Det brittiska skomärket Solovair – Ett okänt märke med rik historia

brittiska kängor
Bild: Nps-solovair.com

Nu har ett nytt skomärke lanserats på Care of Carls avdelning Best of British. Solovair är kanske inte så känt hos den breda massan – framförallt inte i Sverige. Men för skoentusiasten är det ett märke värt att lägga på minnen. Låt oss berätta varför.

Vid en närmare anblick kommer du att märka att kängorna i utbudet hos Solovair är närmast identiska med de från Dr. Martens. Det har sina orsaker. Dessa två märken har nämligen en gemensam historia.

Solovair tillverkas ännu i Northampton

solovair brittiska kängor

NPS Shoes Ltd. grundades år 1881 och är företaget bakom märket Solovair. Fabriken ligger i Wollaston, Northampton – ett område känt för sin skoindustri. Ni som är bekanta med det brittiska skohantverket kanske känner till att anrika brittiska märken som Crockett & Jones, Loake och Edward Green även har sin tillverkning i Northampton.

solovair brittiska kängor

Namnet Solovair kommer från ”Sole of Air” och de var tillverkare av Dr. Martens i skomeckat Northamptonshire i årtionden. Under denna tid såldes skorna under licensen ”Dr Martens of Solovair”.

R. Griggs Group Ltd hade patent för att tillverka Dr. Martens kängor, men inte tekniken. Det gjorde att Griggs och NPS Shoes Ltd år 1960 inledde ett samarbete för att skapa kängor med en Solovair-sula och Griggs-överdel. Det är det som nu är känt som den ikoniska Dr. Martens-kängan.

Ända fram till mitten av 1990-talet fortsatte NP Shoes Ltd att tillverka skorna på licens. men när Dr. Martens flyttade större delen av sin produktion till Asien under 2004 bröts samtidigt banden med Solovair.

Dr. Martens slutade betala Solovair för att tillverka sina kängor så att de kunde tillverka majoriteten av dem utomlands. Det gjorde att NP Shoes istället började sälja kängorna under namnet Solovair.

NPS-skorna är kända för sin Goodyear Welt-teknik som används i all deras skoproduktion och anväder ännu idag samma formstämplar och läderskärare som användes för att skapa de första Original Dr. Martens i Storbritannien. Du hittar i dagsläget många olika kängor och skor under namnet Solovair.

I den klassiska linjen finns Derbys med högt och lågt skaft. Men du hittar numera även snygga chukka boots, loafers och sneakers hos märket.

Läs mer: Snyggaste kängor och boots för män

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *