Gentlemannens guide till manchester

manchester inspiration från steve mcqueen

Gubbigt eller elegant? Få material är såna vattendelare som manchester. För somliga går associationerna till 70-talets manchesterbyxor, som sedan hängde kvar allt för länge som en objuden gäst i äldre mäns garderober. För andra går associationen till tidlösa klassiker – manchesterkavajen som en symbol för ett vässat intellekt hos en professor, filmskapare eller journalist.

I den här guiden benar vi ut begreppen kring manchestertyger – eller corduroy, som en. Vad är manchester, hur tillverkas det och hur bär man det bäst?

Stiltips: Tre sätt att bära manchester

Manchesterkostym

Mörkgrön kostym i manchester från Proper Cloth

En kostym i manchester är den intellektuelles arbetskläder. Wes Anderson och Woody Allen är bara några av konstnärerna som gjort manchestertyget till sitt signum. Tänk hornbågade glasögon, en grovstickad polotröja och en New York Times hastigt nedstoppad i de rymliga fickorna.

Men en manchesterkostym behöver inte vara slouchy. Välskuren och i en behaglig dov nyans blir den också ett elegant alternativ till höst och vinter. Du behöver inte bära den med polotröja heller – se bara till att matcha glansen hos skjorta och slips till din manchester, och använd gärna material med lite textur. Ett annat alternativ är en piketröja i vävd bomull.

De vackra nyanserna hos manchester gör också att skor i bruna och brunröda nyanser passar perfekt till. Välj par eleganta brogue-mönstrade oxfords eller klassisk herrkänga för en traditionell stil – eller en chelsea boot i mocka för en mer modern.

Manchesterbyxor

Khakifärgade manchesterbyxor från Rose & Born

Det kanske enklaste sättet att bära manchester är också ett av de bästa. Ett par klassiska manchesterbyxor lyfter en snygg stickad tröja till en ny nivå.

Den som söker en mer traditionell stil väljer ett par byxor med hög midja och frontveck, gärna i lite grövre manchester. Den som söker en mer modern stil kan istället välja Bedford Cord eller smalspårig manchester och en lite slimmare passform. Undvik dock allt för tajt sittande byxor – det skär sig med manchesterns avslappnade stil.

Skjorta i manchester

Skjorta i ljusbeige manchester från Eton Shirts

En manchesterskjorta är ett sätt att spela på moderna trender med quiet luxury, avslappnad elegans osv och samtidigt behålla en känsla av tradition.

Tillsammans med en skjortjacka i ull eller en grövre kofta med sjalkrage bildar manchesterskjortan en avslappnad men elegant stil. Du kan kombinera den med t.ex. selvedge jeans och chukka boots i mocka.

Vad är egentligen manchestertyg?

Hur manchester ser ut vet de flesta, men hur det tillverkas är inte lika välkänt.

Manchesterväv – före och efter klippning. Foto: Creative Threads

Manchestertyger består av tre garntrådar. Två av garntrådarna vävs till ett vanligt tyg – enkelt eller i twill. Den tredje tråden vävs sedan in för att skapa ränderna i tyget. Den tråden klipps sedan normalt av, borstas och efterbehandlas för att ge manchesterränderna deras klassiska luddiga struktur och glans. På engelska kallas ränderna wales. Manchester görs normalt av bomull, även om det förekommer stretch-varianter med inslag av syntetiska fibrer.

Ränderna gör manchestern till ett levande tyg som kommer slitas och få en patina, precis som t.ex. denim. Åsarna slits ojämnt och trådarna färgas också in av kontakt med omgivningen.

Det finns två varianter på manchestertyget – tabby back och Genoa back. Tabby back är det vanligaste och innebär att tyget har en slät baksida. På Genoa back-manchester är baksidan istället twill: ett tecken på omsorg och kvalitet i vävningen.

Bedford cord är ett annat material som förekommer i bl.a. byxor. Det är tekniskt sett inte manchester men vävtekniken ger ett slitstarkt tyg med en textur som på långt håll liknar manchester.

Chinos i Bedford cord från Spier & Mackay

Köpråd för manchester

Täthet

Manchesterns täthet mäts i ränder per tum – wales per inch. Foto: Wikipedia

Manchesterns täthet mäts i hur många åsar det går på en tum – wales per inch.

En normal täthet kan sägas vara någonstans mellan 10-14 wales per inch. Under det finns grövre varianter som jumbo och elephant cord. Dessa kan fungera för väldigt traditionella byxor men annars ses mest i t.ex. möbeltyger. Finare kvalitéer kallas t.ex. needle cord, pin cord och baby cord passar för t.ex. skjortor.

Färg

Manchester kan som annan bomullstråd enkelt färgas, och tyget förekommer i en stor variation av nyanser.

Med sin struktur och glans kan manchester snabbt ta över. Dova färger som mörkgrått (charcoal), mörkbrunt (chestnut), gråbrunt (taupe), beigebrunt (tan), mörkblått (midnight blue) och mörkgrönt (hunter green) är därför utmärkta startpunkter.

För den som vill vara lite modigare kan man antingen använda starkare färger, som vinrött (burgundy) eller ljusare nyanser, som gräddfärgat (cream).

Tillverkare

Brittiska och italienska väverier gör generellt de bästa manchestertygerna. De brittiska vävarna är ofta lite mer traditionella, medan italienska väverier t.ex. förekommer med stretchtyger.

Störst bland kvalitetsleverantörerna är Brisbane Moss, som vävt manchester och mollskinn sedan mitten av 1800-talet.

Manchestertygets historia

Från Medelhavet till Manchester

Manchestertyget kommer från en familj av tyger som kallas fustian, efter Fustat – en egyptisk stad som var en föregångare till Kairo. I Fustat vävdes tyger med en väv av linne och bomull med en mjuk lugg. Från fustian kommer också mollskinn och velveteen, en imitation av sammet.

Fustian-tyget spreds via handelsmän vidare till Europa, där det också började produceras. Det förekom högt och lågt – från Henrik VIII som ägde många plagg i fustian till munkar och vanliga arbetare. Över tiden kom tyget att bli mer associerat med arbetarkläder tack vare sina grova och slitstarka natur.

Corde du roi

Brittisk gentleman i en rock gjord av fustian och broderat silke, ca 1760. Foto: Victoria & Albert Museum.

Manchester blev manchester på riktigt först i slutet av 1700-talet. I samband med den industriella revolutionen började tyger med de karakteristiska ränderna produceras i Lancashire, innan de kom till Manchester.

Kanske var namnet en marknadsföringsgimmick med anspelning på kungliga anor, eller en kombination av cord och duroy, ett slags bomullstyg. I Sverige och en del andra länder fick det istället heta just manchester, efter den största tillverkningsorten.

Hur som helst blev tyget populärt både bland arbetarklass. 1901 släppte Levi’s, som då fortfarande gjorde kläder främst för arbetare i västra USA, sina första plagg i manchester.

Manchester hade också perioder av popularitet i både herrmodet och dammodet.

Ränder för revolutionärer

manchester från levi's

Om det inte vore 1970-talet hade kanske manchester dött ut som tyg. En brittisk tillverkare ska ha gått så långt som att ha tackat Beatles för att ensamma ha räddat landets manchester-produktion.

I glada färger och tillsammans med syskon som velour och sammet blev manchestertyget en av signumen för 1970-talets kärleksfulla revolution mot det gamla, stela herrmodet. En lång rad personer både framför och bakom kameran – Woody Allen, Robert Redford, Wes Anderson och otaliga andra – gjorde också tyget till en symbol för intellekt och förfining.

Exakt varför arbetartyget manchester kom att bli ett kulturtyg är inte helt tydligt. Kanske var det bara tidens tillfälligheter, eller var det kanske sättet som bara manchester kan kombinera elegans med nonchalans?

Manchestern bet sig fast och idag hör det till klassikerna som gång på gång får en renässans med något decenniums mellanrum. Men i vår gentlemannens garderob var det alltid kvar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *