Fyra klädtrender för män 2020

trender inom herrmode 2020
Bild: Enrico Labriola

Den som håller sig till klassiska och tidlösa herrkläder behöver inte bry sig om klädtrender – eller hur? Till viss del är detta påstående sant. Klassiska herrkläder utvecklas mycket långsammare än herrmodet. Men för varje årtionde sker ändå en utveckling.

Vi och våra kläder påverkas av världen omkring oss, av designers och modepersonligheter, och av teknikens möjligheter. Mycket av det vi idag kallar klassiska herrkläder, t.o.m. smokingen, var nymodigheter som uppfanns under 1800-talet och formades under 1900-talet.

2020 är inget undantag. En lång högkonjunktur som fyllt plånböckerna, en allt hetare diskussion om hållbar konsumtion och sociala mediers möjligheter att upptäcka och inspireras av andra människor världen över är några av megatrenderna som formar herrkläder och herrstil under 2020.

I den här artikeln listar vi fyra klädtrender för män 2020:

  1. En återgång till traditionerna
  2. Jordiga och naturliga färgskalor
  3. Personliga detaljer
  4. Funktionella material

Trend 1: En återgång till traditionerna

klassiska silhuetter är en klädtrend för män 2020
Bild: Vincenzo Grillo

En klar klädtrend för män 2020 är att allt yngre människor numera intresserar sig för klassiska herrkläder. Det ökade intresset märks på många plan. Bland annat är det numera allt yngre män som väljer att lägga pengar på skräddarsydda kostymer och skjortor. Internet och globalisering har också gjort att måttsydda herrkläder går att producera billigare, vilket gjort det möjligt för fler att ha råd.

Dragningen mot det traditionella syns också i herrklädernas skärning. Här är några klassiska detaljer som är populära bland herrkläder igen:

  • Klassisk silhuett: Början av 2000-talet kännetecknades av allt tajtare passform på kostymerna, där också kavajlängden kortades av avsevärt för att få en mer proportionell helhet. Nu kan vi se att det blivit allt mer populärt med en mer klassisk passform på kostymer och andra herrkläder.
  • Hög midja med frontveck: Byxlinningen har krupit allt högre upp under de senaste åren. Under många år var klädtrenden att ha byxor med lågt skuren midja även till kostymer. Nu kan vi se att fler och fler modemärken återvänder till att erbjuda byxor med högre midja och frontveck.
  • Slag och vida ben: Även byxbenen återgår till traditionerna, med slag på kostymbyxor och vidare ben på alla typer av byxor, inklusive jeans och chinos.

Trend 2: Jordiga och naturliga färgskalor

De senaste säsongerna har jordiga och naturliga färger som olika nyanser i brunt, beige och vitt återuppstått bland herrmodets färger, och utmanat kallare färger som marinblått, grå och svart bland klassiska herrkläder.

Det här är egentligen ingen nyhet utan också detta en återgång till klassisk herrstil på 1900-talets början, där det var naturligt att klä sig i ljusa färger under de varmare årstiderna. Att låta färger och material följa årstiden, med flanell och tweed till vintern och linnetyger till sommaren, är en stark trend just nu.

Trend 3: Personliga detaljer

Herrklädernas uniforma stil gör detaljer som klockor, armband, slipsar, flugor och näsdukar till viktiga sätt att uttrycka sig. Varumärken med stor tyngdpunkt på accessoarer, t.ex. Viola Milano, hör till vinnarna inom herrkläder när män letar efter sätt att göra sin klädsel mer personlig.

Det har också lett till en renässans för snygga hängslen. Hängslen har alltid haft sin lilla skara av trogna anhängare, men nu har de blivit mer populära hos en bredare målgrupp. Speciellt bra passar hängslen just till byxor med lite högre midja.

Trend 4: Funktionsmaterial

Den tekniska utvecklingen inom syntetiska material är grunden till nya klädtrender. De senaste åren har de flesta större modehusen lanserat sina egna resekollektioner, med kostymer i flexibla stretchmaterial. Flera varumärken, som t.ex. Hugo Boss, har lanserat sina första kostymer i material som går att tvätta (utan kemtvätt).

Funktionsmaterialen har också blivit populära i ytterkläder, med parkas och car coats i praktiska, vindtäta och vattenavstötande material.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *