer bästa festdofter

parfymtester online

Att bege sig till en avdelning med parfymer kan dock vara aningen stressigt för mannen. De flesta av oss vill få det snabbt undan och har varken lusten eller orken att stå hela dagen att pröva olika parfymer. Därför blir det också så att vi ofta förlitar oss på expediten och deras smakråd. Detta blir dock oftast fel.

Vi har alla väldigt olika smak gällande det mesta och detta gäller definitivt också parfymer. Därför skall heller inte andras åsikter spela in vid valet av parfym. Det är något högst personligt och därför bör man lägga ner den tid som behövs för att hitta rätt enligt den smak som man själv har. Man vill ju att den doft som man väljer skall representera just en själv och sina preferenser.

parfymtester samples på nätet

I all stress med att hitta rätt bland djungeln av alla dofter blir det dock ofta så att expeditens ord och åsikter väger väldigt tungt vid valet.

Vad kan man då göra för att hitta rätt festdoft? Ett sätt kan vara att beställa hem parfymprover och via det i lugn och pröva fram sin favorit. Detta har dock försvårats avsevärt under de senaste åren. När vi för ett par år sedan prövade fram våra favoriter bland Creeds parfymer var det ännu möjligt att beställa hem 10 stycken prover i ett paket för ungefär 300 kronor. Numera måste man oftast beställa hem dessa samples styckevis, något som avsevärt försvårar processen på grund av den betydligt högre prislappen.

bästa festdofter herr

Ett annat sätt är att gå in på t.ex. NK:s parfymavdelning och i lugn och ro pröva alla de dofter som man är intresserad av på en pappersbit och sedan dofta fram favoriten. Detta är dock inte en lika bra strategi eftersom dofterna reagerar annorlunda på huden än på en pappersbit.

Detta kan sägas vara den nästbästa strategin eftersom man även i detta fall i lugn och ro kan känna efter vad man tycker att doftar gott. Sedan kan man ju göra ytterligare ett besök och testa sina favoriter på huden efter att man hittat sin favorit.

bästa festdofter Creed parfymer herrdofter

Oavsett vilket, är det en bra strategi att lägga lite extra tid vid valprocessen om man väljer att investera i mer dyra och exklusiva dofter som Creeds exklusiva dofter. Vi skriver ”investera” eftersom en EdP av detta märke ofta räcker en väldigt lång tid och därför kommer att hänga med på många fester framöver.

bästa festdoft herr

Bästa festdofter för en utekväll

Baserat på de dofttester vi gjort har vi funnit några parfymer som är speciellt lyxiga och lämpande för festbruk. Det som alla dessa har gemensamt är att de alla är intensiva och djupa dofter, med en kryddighet som lämpar sig speciellt till vinterhalvåret. Föga förvånande innehåller flera av parfymerna doftnoten Oud. Bland utbudet testade vi främst urvalet från Creed och Floris London eftersom vi är speciellt fascinerade av dessa två anrika märken.

1. Creed Royal Exclusives Spice & Wood

bästa festparfymer i test

Kollektionen Les Royal Exclusives är en unik och påkostad kreation från Creed. Creed Spice & Wood beskrivs som en het kärleksaffär mellan Europa och Orienten och parfymen innehåller träiga noter av italiensk björ och egyptisk ceder, tillsammans med solmogen bergamott och frisk citron. Detta är en djup doft som passar utmärkt till utekvällen, samtidigt som den även passar även till sommarhalvåret. Mångsidighet gör att vi utnämner den till vår favorit bland bästa festdofter.

2. Floris Leather Oud EdP

bästa festparfym Floris London

Leather Oud är en av våra absoluta favoriter både bland oud dofter, samt festdofter generellt. Detta är en av de bästa parfymerna på marknaden oavsett om du gillar läder- eller oudparfymer. Här finns även noter av bärnsten och bergamott. En väldigt djup och lyxig festdoft som definitivt är en av de bästa festdofterna på marknaden.

3. Creed Aventus

bäst i test parfym till fest

För att fira parfymhuset Creeds 250-årsdag skapades och släpptes doften Aventus EdP år 2010. Det blev genast en succé och nu är det en av de absolut mest mytomspunna parfymerna på marknaden, med många anhängare världen över.

Det är den fräsch och lätt parfym som även kan användas dagtid, men samtidigt är den också lyxig, maskulin och djup. Det som gör den speciellt lämplig även för festkvällar är träiga noterna, tillsammans med söta noter av vanilj och ananas.

4. Creed Santal

bästa i test festparfymer

En av våra absoluta favoriter bland festdofter från Creed är ändå Santal, som är en orientalisk doft inspirerad av det kungliga och spirituella Indien. Sandelträ blandas ihop med kryddor och örter för att skapa den ultimata festdoften.

5. Creed Royal Oud EdP

bäst festdofter i test 2021


Creed Royal Oud är en doft som skapats på kundernas begäran. I takt med att oud-dofter blev allt populärare på marknaden skapade Creed parfymen Royal Oud som är precis så lyxig som man kan förvänta sig av det exklusiva parfymhuset.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *