De flesta av oss måste hantera begränsade resurser på ett eller annat sätt, men det behöver inte innebära att du behöver kompromissa med din stil. Även om bra kvalitet alltid har sitt pris finns det möjlighet att klä sig snyggt i klassisk stil, oavsett vad du har i plånboken.
Inför kommande Black Friday och Black Week kan det vara bra att få några tips om vad du bör tänka på när du köper plagg på rea. Ofta handlar det nämligen om att veta vad du kan kompromissa med och inte när du handlar plagg på rea.
Stiltips för män – Hur man klär sig snyggt på budget
Hur klär man sig som man vill klä sig snyggt när man inte har så mycket pengar? Det finns faktiskt ett antal fördelar med att bygga upp en garderob med en begränsad budget. Det hjälper dig att prioritera vad du verkligen använder och behöver och om du tar det på allvar kommer du att utveckla några unika färdigheter som kommer att tjäna dig väl i många år framöver.
Här är några tips för dig som har begränsad budget för klädinköp.
1. Lär känna dina behov
Om du bryr dig om att klä dig snyggt bör du veta exakt vad som finns i din garderob och vad som behövs för att göra den ännu bättre. Börja med att utvärdera din nuvarande garderob och identifiera luckor för alla årstider. Vilka kombinationer kan du använda dig av för att göra dina befintliga plagg mer mångsidiga och vad saknas i dagsläget?
Skriv ner alla platser du brukar gå till och vilka kläder du gärna använder dig av. Prioritera sedan plagg med avseende på mångsidighet och hur mycket pengar du har att budgetera för varje plagg. Prioritera de mest mångsidiga plaggen, som t.ex. en marinblå kavaj, eller plagg som ger utökad användning av de befintliga plaggen i garderoben först eftersom de ger dig mest nytta för pengarna.
När du har en budget är det svårt att hålla sig till ett strikt inköpsschema, eftersom kan du missa viktiga möjligheter när de dyker upp. Det gäller inte minst i reatider. Men om du redan har en klar uppfattning om vad du behöver kan du fatta bättre beslut i stunden. Gör ditt bästa för att bara köpa det som finns på din lista, så kommer du att bli nöjdare med resultatet i det långa loppet.
När du väl har en uppfattning om vad som står på din lista, begränsa dig inte till att handla säsongsbetonat. Några av de bästa fynden kan du göra på plagg som är utanför säsongen. Det innebär att vinterrean eller Black Friday kan vara utmärkta tillfällen att fynda sommarplagg.
2. Känn till dina mått
Passformen är det viktigaste när det gäller kläder. Eftersom klädstorlekar är mycket varierande och vintagekläder ofta inte har några etiketter som anger storleken är mått det bästa sättet att förstå om ett visst plagg kommer att passa dig.
- Känn dina kroppsmått
Det betyder att du helt enkelt måste känna till dina kroppsmått. Man skulle kunna tro att herrstorlekar skulle vara tillförlitliga, men du vet säkert av egen erfarenhet att de inte är konsekventa, och därför hjälper de dig inte att hitta bättre passande kläder. Istället måste du föra noggranna och uppdaterade register över dina mått i både tum och centimeter. Be en vän eller en skräddare hjälpa dig att få bra mått. Håll ett kalkylblad, eller ännu bättre, memorera dem.
Ta nu en titt på några herrmodesajter och klädesplagg som du gillar. Hur är måtten utformade? Många säljare har ingen aning om hur man mäter kläder på ett användbart sätt, så du måste lära dig att tolka den information de erbjuder. Du kan behöva mäta något du redan äger som passar bra för att hjälpa dig att guida dig. - Identiera asymmetri
Nästa steg är att identifiera asymmetri. I början kanske du inte märker asymmetrin i din kropp. Men det är något som alltid finns där på ett eller annat sätt. För en utbildad skräddare tar det inte så lång tid att peka ut dem när han väl ser dig. Om du vill ta reda på vilka egenskaper din kropp har, bär ett plagg från hyllan som är symmetriskt. Låt sedan någon ta bilder av din kropp i en naturlig position framifrån, bakifrån och från båda sidorna. Detta hjälper dig att lära dig kroppens egenheter och behov och hur kläderna måste anpassas.
När du känner till dina mått blir det mycket lättare att hitta välsittande kläder på nätet.
3. Lär känna en skräddare för ändringar på plagg
Oavsett din kroppstyp bör du börja leta rätt på en skicklig ändringsskräddare och lära dig vilka delar på plaggen som kan och inte kan skräddarsys med framgång. Ta en titt på det arbete de erbjuder och hur de tillgodoser individuella önskemål om svåra uppgifter.
Men oavsett om du skulle hitta den bästa av ändringsskräddare är de inte trollkarlar. Du skall t.ex. inte köpa jackor som är för långa eller för korta, för även om det kan finnas en viss tygreserv kan knapphålen och fickornas placering inte ändras. Om axlarna inte passar kommer det dessutom att vara svårt att åtgärda det, precis som balansen mellan fram och baksida.
Som tumregel gäller att du inte ska köpa något som är mer än en storlek för litet eller för stort eftersom ändringar blir kostsamma och resultatet ofta inte är idealiskt. Om du är osäker, köp också hellre något som är något för stort än för tajt, eftersom det är lätt att ta bort tyg, men om det inte finns tillräckligt med tygreserv i plagget kan du inte bära plagget.
4. Satsa på vintage
Vintage shopping kräver tålamod, kunskap och övning. Du måste veta vad du letar efter, hur kvalitetskonstruktion och material känns och ha en gedigen förståelse för märken och ursprungsländer. För att bli en effektiv vintage shopper bör du förstå följande begrepp:
- Varumärken och vad de är kända för
- Hur man identifierar kvalitetsmaterial som kashmir, bomull och ull.
- Ursprungsländer och vad de är kända för, t.ex. italienskt och brittiskt skrädderi.
- Kvalitetstekniker, t.ex. handgjorda knapphål, handsydda ärmfoder och handsydda kragar.
Ju mer du vet, desto lättare blir det att upptäcka en kvalitetsprodukt. Om du till exempel hittar en jacka med handgjorda knapphål är chansen stor att du har ett kvalitetsplagg. I början kan det vara lättare för dig att identifiera ett handgjort knapphål från baksidan eftersom det ser oregelbundet ut medan ett maskintillverkat knapphål är jämnt.
För några år sedan hade det räckt att testa om jackan hade fungerande knapphål, men idag har även en blazer från H&M för 500 kronor den egenskapen, så det är inte längre ett kvalitetsmärke. Med det sagt finns det också bra plagg med maskinellt/tillverkade knapphål. En tumregel är att om hålet är klippt först och sedan snyggt sytt, är chansen stor att det är ett plagg av högre kvalitet än om stygntätheten är låg och man kan se några fransar.
När du har identifierat ett knapphål kan du snabbt dubbelkolla om ärmfodret är handsytt. Om så är fallet har du sannolikt ett kvalitetsplagg och om du vill vara säker kan du klappa upp kragen och titta om den fästs med handsömmar. Du kan göra allt detta utan att behöva ta av jackan från galgen. På så sätt kan du snabbt analysera en hel butik efter bra plagg.
5. Investera i plagg och accessoarer som utvidgar garderoben
Ett par djärva mönstrade byxor kan vara ett roligt tillskott till din garderob, men deras särprägel gör att du inte kan skapa många nya outfits på samma sätt som med t.ex. en väst.
Kontrasterande västar är billigare än en kavaj eller en kostym och de hjälper dig att skapa många nya outfits till din befintliga garderob. Nya accessoarer hjälper dig också att få ut fler kombinationer ur din garderob än vad en ny jacka eller byxor gör.
6. Ta hand om din garderob
Rätt vård av plagg du redan äger förlänger deras livslängd och det blir billigare i längden. Att ta hand om dina kläder är dock inte alltid okomplicerat.
För kostymer, jackor, byxor och överrockar innebär det att du bör borsta dem regelbundet med en klädborste. Kemtvätta dina kläder endast när det är absolut nödvändigt eftersom de starka kemikalier och den teknik som används drastiskt förkortar dina kläders livslängd.
Du kan tvätta många kostymjackor hemma och numera har denna process också underlättats avsevärt tack vare nya innovationer som handsteamers och steamingskåp. Du hittar bra produkter för klädvård bland annat hos svenska Steamery. Om dina plagg är skrynkliga kan du ånga dem antingen i ett badrum eller med en ångmaskin.
Häng upp dina överrockar och jackor på breda galgar och om du inte har råd med Butler Luxury-kvalitet kan du välja kostymbyglar av plast. Butiker ger ofta bort dem gratis.
7. Satsa på kvalitet
Kvalitet kostar, så låt inte ett billigt fynd lura dig. Även ett plagg som är 90 % nedsatt i pris kan vara ett totalt slöseri med pengar om det inte håller längre än ett par år. Visst är det trevligt att göra en bra affär, men en smart budgetköpare tänker också över hur snabbt de kan tvingas byta ut billiga plagg.
Tänk i stället på den kostnad per slitage som du kommer att få ut av plagget. Detta gäller även för billiga fynd som kräver en hel del ändringar – kemtvätt och omfattande skräddarsyning kan lätt mångdubbla den verkliga ägandekostnaden snabbt. Det kan vara värt att köpa något till fullpris om du får bra kvalitet för priset.
8. Kompromissa inte med passformen
Än en gång, passformen är a och o. Det är speciellt viktigt att tänka på i reatider. De flesta människor i dag vet inte vad en bra passform innebär. Självklart beror det på dina normer, mycket av det ligger i betraktarens öga. Det finns ändå vissa viktiga detaljer att hålla koll på.
I allmänhet är rynkor i en kostym när man står upp ett tecken på dålig passform. Vertikala veck eller rynkor tyder på att plagget är för brett i vissa delar. Horisontella X-falsar tyder på att något är för tajt.
Om du är tveksam, skaffa något som är något större än vad du behöver, eftersom de flesta kommersiellt tillverkade plagg inte har någon större tygreserv inbyggd för att göra tajta plagg lösare. Handgjorda plagg har vanligtvis mer tyg i reserv.
9. Håll kontakten till din favoritbutik online
När du har hittat en butik med kläder av bra kvalitet, se till att du läggs till i deras kunddatabas och anmäler dig till deras nyhetsbrev så att ni kan hålla kontakten. Om du utvecklar en relation med ägaren kommer de ofta att frivilligt informera dig om något du letar efter kommer in i butiken i din storlek.
10. Avslutningsvis – Gör din research innan du köper och håll dig till budgeten
Mycket handlar om att göra en ordentlig research och veta vad du verkligen behöver. Här är det många av oss som slarvar. Det gäller att både veta dina mått, vad som utmärker kvalitetsplagg och var du hittar bra kläder till bra priser.
Skapa en klädbudget genom att spara en bestämd summa varje månad. Även om det bara är 100 kronor i månaden kan det lätt resultera i en ny slips eller kavaj från en vintagebutik. Spara ihop och köp sedan ett kvalitetsplagg när du har råd med det.
Även om du inte har råd med saker som du skulle vilja äga för tillfället, finns det alltid ett sätt att klä sig snyggt med en budget. Här har vi gett dig grunderna för hur du bygger en bra garderob med en låg budget. Lycka till!