Pojk- och herrmodet hösten/vintern 1920-21

herrmode höst vinter 1920-talet

Idag går vi tillbaka till åren 1920-1921 för att hämta inspiration gällande höst- och vintermodet. Det är från The T. Eaton Company Limiteds kataloger, känd som Eaton’s, som vi hämtar bilderna. Detta var en Kanadensisk återförsäljare som grundades år 1869 i Toronto av Timothy Eaton.

Eaton’s var Kanadas största återförsäljare under slutet av 1800-talet med butiker över hela landet och kataloger som fanns hos de flesta kanadensare.

Företaget var stort ännu en bra bit in på 1900-talet, men ändrade förhållanden inom detaljhandeln tillsammans med vanskötsel av företaget ledde till företagets konkurs år 1999.

herrmode höst vinter 1920-talet

1920-talets herrmode för hösten och vintern

Katalogen som vi hämtar inspiration från är på många sätt representabel för 1920-talet. Framförallt eftersom katalogen främst riktade sig till den vanliga medborgaren och inte endast till överklassen.

Nedan har vi plockat fram stilinspiration för den som vill få idéer på snygga vinterkläder herr.

Rockar med dubbelknäppning

stiltips för män rockar för vinter och höst

Det finns många detaljer att ta fasta på gällande modet från denna tidsera. Eftersom 1930-talets herrmode tjänar som inspiration för många plagg inom modet hösten och våren 2020, ser vi också flertalet nyckelplagg som är aktuella idag.

Ovan ser vi exempel på detta med dubbelknäppta rockar.

Nattskjorta och pyjamas

nattskjorta för män

En annan intressant detalj är ”nattplaggen”. Ett plagg som gott kunde kvala in som ”Gentlemannens bortglömda klädesplagg” är nattskjortan som inte speciellt många använder sig av numera.

Pyjamasen är också ett plagg som alltför få använder sig av numera, även om det finns många snygga varianter på marknaden från t.ex. brittiska Derek Rose.

Shearlingjacka och manchestertyger

shearling jacka herr manchesterplagg

I övrigt är det intressant att se hur många klädesplagg som under de senaste åren kommit tillbaka i modet. Shearlingjackan är ett av dessa plagg. Jackor och byxor i manchestertyg är andra plagg som speciellt denna säsong kommit stark in bland flera av de stora modehusens kollektioner.

Rockar i päls

rockar i päls 1920-talets mode för män

De tunga pälsrockarna har dock inte riktigt återfått sin glans från denna tidsera. Det är sällan man ser män i buffel- eller pälskappor nuförtiden. Det samma gäller de löstagbara kragarna som fanns i varje mans garderob i början av 1900-talet.

rockar i riktig päls herrmode från 1920-talet

Orsaken till avsaknaden av päls är bland annat de etiska aspekterna, där allt färre konsumenter ser det som försvarbart att döda djur för att använda det i kläder.

Hatten – en del av varje mans garderob på 1920-talet

hattmode på 1920-talet mode för män

Hatten är även den en accessoar som vi naturligtvis saknar hos männen numera. Ända fram till 1950-talet fanns ett stort utbud av olika hattar och kepsar för män. Numera ligger fokuset mer på mössor, även om vi kan se ett ökat intresse för hattar bland män just nu.

pälsmössor för män

Pälsmössor användes med fördel tillsammans med pälsrockarna och även här kunde vi se ett stort urval under 1920-talet. Inte endast i Kanada, utan även i de nordiska länderna.

Skomodet för hösten och vintern

skomode för män höst och vinter

Skomodet är alltid intressant och där har inga stora förändringar skett – bortsett från damasken – ett tillbehör som inte används i samma omfattning längre. Istället använder vi galoscher för samma ändamål idag.

stiliga och snygga herrskor herrmode 1920-talet

Traditionella slippers eller pumps var en stapelvara både vid användning av smoking och rökrock vid denna tidsera. Denna stiliga variant av skor har faktiskt blivit riktigt populära även bland nutidens män i och med ett allt större intresse för det klassiska herrmodet.

kängor för män herrmode 1920-talet

Då som nu är det ändå kängorna som är dominerande gällande den lediga klädstilen. Det är faktiskt lite förvånande hur lite detta mode faktiskt förändrats genom åren.

Den största förändringen ser vi i att många kängor nu tillverkas i allt lättare material i allt mer funktionella och vattentäta material.

Cardigans – populära då som nu

snygga cardigans för höst och vinter

I katalogen hittar vi mängder av snygga cardigans. Till vintern är detta fortsättningsvis ett populärt plagg för män. Ett väldigt användbart till kavajen att använda över skjortan för den som vill klä sig stiligt.

stickade plagg för män höst vinter

Stickade plagg för hösten och vintern

snygga stickade klädesplagg för män

I katalogen hittar vi många modeller av färgrika stickade plagg. Det som avviker från 1920-talets mode är att vi bland dagens plagg hittar fler tröjor i lyxigt cashmere-tyg från experter som t.ex. Brunello Cucinelli.

Lägg märke till färgskalan på halsdukarna i kombination med övriga plagg. Jordiga färger med beige och brunt är något som är högaktuellt även inom herrmodet för hösten och vintern 2020.

Klockorna under 1920-talet

fickur för män

Något som ännu vid denna tidpunkt inte var så vanligt hos gemene man. Trots att dessa kommit ut på marknaden var det ännu fickuren som regerade i början av 1920-talet hos männen.

Resväskor och bagage

snygga resväskor och resbagage vintage stil

Resväskorna har blivit betydligt mer praktiska i dagens läge än vad som var fallet under 1920-talet. Det som vi kan känna att saknas är resväskor i gammaldags vintage-stil. I katalogerna från 1920-talet fanns ofta ett stort urval av portföljer i klassisk stil. Resegarderoben, som vi skrev om i ett tidigare inlägg, är en ”accessoar” som man saknar hos tillverkarna av resebagage nuförtiden.

Pojkmodet från 1920-talet

Det mest anmärkningsvärda med modet från denna tidsera är är att man i katalogen har i stort sett samma kläder för pojkar som för män. Detta gäller både ytterplagg som skor.

mode för pojkar 1920-talet

Här ser vi exempel på hur pojkar klädde sig under 1920-talet. Som vi kan se är det ytterst få skillnader mellan hur pojkar och män klädde sig. Dubbelknäppta rockar av längre modell är något som ytterst få pojkar använder sig av numera.

Detta var såklart en tidsera när det saknades funktionsplagg för livliga aktiviteter. Numera har barn möjlighet att använda sig av betydligt mer ändamålsenliga kläder för lek och utomhusaktiviteter.

kläder för barn

I detta inlägg saknas kvinnornas mode, men om man går in på katalogen kan man konstatera att det vid denna tidsera även fanns många snygga plagg för kvinnor. Faktum är att kvinnornas mode för det mest fanns först i katalogen för att sedan övergå till herr- och pojkmodet.

Musikspelare under 1920-talet

vintage fonografer

Vi avslutar med lite ögongodis för nostalgikern i form av fonografer från 1920-talet. Musikspelare blir allt mindre till formatet, men det råder ingen tvekan om att fonograferna från 1920-talet var konstverk som var en riktigt snygg inredningsdetalj i hemmen.

vintage fonograf 1920-talet

Katalogen från Eaton hittas i sin helhet på följande länk.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *