Sommargarderoben: Fem snygga chino shorts för män

sommarens snyggaste shorts för män 2022

För hundra år sedan var shorts reserverade för pojkar och soldater. Vuxna män bar byxor. Idag är vi friare. Friare att välja shorts, och friare att välja fel shorts.

För en välklädd stil finns det bara en modell. Chino shorts är med sina rena former, korrekta proportioner och klassiska material ett basplagg för sommargarderoben. De glider avslappnat från stranden till uteserveringen och till och med in på sommarfesten, och matchar enkelt med allt från T-shirt till skjorta.

I den här guiden har vi plockat ut fem snygga chino shorts för män, och ger dig också lite tips och idéer på hur du kan kombinera dem på bästa sätt. Vill du lära dig mer om shorts och hur du bär dem rätt – missa inte vår stora guide till shorts för män!

Fem snygga chino shorts

Polo Ralph Lauren

Ralph Lauren chinos shorts herr
Ralph Lauren

Så mycket mer klassiskt än så här blir det inte. Ralph Lauren har sedan 1967 gjort kläder med inspiration av Amerika – från jeans till Ivy League och militärinspirerade plagg som dessa chino shorts. Flat front och 23 cm innersöm för en klassisk look.

Briglia 1949

chinos shorts för män
Briglia 1949

Gillar du en mer kontinental stil, som hämtad från Medelhavet, är italienska byxspecialisten Brigilia 1949 ett utmärkt val. Dessa blå chino shorts har frontveck och är rakare och längre. Den blå tonen passar perfekt till olika naturliga färgskalor som beige, gräddfärgad, grått eller olivgrönt.

J. Lindeberg

bruna chinos shorts
J. Lindeberg

Ett par shorts i klassisk längd i en av sommarens snyggaste färger – brunt. Trivs perfekt med en marinblå button down-skjorta eller pikétröja i vintage-stil.

Gant

blå chinos shorts herr
Gant

Gant, vårt svensk-amerikanska preppymärke, gör också alldeles utmärkta shorts med lite marin prägel. Finns i flera olika solblekta nyanser att matcha med en pikétröja.

Orlebar Brown

shorts orlebar brown
Orlebar Brown

Herrmodet 2024 går mot längre längder och generösare passformer. Föredrar du kortare shorts så kan det vara värt att titta på Orlebar Brown. Med kort benlängd och side adjusters blir det mycket 60-tal – tänk Tom Ripley och Dickie Greenleaf, eller Sean Connerys Bond.

Några korta stiltips

inspiration chinos shorts herr

Vad är chino shorts?

Chino shorts är helt enkelt shorts-varianten av chinos, bomullsbyxor. De är normalt tillverkade i ett ganska lätt men slitstarkt bomullstyg. Ursprungligen gjordes chinos utan frontveck, så ska man tala om en traditionell stil skulle det vara flat fronts men i praktiken är det vanligt med både frontveck och uppvik på shorts av den här typen.

Chino shorts eller bermuda shorts – vad är skillnaden?

Bermuda shorts var den ursprungliga varianten, som först populariserades av den brittiska flottan på Bermuda under första världskriget. Gränserna är numera rätt flytande, men traditionella bermuda-shorts slutar en tum från knät och är relativt raka i formen. Chino shorts är gjorda i tunnare tyg, har ofta flat front (inga frontveck), och formen kan variera mer.

Hur långa ska mina chino shorts vara?

Aldrig över knät, aldrig över halva låret – det är en startpunkt. I praktiken brukar det vara snyggast att dra gränsen någonstans mellan 5-10 cm över knäets mittpunkt, även om traditionella bermudashorts som vi nämnt slutar bara en tum över knät.

Vad passar till shorts?

Skjortor och pikéer är stilrena kombinationer med shorts. En linneskjorta eller tunn bomullsskjorta i button down-modell, en pikétröja med eller utan knappslå, eller en välsittande T-shirt är bra alternativ.

Blir det kallt kan du välja en overshirt eller cardigan över. Ska du prompt ha kavaj, välj en i ett avslappnat material. Få män – om några – ser faktiskt bra ut i shorts med en formell kavaj till.

För en välklädd stil är loafers ett perfekt alternativ på fötterna. Vill du gå mer avslappnat är klassiska fritidsskor typ mocs, bilskor, seglarskor eller stilrena sneakers bra val. Till stranden kan snygga sandaler vara ett alternativ.

På Bermuda bär man shorts med långa strumpor. I resten av världen brukar no show-strumpor vara ett bättre val för att inte klippa av och förkorta dina ben visuellt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *