Antikvariat på nätet – Här hittar du klassiska böcker om vett och etikett

hur du hittar klassiska etikettböcker på nätet

Eftersom få av oss har möjlighet att besöka antikvariat i dagens läge tipsar vi här om var ni kan hitta begagnade klassiker på nätet. Ärligt sagt kan det väl också vara aningen frustrerande att gå på antikvariat om du söker efter något speciellt.

För skribenten personligen är gamla etikettböcker från 1800-talet och 1900-talets första hälft speciellt eftertraktade. Det verkar jag inte vara ensam om eftersom dessa är ytterst svåra att få tag på i något av Stockholm antikvariat.

Det är kanske inte så märkligt med tanke på vilka skatter dessa etikettböcker innehåller. Man kunde säga att böcker om vett och etikett ända fram till 1950-talet speglar mycket av hur samhället såg ut då. Det handlar inte endast om hur vi förväntades bete oss i konversationer och tilltal. Även gällande klädseln fick man ofta välbehövlig information om vad som var rätt och fel.

I dagens läge finns såklart väldigt bra etikettböcker skrivna av Magdalena Ribbing och dessa är väldigt bra som hjälpmedel om du vill veta allt och vett och etikett i dagens läge.

Men det är faktiskt betydligt mer underhållande att läsa de etikettböcker som var skrivna under tidigt 1900-tal. Det lär oss också mycket om hur vi män förväntades klä oss under de årtionden som senare har kommit att kallas de herrmodets gyllene årtionden, från 1930- till 1950-talet. Det är ju speciellt aktuellt nu när herrmodet i allt högre grad hämtar inspirationen därifrån.

hur man hittar gamla etikettböcker på nätet

Det egna exemplaret av boken Fråga mig om allting: Oumbärlig handbok för alla menniskor från år 1883. Här har vi bland annat fått lära oss om följande under fjolåret:

Antikvariat på nätet

För de flesta är säkert sajten Bokbörsen bekant. Det som ändå kan vara värt att påminna om är att du här har betydligt enklare att hitta det du söker om du är ute efter gamla klassiker än om du beger dig ute till något av de fysiska antikvariat som finns runtom i landet.

Självklart har det en charm i sig att befinna sig i ett fysiskt antikvariat. Doften av gamla böcker och att få känna på böcker fysiskt har såklart en charm i sig. Men som sagt, söker du efter något speciellt är Bokbörsen att rekommendera. Här finns böcker samlade från många antikvariat på nätet.

hur man hittar gamla etikettböcker

B.V.T:s Lexikon för etikett och god ton från Bonniers Förlag. En bok som gavs ut för första gången år 1928, men som uppdaterades i flera omgångar åren efter. Min egna upplaga är från år 1930. Här har vi hämtat bland annat följande visdomar:

Gamla etikettböcker på nätet

Det gäller inte minst gamla klassiska etikettböcker. Vi har i flera omgångar skrivit om och refererat till dessa klassiker. I dagens läge finns en del digitaliserade, men ännu har vi en lång väg kvar tills alla finns tillgängliga på nätet.

Sedan skall det heller inte förnekas att gamla klassiker gör sig bäst i fysiskt format.

Den bästa svenska etikettboken

En av de mest klassiska etikettböckerna som skrivits på svenska är Marius Wingårdhs Så går det till i umgänge och sällskapsliv. En bok som gavs ut 1937 och är ett riktigt mästerverk inom etikettlära.

Som tur finns denna tillgänglig i flera exemplar på bokbörsen för tillfället för den som är intresserad. Även Marius Wingårdhs övriga klassiker Svenskt vinlexikon från 1952 och Konsten att äta och dricka: gastronomiska strövtåg i menu och vinlista med utflykter på bordskulturens område från 1936 finns tillgängliga på Bokbörsen.

Riktiga klassiker som är väl värda att bekanta sig med. Det är också intressant att konstatera att Marius Wingårdh alltså valde att ge ut sitt eget vinlexikon i början av 1950-talet.

allt du behöver veta om viner

Så går det till i umgänge och sällskapsliv – Marius Wingårdh

I det exemplar av Så går det till i umgänge och sällskapsliv som jag fick tag på fanns bifogat informationsbroschyren En fransk tradition: konsten att dricka vin. En översättning av franska Un Art de France : le Savoir-Boir som gavs ut av Comité National de Propagande en Faveur du Vin som gavs ut redan år 1931 med målsättningen att öka kunskapen och intresset för franska viner.

Denna broschyr har vi skrivit om tidigare här på Gentlemannaguiden.

Jag vågar dock inte lova att denna broschyr finns bifogad i de exemplar som ni hittar på Bokbörsen.

vinkunskap från 1930-talet

Det finns såklart många andra klassiska ännu oupptäckta etikettböcker som getts ut på svenska. Det är ju det som är så intressant med sajter som Bokbörsen. Du vet aldrig vilka gamla skatter som dyker upp där!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *