Minimalistiskt mode: Så hittar du stilen

minimalistiskt mode 2022

Om det finns något som svenska designers och klädmärken är duktiga på, så är det den minimalistiska stilen. Det finns flera märken som nått stora framgångar utomlands under de senaste åren med sina karakteristiska stilrena kollektioner. Här tar vi en titt på snygga, minimalistiska plagg bland vårens och sommarens kollektioner för detta år. Vi ger er nyckelplaggen inom minimalistiskt mode.

En del av trenden gällande minimalistiskt mode är också att vi ser fler funktionsplagg som gränsar mellan det funktionella och formella. Det är många herrmodemärken som i sina mest formella plagg implementerar nya tyger som vi tidigare endast sett inom friluftslivet. En av dessa är BOSS som redan för ett antal år sedan kom ut med resekostymer i elastiska tyger. Det är något som allt fler märken tagit efter på senare år.

Vad är egentligen minimalistisk stil?

Det är egentligen rätt svårt att beskriva vad som egentligen är minimalistiskt mode och minimalistisk stil. Precis som med inredning är det rätt långt i betraktarens ögon vad som är en minimalistisk stil.

Uttryck som är tätt förknippade med minimalism är ändå avskalat, rent och städat. Därför är användandet av få och enhetliga färger i klädseln något som anses vara det främsta kännetecknet för minimalistisk stil.

Varför klä sig minimalistiskt?

Det finns många fördelar med att använda sig av en enkel färgskala och en minimalistiskt klädstil. Ton-i-ton är en av trenderna inom herrmode. Det finns vissa färger du inte kan misslyckas med om du väljer att köra ton-i-ton.

Till dessa hör navy och svart. Om du ser till att använda olika nyanser av jordiga färger är det också riktigt enkelt att klä sig i ton-i-ton med dessa färger. Olivgrönt är en färg som kommit speciellt starkt i vårens och sommarens herrmode och även med olika nyanser av denna färg är det enkelt att klä sig minimalistiskt och stitrent.

Att klä sig minimalistiskt är med andra ord ett enkelt sätt att kombinera olika plagg, utan att riskera att kasta bort en massa pengar på plagg som inte kommer att användas. Om du utgår i från en färg som bas i din garderob är det enkelt att köpa en mängd plagg som matchar dessa.

Var hittar man minimalistiskt mode?

minimalistiskt herrmode 2023

Det finns flera bra modesajter med minimalistiskt mode online. Care of Carl har tidigare lanserat en avdelning under namnet Contemporary Creators där det finns många olika märken som är kända för sin minimalistiska och rena stil.

Bästa märken för minimalistiskt mode

Det finns en rad märken som är kända för sin minimalistiska stil. Bland de som erbjuder minimalistiskt mode hör sedan länge etablerade Tiger of Sweden, Filippa K och J. Lindeberg – men även märket Our Legacy har nått stora framgånger både på hemmamarknaden och internationellt under senare år.

H&M-ägda COS är ändå ett av de märken som klarast av alla utmärkt sig för sitt minimalistiska mode. Här är några av de främsta:

Så skapar du en minimalistisk stil

stilren minimalistisk herrstil

Speciellt till vardagen erbjuder den minimalistiska stilen många valmöjligheter och en möjlighet att klä sig både bekvämt och stiligt samtidigt. Även till jobbet är det många som numera väljer en minimalistisk stil med sneakers till kostym.

Det finns en del måsten i garderoben för dig som vill klä dig i minimalistisk stil. Här är några av dessa.

Vita och stilrena sneakers

Även om etiketten sällan erbjuder möjligheten att klä sig i sneakers till kostymen, så kan just detta vara en riktigt snygg kombination till våren och sommaren.

Vita sneakers är mycket mångsidiga för den som gillar den minimalistiska stilen. Dessa går att kombinera med de flesta plagg, inte minst med en kostym i smal passform. Välj gärna ett par i bra läderkvalitet för längsta möjliga hållbarhet.

Bland de märken för sneakers vi kan rekommendera för snygg och avskalad stil är bland annat Axel Arigato och Common Projects. Om du letar efter billigare modeller av lädersneakers som ändå håller bra kvalitet kan vi rekommendera Sneaky Steve.

Ovan hittar du ett par stilrena sneakers i läder från svenska Human Scales, ett märke som grundades 2007 på NK av Mikko Kämäräinen och Peter Ferber. Alla skor produceras för hand helt i kalvskinn på några av de bästa garverierna i världen.

Kostym med rena linjer

Hos COS hittar du mängder av plagg med unik design. Här syns en kavaj med designelement som påminner om en dubbelknäppt kavaj, men med dold knäppning.

En mycket populär kostym från J. Lindeberg är Hopper Soft-Combat. En Kavaj med smal silhuett, dubbel sprund, stor rörelsefrihet i och med inbyggd stretch samt lätt byggda axlar för en modern look. Det finns en kavaj i elegant ljusgrön färg i denna serie i vår- och sommarkollektionen.

Materialet är extra slitstarkt och klarar yttre påfrestningar 2,5x bättre än andra ullmaterial och kunde därmed sägas vara J. Lindebergs motsvarighet till många av de resekavajer som finns bland många märken numera.

Tiger of Sweden är kända för sina kostymer med modern passform och stilrena design. Här en Tvåknäppt kavaj med smal passform från Tiger of Sweden. Kavajen är ofodrad och anpassad för resenären. Annars är även många danska märken kända för sin minimalistiska design. Selected Homme är ett av de märken som erbjuder många förmånliga plagg inom detta område.

Byxor med rena linjer och frontveck

Även byxorna är viktiga för den minimalistiska stilen. I takt med att många märken under de senaste åren tagit fram snygga modeller av byxor som gränsar mellan träningsbyxor och traditionella kostymbyxor har det också blivit enklare att hitta mångsidiga modeller på marknaden.

Kungen av minimalistiska plagg är Filippa K, som i sina kollektioner har mängder av plagg i stilrena färger och enkla snitt. Här är ett par byxor i strechmaterial tillverkade i organisk bomull.

Stilrena pikéer

snyggt minimalistiskt mode

Pikéer är i nyckelposition inom minimalistiskt herrmode. Speciellt om du gillar att bära kavaj, eftersom det ger en mer ledig framtoning än om du bär skjorta.

minimalistiskt mode

Ett enkelt sätt att klä sig minimalistiskt och stiligt är alltså att klä sig ton-i-ton. Här en piké i klassiskt utförande från Filippa K.

Vit t-shirt som basplagg

vita t-shirts av bra kvalitet

Vita t-shirts av bra kvalitet är ett måste i varje herrgarderob. Det är ett oerhört mångsidigt plagg både att använda under tröjor och som den är under t.ex. en kavaj till våren och sommaren. Det är ett basplagg som du inte kan få för många av!

Misstaget många gör är att man köper på sig mängder av billiga vita t-shirt som blir dåliga genast efter första tvätt. Satsa istället på en t-shirt av bästa kvalitet från Sunspel.

Stilrena accessoarer

minimalistisk stil inspiration

För att lägga till lite stiliga detaljer till den minimalistiska stilen passar det bra med en halsduk eller scarf i rena färger. Här är en ribbad halsduk från Design House Stockholm.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *