En inledning till klockhantverket – Varför är lyxklockor så dyra?

varför är lyxklockor så dyra

Innan vi går över till en genomgång med de klockor med högst status i världen, tar vi här en kort genomgång av varför det är skillnad på klockor och klockor. Hur kan det komma sig att du i vissa fall kan få en klocka för några tusenlappar, medan du i andra fall kan få betala hundratusentals kronor?

Inom ramen för denna artikel kommer vi inte att bidra med något uttömmande svar på denna fråga. Alla tekniska detaljer gällande skillnader mellan ett quartz urverk och ett mekaniskt urverk lämnar vi till ett annat tillfälle.

Här siktar vi helt och hållet in oss på de mer exklusiva mekaniska urverken och redogör för varför dessa betingar så höga priser.

patek phillippe nautilus
Den alltid eftertraktade Nautilus från Patek Phillippe.

Kunskap och intresse

Bland de människor som inte är intresserade av klockhantverket hör man skeptiska kommentarer gällande prislappen på klockorna. Hur kan en klocka kosta så mycket?

Det finns många svar på den frågan. Visst saltar vissa av tillverkarna priserna ordentligt, väl medvetna om klockornas unika position på marknaden.

Ett bevis på detta är väl det faktum att det finns märken med kvalitetsmässigt likvärdiga modeller på marknaden, men med en prislapp som kan vara endast hälften av sin mer kända och mer prestigefyllda storebror.

Men det finns orsaker bortom kvalitetsaspekten. Här tar vi fram några av dessa.

panerai lyxklocka i sverige
Ytterligare ett exklusivt klockmärke på marknaden i form av italienska Panerai.

Varför är lyxklockor så dyra?

Som nämnt handlar det ofta om den unika position vissa klockmodeller fått genom sin långa historia. I vissa fall har kändisar som Paul Newman synts bära på modellen i någon av sina ikoniska filmer, vilket ytterligare bidragit till populariteten. Som bekant hade Hollywood-stjärnor en starkare stjärnglans förut när ännu lukrativa sponsorkontrakt utgjorde ett undantag.

Varför just Paul Newman nämndes i exemplet är att världens just nu dyraste klocka som sålts på en auktion en gång i tiden ägdes av Paul Newman. Just modellen Daytona från Rolex har också en unik position på marknaden med ett andrahandsvärde som snarast ökar med åren.

tag heuer klocka i sverige
I förgrunden en av klockvärlden riktiga klassiker i form av Tag Heuers modell Monaco, som firade 50 år ifjol. Modellen har precis som Rolex Daytona ett rikt förflutet från filmens värld. Bland annat i filmen Le Mans från 1971 med Steve McQueen i huvudrollen. Här kan ni läsa mer om den ikoniska klockan.

Symbolvärdet är viktigt

Symbolvärdet är såklart viktigt då det gäller klockor. För många är det en känsla av status som infinner sig då de vet att de äger något som alla klockentusiaster vill bära. Ett givet samtalsämne vid vilken sammankomst som helst bland de som vet något om hantverket.

Det är också lätt att bli fascinerad av hantverket och alla funktioner när du väl äger en egen modell av en exklusiv klockmodell. Du vill veta allt om dess funktioner och historia.

hublot lyxklockor i sverige
En av de stigande stjärnorna på klockhimlen är Hublot med några av de dyraste modellerna i världen.

Kvalitetsaspekten

På tal om hantverk. Det är den andra stora orsaken till varför ett mekaniskt urverk av högsta kvalitet betingar sådana priser. Alla som varit med och sett processen att plocka ihop en klocka vet att det är ett hantverk som kräver stor precision.

Det är inget som går på några timmar eller ens några dagar att plocka ihop. Det är få andra yrken där yrkesskicklighet har samma betydelse.

baume & mercier klockor sverige
Klockor från Schweiziska lyxmärket Baume & Mercier.

Materialet på klockan

Många glömmer att de bästa klockorna även har material av högsta kvalitet, som är meningen att hålla från generation till generation. Det behöver inte vara guld eller några av de mer dyra materialen. Det kan lika väl handla om härdat stål eller titan.

Materialteknologin har gått framåt mycket under de senaste åren och numera är många av modellerna närmast oförstörbara.

omega
Här har vi en unik nyhet från Omega i form av Seamaster Diver 300m i ultralätt utformning med boett keramik och stål.

Spårbarhet och service

Varje klocka har ett unikt serienummer som gör att den hos tillverkaren kan spåras till användaren. Något som också underlättar serviceprocessen.

Varje klocktillverkare av klass har nämligen egna licensierade experter som tar hand om servicen. Även den högklassiga servicen har en viktig roll i prisbilden. Du köper alltså ett hantverk som skall hålla flera livstider och då skall det kosta.

De främsta tillverkarna av kvalitetsur ser också till att regelbundet kalla sina kunder till årsservice av uren. Ett exempel på en sådan service finns hos Breitlings märkesverkstad i Stockholm där det finns utrustning och delar för en fullständig service på alla av deras exklusiva klockmodeller. En verkstad vi besökte så sent som ifjol.

breitlings verkstad i stockholm
Från Breitlings märkesverkstad i Stockholm.

Håll ordning på pappren!

Se till att hålla noggrann ordning på alla de papper som följer med köpet. Alla de bevis som följer med en klocka har avgörande betydelse för andrahandsvärdet om du mot förmodan skulle få för dig att sälja en familjeklenod av denna dignitet i framtiden.

Detta var en kort inledning till följande artikel där vi går närmare in på världens mest exklusiva och eftertraktade klockmodeller i världen. Häng med då!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *