De 14 lyxigaste parfymerna i världen just nu

de lyxigaste och dyraste parfymerna

Tiderna när män skulle dofta tvål och vatten är för länge sedan förbi. Under de senaste åren har vi kunnat se ett allt större intresse för nischparfymer och individuella uttryckssätt även bland män.

Vi män intresserar oss allt mer för starka dofter av typen EdP, alltså Eau de Parfum, med en högre halt av parfymolja som än den mer vanliga EdT. Det som är utmärkande för dofter av typen EdP är att doftegenskaperna håller sig betydligt längre på huden än Eau de Toilette eller Cologne.

En av de mest kända inom området cologne är Kölnisch Wasser med en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1700-talet. På länken kan ni se originalreceptet på Kölnisch Wasser om ni själva skulle känna för att tillverka dessa.

Man skall dock komma ihåg att det förekommer avvikelser även på detta område och att det inte skall tas som någon absolut regel.

Lyxdofter i Sverige

För ett par år sedan lanserades lyxvarumärket Roja Parfums i Sverige. Då med storsäljare som Roja Elysium, samt Haute Luxe och Amber Aoud. Lite senare gjorde ytterligare en lyxparfym från märket entré i Sverige genom unisexdoften Roja United Arab Emirates Parfum.

Det kan ännu sägas gällande många av de lyxdofter som lanseras just nu. De flesta av dem kommer som unisexdofter, vilket innebär att de kan användas både av män och kvinnor. Speciellt utmärkande är detta bland alla de lyxiga oud dofter som blivit så populära under senare år.

När det gäller exklusiva och lyxiga dofter så finns det inte många parfymhus som kan mäta sig med det brittiska parfymhuset British Perfumer Roja Dove. Roja Parfums har vunnit många priser, bland annat för konstnärlig innovation i England.

de lyxigaste parfymerna på marknaden

Nämnda Roja United Arab Emirates Parfum är en lyxig orientalisk doft som har hämtat inspiration från Mellanösterns parfymkultur. Roja Dove arbetade i Mellanöstern i 3 år och under denna tiden blev han fascinerad av deras parfymer och folket som bar dem. Detta gav honom inspiration till United Arab Emirates.

Med en prislapp på 5 100 kr för 50 ml hör parfymen till de allra dyraste hos parfymhuset Roja Parfums. Men så är doften också en av de högst rankade hos parfymbibeln fragrantica.com, med ett betyg på 4,54 av 5 möjliga.

De dyraste och lyxigaste parfymerna i världen

När vi pratar om lyx är ovan nämnda parfym faktiskt inte den dyraste som finns på marknaden just nu. Nedan finns en sammanställning på några av de lyxigaste och dyraste för tillfället.

Här hamnar faktiskt erkänt exklusiva parfymer från tillverkare som Creed en bit bakom. I listan har vi bortsett från Agonist Liquid Crystal Glass Sculpture, trots att denna säljs för 12 295 kronor för 50 ml (literpris 245 900 kronor). Detta eftersom flakongen här står för merparten av priset. Doften Liquid Crystal som flaskan innehåller har ett pris på 1 269 kr för 50 ml. 

Det gemensamma nämnaren för många av lyxparfymerna är att dessa innehåller den exklusiva råvaran oud, eller örnträd, som har ett kilopris på drygt 260 000 kronor. Inte undra på att många av parfymerna nedan betingar dyra priser.

Här har vi också utgått från produkter som ingår i det ordinarie utbudet och inte specialutgåvor på endast ett fåtal exemplar.

1. Xerjoff Kampuchea Noir

10 ml. för 11 100 kr (literpris 1 110 000 kr) 

lyxigaste parfymerna 2020

Med ett literpris på över en miljon kronor är detta den dyraste parfymen i italienska parfymhuset Xerjoffs utbud och med säkerhet en av de allra dyraste parfymerna i världen. En av världens mest svårtillgängliga och sällsynta ingredienser vid tillverkning av parfymolja är Meghalayan aquilaria agallocha, en mycket gammal vild Oud från den Kambodjanska urskogen. Kampuchea är en attar, en essentiell olja, utvunnen från denna oud.

Till Xerjoffs Oud-serie Mukhallat hör även bland annat Xerjoff King Masarat Drop Attar med ett literpris på 360 000 kronor och Xerjoff Alexandria II med ett literpris på 320 000 kronor.

2. Di Ser Kyara Extrait De Parfum

33 ml. för 10 799 kr (literpris 327 242 kr)

de lyxigaste parfymerna i sverige

Di Ser är ett exotiskt japansk parfymhus med många annorlunda dofter. Här har vi en sofistikerad parfymupplevelse skapad av Yasuyuki Shinohara med rötterna i en tusenårig japansk kultur. Denna är baserad på oudträet kyara, en mycket gammal form av oud tidigare viltväxande i  främst Indonesien och som både är dyrbart och extremt sällsynt.

Huvudnoterna i gourmandparfymen Kyara är oud, ros, indiskt sandelträ och patchouli som alla samverkar för att skapa en doft som inte liknar något annat i oudvärlden. Di Ser har själva destillerat oljan från deras eget förråd av kyara till ett rent extrakt, en process förenat med stora risker på grund av den oerhört begränsade tillgången av råvaran.

Få konnässörer inom parfymvärlden har någonsin fått tillfället att uppleva något så exklusivt som ren kyara, så detta är en sällsynt chans till lyx som kommer få gånger i livet.

3. Fragrance du Bois Pure Oud

15 ml för 4899 kr (literpris 326 600 kr)

de lyxigaste parfymerna i världen

Ofta förknippar vi ordet nischparfym med lyx och kvalitet och det är få parfymhus som kan göra anspråk på beteckningen bättre än exklusiva Fragrance Du Bois. Med sofistikerade dofter och snygg presentation i luxuösa sammetsboxar har de lyckats charma en hel parfymvärld.

Fragrance du Bois Pure Oud är den dyraste parfymen i utbudet med 100% ren, organisk och etiskt producerad Oudolja från träd som odlas på Fragrance du Bois egna plantager. Den kommer också i en vackert skulpterad glasflaska och lyxig presentation. Det renaste du får när det gäller oud-dofter.

4. Roja Haute Luxe Parfum 

100 ml. för 30 000 kr (literpris 300 000 kr)

de lyxigaste och dyraste parfymerna

Nämnda Haute Luxe skapades för mer än 10 år sedan då Rojas favoritdoft genom nästan 30 år ändrade formula och han ville återskapa känslan i sin egen parfym. Det tog honom 9 månader att utveckla denna doft som är en djup, fyllig Chypré. Parfymen är vackert bärnstensfärgad som ett resultat av att bara naturliga ingredienser av högsta kvalité har använts. Flagor av äkta guld har tillsatts för att påminna om att själva parfymen i sig är mer värdefull och sällsynt än guld.

Flaskan pryds av 14 Swarovski kristaller i Rojas favoritfärg, lila. Haute Luxe är förmodligen en av världens mest exklusiva dofter av vilka endast produceras 250 flaskor varje år.

Med ett literpris på 102 000 kronor hamnar ovan nämnda Roja United Arab Emirates Parfum och flera andra parfymer från Roja Parfums högt upp på listan, men för att bereda väg även för andra märken har vi här begränsat oss till en parfym per märke.

5. Floraïku I am not a Flower EdP

50 ml för 6920 kr (literpris 138 400 kr)

Märket Floraïku startade år 2017 och förknippas med exklusivitet och konstnärligt hantverk. Här märks inte minst de vackra korkarna och presentationerna, som gett märket en profil som inte liknar något annat på marknaden.

I Am Not A Flower är en doft som ingår i Limited edition-serien Cio Cio San, där ingefära blandas med aromatisk hjärtnot av amber och vit oud i botten.

6. Nishane Nefs

50 ml för 5449 kr (literpris 108 980 kr)

Nishane grundades 2013 och vill med sina doftkreationer väcka minnen och känslor till liv och skapa oförglömliga upplevelser som tar dig tillbaka till Turkiets gamla kulturtraditioner.

Nishane Nefs är en orientaliskt inspirerad mörk och krämig komposition med whisky, oud, vanilj och exotiska kryddor i en komplex mix som sammanför Istanbuls anrika exotiska traditioner med den moderna världen.

7. Creed Royal Exclusives 

75 ml för 3995 kr (literpris 53 266 kr).

de lyxigaste parfymerna i världen

Kollektionen Les Royal Exclusives var det mest ambitiösa projektet i parfymhuset Creeds historia när den lanserades i samband med deras 250-års jubileum år 2010. Kollektionen, som landade i Sverige i början av 2017, består av fem dofter skapade av Oliver Creed. Varje doft är unik och påkostad, såväl flakongen med dess förgyllda kork, som dess innehåll bestående tidlösa och eleganta dofter.

Att man lyckades väl i sina ambitioner säger vitsordet för dofterna på Fragrantica, där bland annat Royal Exclusives Spice Wood har betyget 4.49 och Jardin d’Amalfi 4.54 av 5 möjliga.

8. Tom Ford Private Blend 

50 ml för 2 545 kr (literpris 50 900 kr)

lyxigaste och bästa parfymerna i världen 2020

Av dofterna från Tom Fords lyxserie Private Blend är det unisexdoften Tobacco Oud Intense som har det högsta literpriset på 50 900 kronor. Om jag skall välja en personlig favorit bland dofterna i serien blir det dock Tobacco Vanille EdP som blir valet, med sina härliga noter av tonkabönor, vanilj och söt tobak som för tankarna till stämningen på en engelsk gentlemen’s club. Denna har ett mer plånboksvänligt literpris på 37 900 kronor, eller 1 895 kronor för 50 ml.

9. Nasomatto 

30 ml för 1 295 kr (literpris 43 166 kr)

de dyraste och lyxigaste parfymerna i världen

Nasomatto är ett av de senare årens mest uppmärksammade parfymmärkena, som på kort tid nått kultstatus. Hjärnan bakom holländska Nasomatto är Alessandro Gualtieri, en italiensk parfymör som kallar sig själv ”Näsan”. Alessandro har skapat dofter för Versace, Helmut Lang och Fendi, men han hade svårt att anpassa sig och passade aldrig in hos de större företagen. Det var först när han satte samman ett eget laboratorium som han fick total frihet att skapa en kollektion som blivit både nyskapande och unik.

Den mest populära bland dofterna i Nasomattos utbud är den ”svarta parfymen”, Black Afgano. Denna skall återge den berusande narkotiska effekten från hasch. Essensen av ett euforiskt lyckorus kommer från noter av cannabis, kaffe, oud och rök. Doften var en komplex utmaning som tog Alessandro 300 försök och sex år att färdigställa.

10. BOIS 1920 ORO EdP 

100 ml för 3 200 kr (literpris 32 000 kr)

de dyraste parfymerna just nu 2020

Parfymhuset BOIS 1920 från Florens är ett varumärke som ger uttryck för den italienska familjen Galardis passion för dofter och för sin hemstad. Det började redan 1920 när Guido Galardi sökte sig fram över de blommande lavendelfälten på de florentinska kullarna i jakt på lösningar och eteriska oljor. Guidos dröm om att skapa spännande parfymer höll tyvärr bara fem år innan han tvingades stänga ner, men hans passion för dofter ärvdes av sonsonen Enzo som långt senare senare återupptäckte de gamla doftrecepten och startade parfymhuset BOIS, Bottega Italiana Spigo.

Med tiden har de gamla recepten materialiserats i BOIS 1920, en samling förädlade dofter som är både sofistikerade och komplexa, skapade för hand från exceptionella råvaror för att ge en långvarig doftupplevelse. Förpackade i små handskapta flaskor, utsmyckade och vackert dekorerade, förseglade med en kork i ebenholts eller metall. Varje flaska är ett dyrbart konstverk. Ett av dessa konstverk och den allra dyraste av dessa är Bois 1920 Oro EdP, som lanserades år 2013 och hör till kollektionen ”Limited Art Collection”. Flakongen har dekorerats med 24 karats guld och har ett läderfodral som är handgjort av tillverkaren av exklusiva läderprodukter, Bottega Veneta.

Enzo Galardis moderna tolkningar av familjens doftrecept har väckt stor internationell framgång och placerat BOIS 1920 bland världens fem bästa dofter på FiFi Awards, parfymvärldens motsvarighet till filmernas Oscar.

11. Penhaligon’s Portraits 

75 ml för 2 299 kr (literpris 30 653 kr)

de dyraste och lyxigaste parfymerna 2020

Penhaligon’s Portraits är en brittiskt aristokratisk samling dofter i skräddarsydda förpackningar, med gravyr och illustrationer av konstnären Kristjana Williams. Serien består av 13 dofter i kategorin Eau de Parfum, varav den tidigaste lanserades år 2016 och de två nyaste i år.

Med dofter som Hammam Bouquet som lanserades år 1874, är Penhaligon’s är ett av de mest anrika parfymhusen i världen. Sedan starten 1870 har man levererat dofter och toalettartiklar till hertigar, grevinnor och kungligheter. Penhaligon’s mest kända doft, Blenheim Bouquet från 1902, var ett beställningsjobb till hertigen av Marlborough och är fortfarande en av de mest sålda dofterna från Penhaligon’s. Blenheim Bouquet är även känd som en av de dofter som Winston Churchill använde sig av.

Portraits är en serie med personligheter, alla från den viktorianska eran och Kronans storhetstid. Dofterna återspeglar tiden, personligheterna och konflikterna. Av alla dofter i serien är det The Tradegy of Lord George EdP, med dess starka koncentration av brandy, tonkabönor och bärnsten, som innehar det högsta betyget med 4.29 på Fragrantica.

12. Orto Parisi 

50 ml för 1 295 kr (literpris 25 900 kr)

de bästa herrdofterna 2020

Orto Parisis skapare Alessandro Gualtieri är en väldigt speciell parfymskapare som har som mål att ta fram annorlunda och spännande doftnoter, som triggar nyfikenheten och väcker känslor. Framför allt vill han att bäraren ska bilda en egen uppfattning om doften.

En av de mest populära dofterna, Terroni EdP är en kraftfull doft som skall spegla vulkanisk hetta, en doft där rökig och träig oud blandas med vanilj och patchouli.

13. Giorgio Armani Prive 

100 ml för 2 450 kr (literpris 24 500 kr)

de bästa herrparfymerna 2020

Giorgio Armanis lyxserie Privé här med fantastiska Myrrhe Impériale i spetsen, lanserades år 2004 som ett alternativ till de välkända och populära klassikerna från det italienska modehuset. Bland Armanis mer kända dofter finns bland annat tidlösa 80-tals klassikern Eau Pour Homme EdT och Acqua di Gio EdT från år 1996. Sedan dess har man återkommit med nya årliga nytillskott till Privé-serien och är redan uppe i 34 versioner av lyxparfymen.

bästa herrdofter 2020

Att dofterna från Privé-serien håller allra högsta klass är det ingen tvekan om när man doftar sig igenom utbudet.

14. Creed Imperial Millesime 

100 ml för 2 249 kr (literpris 22 490 kr)

bästa herrdofterna sommaren 2020

Hur står sig då en erkänt dyr och exklusiv parfym som Creed och deras ”standardutbud” i konkurrensen? En av de dyraste i Creeds standardutbud är Imperial Millesime, men i jämförelse med flera andra märken känns priset helt plötsligt rätt överkomligt. Precis som med mat handlar det även alltså om att kolla literpriset på de varor man köper – även om det alltså inte handlar om konsumtionsvaror som mat.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *