Stilikonen: James Bond

klädmärken och accessoarer James Bond
James Bond (Daniel Craig) i No Time To Die, en produktion av EON Productions och Metro Goldwyn Mayer Studios. Bild: Nicola Dove © 2020 DANJAQ, LLC AND MGM.

Kläder och accessoarer har en viktig roll i såväl filmer som böckerna om James Bond. Redan i Ian Flemings böcker om James Bond hade olika märken och produkter en viktig del för att beskriva agentens livsstil och efter att filmerna började göras i början av 1960-talet fick dessa en ännu mer framträdande roll.

Vi kan se en viss skiftning från det typiskt brittiska till mer internationella märken allt eftersom filmerna blivt större internationellt. Det finns dock fortsättningsvis många klassiska brittiska märken kvar i användning när vi nu har kommit till den allra nyaste filmen No Time to Die.

Kläder och accessoarer i böcker och filmer om James Bond

Här har vi tagit fram de viktigaste märkena bland kläder och accessoarer som James Bond använt sig av i böckerna och filmerna genom åren. Vissa är välkända bland allmänheten, medan andra är helt obekanta för de allra flesta. Visste du vilket det första kostymmmärket var som Sean Connery använde sig av i Dr No år 1962? Nedan får du svaret.

Floris London – Parfymer

James Bond parfym

Anrika brittiska Floris London var en personlig favorit hos författaren Ian Fleming. Därför var det heller inte så förvånande att märket var återkommande i böckerna om James Bond. Märket finns nämnt i Moonraker, Diamonds are Forever och Dr. No. Det är framförallt Floris Lime Bath Essence som var återkommande i böckerna, men det är också känt att Floris no. 89 var Ian Flemings personliga favorit.

I filmerna om James Bond har dock inte Floris synts speciellt ofta, vilket är en av de tydligaste skillnaderna mellan böckerna och filmerna om den ikoniska agenten.

Turnbull & Asser – Skjortor och slipsar

kläder märken James Bond filmer och böcker

Det klädmärke som hållit ställningarna genom alla år är brittiska skjortmakaren Turnbull & Asser. Redan i den första Bond-filmen Dr. No från 1962 kunde man se Sean Connery i skjortor från Turnbull & Asser. Detta är ett samarbete som fortsatt sedan dess och vi har även fått se skådespelare som Pierce Brosnan och Daniel Craig bära skjortor och slipsar från Turnbull & Asser.

Sunspel – Pikétröjor

James Bond märken kläder och accessoarer

I böckerna använder sig James Bond gärna av plagg i Sea Island-bomull. Speciellt i varmare klimat där han bland annat klär sig i kalsonger i Sea Island bomull i The Man With The Golden Gun. Skjortor i samma material finns också nämnda i fyra olika böcker om James Bond.

Inga märken finns nämnda i böckerna, men ett märke som haft ett tätt samarbete med Bond-filmerna under de senaste årtiondena är brittiska Sunspel. Ett märke som har en historia som sträcker sig ända tillbaka till år 1860. Redan under 1950-talet tog sonsonen till Sunspels grundare fram ett lättviktstyg i varpstickad, ventilerad bomullsmesh som man kallade Quality 75. Detta som motvikt till de tunga sportpikéer som användes då.

Sunspel samarbetade med James Bond för första gången inför filmen Casino Royal där man tog fram en pikétröjan Riviera Polo som skräddarsyddes för Daniel Craig. Det är ett samarbete som fortsatt och även andra specialprodukter har tagits fram för Bond, bland annat simshorts i 1960-tals stil.

N. Peal – Lyxig kashmir

James Bond märken i filmer och böcker

Ett märke som är rätt okänt för en stor del av det svenska folket, men som haft en viktig del i historien är N. Peal. Märket grundades i Londons Burlington Arcade år 1936 med affärsidén att erbjuda plagg i högkvalitativ kashmir till huvudstaden välbärgade. Märket blev en favorit för många stjärnor under Hollywoods guldålder och till kundkretsen hörde bland annat Cary Grant, Marily Monroe, Audrey Hepburn och Ava Gardner – bara för att nämna några.

Ett av de mest klassiska plaggen i senare Bond-filmer är den svarta polotröja i kashmir som Daniel Craig använder sig av i Skyfall. Inför nya filmen No Time to Die har N.Peal återskapat en hel linje med tidlösa plagg från Bond-filmer genom åren. Hit hör bland annat en stickad kavaj i kashmir med inspiration från filmen Goldfinger och en polotröja med inspiration från Live and Let Die.

Även Orlebar Brown har skapat kollektioner för att hylla ikoniska plagg i Bondfilmer, som ni kan läsa om på länken.

Rolex Oyster Perpetual Chronometer – Bonds klocka i böckerna

Det är Omega som stulit de flesta av rubrikerna när det gäller klockor i samband med de senaste Bond-filmerna. Men det är faktiskt Rolex som är klockan som gäller i böckerna om James Bond. I Live and Let Die och Thunderball använder sig James Bond av en Rolex Oyster Perpetual Chronometer med guldarmband. I On Her Majesty’s Secret Service har Bond en Rolex Oyster Perpetual med expanderande metallarmband som förvandlas till ett vapen vid flykten från Blofelds bergshåla.

Anthony Sinclair – James Bonds första kostym

första kostymmärke James Bond

Tom Ford är numera det märke som anlitas för att ta fram kostymer till Bond-filmerna. När vi går tillbaka i historien är det dock ett traditionellt brittiskt märke som anlitas i de första filmerna om James Bond. Anthony Sinclair var det märke som tog fram kostymerna till Sean Connery i den första filmen Dr. No 1962. Namnet på den avskalade och tidlösa stilen på den kostym som användes var ”Conduit Cut”. Under samtliga filmer som James Bond använde sig Sean Connery kostymer från Anthony Sinclair. Här kan du köpa originalkostymen från Anthony Sinclair som Sean Connery använde sig av i Dr. No.

Tom Ford – Lyxmärke för dagens James Bond

James Bond i Tom Ford
James Bond (Daniel Craig) i No Time To Die, en produktion av EON Productions och Metro Goldwyn Mayer Studios. Bild: Nicola Dove © 2020 DANJAQ, LLC AND MGM.

Innan Tom Ford klev in i bilden till filmen Quantum of Solace var det italienska Brioni som tog fram kostymer och ytterplagg till James Bond. Sedan dess har det varit Tom Ford för hela slanten. Tom Ford är ett av de absolut lyxigaste herrmärkena i världen just nu och kännetecknande för märket är bland annat väl tilltagna slag och en klassiskt silhuett.

Det är främst modellen O’Connor som Daniel Craig använder sig av i rollen som James Bond.

Church’s och Crockett & Jones – Skovalet för James Bond

James Bond skor i filmer

Det är framförallt två brittiska skomärken som varit framträdande i filmerna med James Bond. I Skyfall såg vi Daniel Craig bära modellen Alex från Crockett & Jones. Modellen Highbury (bilden ovan) användes i samma film och får förnyat förtroende i filmen No Time to Die detta år

I Goldeneye från 1995 syns Pierce Brosnan i ett par Oxfords av modellen Diplomat från anrika brittiska Church’s. I samma film använder han även bryna oxfords av modellen Chetwynd.

James Bond skor church's
Modellen Diplomat från Church’s.

I Quantum of Solace syns Daniel Craig i modellen Ryder III från Church’s.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *