Pojk- och herrmodet hösten/vintern 1920-21

Idag går vi tillbaka till åren 1920-1921 för att hämta inspiration gällande höst- och vintermodet. Vi hämtar inspirationen från The T. Eaton Company Limiteds kataloger, känd som Eaton’s, en Kanadensisk återförsäljare som grundades år 1869 i Toronto av Timothy Eaton. Eaton’s var Kanadas största återförsäljare under slutet av 1800-talet med butiker över hela landet och kataloger som fanns hos de flesta kanadensare.

Företaget var stort ännu en bra bit in på 1900-talet, men ändrade förhållanden inom detaljhandeln tillsammans med vanskötsel av företaget ledde till företagets konkurs år 1999.

Katalogen som vi hämtar inspiration från är på många sätt representabel för 1920-talet, kanske med undantag från det mer formella modet. Men då skall man komma ihåg att katalogen främst riktade sig till den vanliga medborgaren och inte till överklassen.

Det finns många detaljer att ta fasta på gällande modet från denna tidsera. Det ena är att man i katalogen har i stort sett samma kläder för pojkar som för män. Detta gäller både ytterplagg som skor. En annan intressant detalj är ”nattplaggen”. Ett plagg som gott kunde kvala in som ”Gentlemannens bortglömda klädesplagg” är nattskjortan som inte speciellt många använder sig av numera.

I övrigt är det intressant att se hur många klädesplagg som under de senaste åren kommit tillbaka i modet. Detta gäller både bland skorna och bland ytterplaggen – Shearlingjackan är ett av dessa plagg. Ytterrockar i Manchestertyg är ett annat av de plagg som speciellt denna säsong kommit stark in bland flera av de stora modehusens kollektioner.

De tunga pälsrockarna har dock inte riktigt återfått sin glans från denna tidsera. Det är sällan man ser män i buffelkappa nuförtiden. Det samma gäller de löstagbara kragarna som fanns i varje mans garderob i början av 1900-talet. Hatten är också en accessoar som vi naturligtvis saknar hos männen numera.

Skomodet är alltid intressant och där har inga stora förändringar skett – bortsett från damasken – ett tillbehör som inte används i samma omfattning längre. Resegarderoben, som vi skrev om i ett tidigare inlägg, är en annan ”accessoar” som man saknar hos tillverkarna av resebagage nuförtiden.

I detta inlägg saknas kvinnornas mode, men om man går in på katalogen kan man konstatera att det vid denna tidsera fanns en hel del kvinnliga armbandsur. Något som ännu vid denna tidpunkt inte var så vanligt hos gemene man. Trots att dessa kommit ut på marknaden var det ännu fickuren som regerade i början av 1920-talet hos männen.

Nedan lite ögongodis för nostalgikern. Klicka på bilderna för att förstora dem. Katalogen i sin helhet hittas på följande länk.

Tags from the story
,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *