Londonguiden för herrmode

Då det gäller shoppingen är det ingen fråga om att detta är huvudstaden för herrmode. Det är här som regler kring stil skapas – och bryts. Från Savile Row, där du kan få skräddarsytt och uppmätt från topp till tå, till östra Londons mer banbrytande nya öppningar. Det finns helt enkelt något för varje mans smak i den brittiska huvudstaden.

Här är lite förslag på butiker värda att besöka i London.

Savile Row & Jermyn St – klass och prestige

Savile Row är synonymt med skrädderi och har en lång historia av att hjälpa snygga och inflytelserika män, från Winston Churchill till prins Charles. Henry Poole & Co är en av de äldsta butikerna på gatan och uppfann smokingen 1860; Gieves och Hawkes (nr 1) var den första Savile Row skräddaren att skapa ”ready-to-wear” kläder.

henry-poole-co-london
Henry Poole & Co finns på No. 15 Sawile Row i London.

Gieves och Hawkes utsåg 2009 Kathryn Sargent till den första kvinnliga chefsdesignern i Savile Rows historia, och nu har Sargent sin egen ateljé på No 6 Brook Street, Mayfair. Med traditionella Savile Row värden i centrum erbjuder Sargent traditionellt men nyanpassat skrädderi för både män och kvinnor. Hennes ateljé är ljus och luftig, och dess väggar är klädda med hennes skapelser på ena sidan och konstböcker på en annan.

Turnbull and Asser på Jermyn Street, strax bakom Fortnum och Mason i Piccadilly, har varit en klassiker för män sedan 1885. Det var dock inte förrän i början av 1900-talet  som de började fokusera på herrskjortor som de är mest kända för idag. Olika män som Churchill, Charlie Chaplin, Picasso, Ian Fleming, alla Bond skådisar hittills, liksom prins Charles har mätts upp av Turn bull &Assers skräddare. 1981 blev butiken utsedd av Prins Charles till hans första Kungliga hovleverantör.

turnbull-asser-sean-connery
Sean Connery prövar en skjorta från Turnbull & Asser inför sin roll som James Bond i filmen Dr No. Sean Connery, Pierce Brosnan och Daniel Craig har alla fått sina skjortor skräddarsydda inför Bondfilmerna här.

Centrala London – tradition och hett mode

Regent Street och Oxford Street är huvudstadens stilstråk. Här finns till exempel världens största Burberry-butik. Denna butik på Regent Street är en riktig upplevelse utformad för att vara en förlängning av Burberrys hemsida och du som är intresserad av digitala medier kommer att ha minst lika kul som shoppingintresserade. Här kan du bland annat uppleva ”digitala regnskurar” som visar hur din rock skulle se ut om det plötsligt börjar regna, och du kan även designa en personlig trenchcoat med upp till 12 miljoner möjliga kombinationer av olika designelement.

burberry-old-vintage-ad
Reklam för Burberry i boken ”Ski-runs in the high Alps” från år 1913.

På Oxford Street bör man inte missa Selfridges, speciellt om man behöver uppdatera sina skor, eftersom varuhuset har den största avdelningen med herrskor i världen. De är inte bara duktiga på herrskor utan har nyligen öppnat ett ”könsneutralt” shoppingutrymme som lyfter fram mode utan definition. Här hittar man mode, musik och designsamarbeten samt skönhetsprodukter och dofter för honom och henne.

selfridges
Varuhuset Selfridges.

Carnaby Street har länge varit ett mecka för modeintresserade män. Glasgowfödda John Stephen var den första individ att sälja ungt herrmode i massproduktion i slutet av 50-talet och början av 60-talet, och ”Kungen av Carnaby Street” (som han kallades) drev hela 15 butiker på denna gata. På den tiden var modslooken det hetaste medan man idag hittar Diesel, Pepe Jeans och Oasis sångaren Liam Gallaghera märke Pretty Green som han lanserade på Carnaby Street.

carnaby-street

Nyskapande Östra London

I östra London finns många butiker som säljer flera herrklädesmärken och om man är ute efter något unikt är det här som man ska handla. Bege dig till Hostem på Redchurch Street för lyx-möter-streetwearkläder, med atmosfärisk och mörk interiör Anthem på Calvert Street har också en uppseendeväckande inredning (massor av exponerat tegel och intressanta konstverk), och säljer varumärken som Comme des Garçons och Rag and Bone, allt utvalt av simon, Spiteri, tidigare chef för Menswear på Liberty. Missa inte heller butiken Sunspel på hörnet av Redchurch och Boundary Street för t-shirts och andra basplagg i god kvalitet.

Timothy Everest har klätt artister som David Beckham, Tom Cruise och Mick Jagger vilket visar hans breda tilltal av snygga män från Hollywood till musikkungligheter. Hans skräddarsydda ateljé finns i Spitalfields, så om du verkligen vill investera i din look, boka tid innan – annars gå till Mayfair butiken om du vill titta runt bland uppsydda plagg.

Gresham Blake säljer vackra skräddarsydda kostymer i hjärtat av östra London och visar att du inte behöver besöka Savile Row för att hitta välskräddade plagg. Här hittar du bland annat ”E1”, en kollektion med tyg som vävs, klipps och sys i östra London; alla Gresham Blake kostymer sys från de bästa tygerna från brittiska fabriker. Hans stil har en antydan av humor, och utbudet av färgglada fickor ger den rätta antydan av brittisk excentricitet. Han har en butik i Brighton också, det var här han lanserade sitt varumärke 2000.

Apropå vävda tyger  i London, London Cloth var den första mikrobruk att öppna i huvudstaden. Här produceras vävda tyger, särskilt ull, på omsorgsfullt restaurerade vävstolar med anor från 1860-talet, med traditionell teknik som inte har ändrats på årtionden. All råvara införskaffas i Storbritannien och, om möjligt, använder man sig av återvunnet och gammalt lagergarn.

En annan brittisk materialproducent är S. E. H. Kelly som arbetar med de bästa kvarnarna och fabrikerna runtom i Storbritannien och sedan tillverkar plaggen i östra Londons workshop. Några av ”de mest skolade mönster konstruktörerna i staden” arbetar på varje bit, och var och en är en specialisttillverkare av en viss typ av plagg. Besök verkstaden för att se och prova på – det är öppet från 12 till 17 på lördagar och söndagar, och från 11 till på fredagar.  Det är bäst att ringa i förväg under veckan.

Seven Dials – boutiques och lyxiga barberare

Seven Dials är ett shoppingområde i livliga Covent Garden som erbjuder en uppsjö av oberoende herrklädesbutiker, klassiska varumärken, vintagebutiker och lyxiga groomingsalonger, alla bekvämt belägna tvärs över sina sju gator och handplockade för kräsna gentlemän.

covent-garden
Livliga Covent Garden med massor av restauranger och herrklädesbutiker.

För klassiskt brittiska herrmode, bege dig till Cro’Jack på Monmouth Street som säljer prisvärda, handgjorda brittiska plagg inspirerade av brittisk militärhistoria. Grannen Wolsey, som grundades i Storbritannien 1755, omarbetar ikoniska vintagestilar, medan närliggande Fred Perrys konceptbutik på Earlham Street säljer plagg i begränsad upplaga samt kläder och accessoarer från diverse samarbeten.

Oberoende stil kan hittas på Earlham Streets boutique som säljer modernt brittiskt herrmode och angränsande Foxhall London är utformad ”för att utrusta män för London livet”, det vill säga – elegant. Om du är ute efter trendigt vintagemode ska du bege dig till The Vintage Showroom som specialiserat sig på vintagedenim och yrkeskläder för män. Avsluta med ett besök på The Cambridge Satchel Company i Covent Gardens St James Street som har läderväskor med en 70-talstwist.

the-cambridge-satchel
Portfölj från The Cambridge Satchel.

Grooming

Naturligtvis är det inte bara kläder som gör mannen – skulpterad ansiktsbehåring och en snygg frisör är också viktigt. För premium manlig grooming, gå till Murdock som erbjuder traditionell våtrakning, skäggtrimning och skovax för den moderna gentlemannen (liksom lyxiga accessoarer som slipsar och näsdukar). Det finns sex Murdockbutiker i London, med två fristående salonger i Shoreditch (östra London) och Seven Dials (nära Covent Garden), samt en yta i Liberty och i tre av herrklädesvarumärket Hacketts butiker.

Om du tillbringar dagen på Regent Street och är sugen på en hårförändring hittar du den kritikerrosade hårfärgaren Josh Wood som har en atelier i Liberty. Priserna börjar från £30 och här finns iPods, personliga spellistor och made-to-order kaffe.

Den Bondfrälste bör heller inte missa historiska platser förknippade med mannen som skapade Bond: Ian Fleming. På Jermyn St i närheten av Piccadilly Circus hittar man flera butiker där Ian Fleming var en av stamkunderna. Parfymaffären Floris är en av dem, här finns fortfarande Flemings favoritparfym till försäljning: Floris 89.

En annan av Ian Flemings favoritmärken var Geo F Trumper, som har funnits sedan 1875 och är ett av de tre T:na tillsammans med Truefitt & Hill och Taylor of Old Bond Street inom den klassiska engelska våtrakningstraditionen. I London finns på adressen 9 Curzon Street, ligger fortfarande Trumpers ursprungliga barbershop där inredningen är komplett med mahognyklädda bås och vackra glasmontrar från förr.

floris-london-89-jermyn-street
Floris butik på 89 Jermyn Street.
geo-f-trumper-london
På adressen 9 Curzon Street finns Geo F. Trumper, alldeles i närheten av Floris butik.

Fynda i outlet-butiker

Förutom shoppingstråk och prisvärt mode, har Storbritannien en rad designerbutiker och fabriksbutiker med rea på herrkläder och accessoarer till riktiga brakpriser.

Bege dig till Londons West End och upptäck några av de bästa modefynden i den brittiska huvudstaden. I den allt trendigare stadsdelen Hackney hittar du inte mindre än fyra outlet-butiker. På 29-31 Chatham Plats, som tidigare var Burberrys fabrikslokal, hittar du trenchcoats till billiga priser och design från chefsdesignern Christophers Bailey. Allt från kläder till accessoarer kan hittas med mellan 30-70% rabatt.

I samma området på 8 Chatham Place hittar du Aquascutum som är starka på kostymer och snygga ytterkläder (namnet Aquascutum är latin för vattenskydd). Detta är ett annat klassiskt brittiskt märke och här hittar du varor med cirka 50% rabatt.

aquascutum-vintage-ad

Den sista designoutleten i Hackney är Pringle på 90 Morning Lane. Butiken, som är inrymd i en före detta viktoriansk pub, erbjuder överblivna varor från sin Mayfairbutik med runt 30-80% rabatt.

Trots att Paul Smith startade sitt enormt inflytelserika modeimperium i Nottinghamshire i hjärtat av England är det i London som du hittar de bästa fynden. Undangömd i en liten gränd i Mayfairs Avery Row ligger en av hans herrbutiker. Priserna ligger runt halva priset – räkna med att betala till exempel £20 för en t-shirt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *