Stilguide: Så bär du bowlingskjortan

bowlingskjortor camp collar shirt

En av de hetaste trenderna inom sommarmode för män är det som man ofta kallar bowlingskjortan, eller Camp Collar shirt på engelska. Efter några årtionden ute i kylan har äntligen detta klassiska plagg blivit hett igen.

Kortärmade skjortor har en längre tid förknippats med det lite ”gubbiga”- något som används av äldre herremän på sommaren. Redan för några år sedan kunde vi dock se en viss attitydförändring gentemot bowlingskjortan när några av de större modehusen valde att ta in den i sina sommarkollektioner. Till denna sommar har trenden exploderat fullt ut och så gott som alla av de större märkena, såväl nya som mer klassiska, har valt att satsa på egna tolkningar av bowlingskjortan.

Modellerna på skjortan hämtar ofta inspirationen från 1950-talet och kännetecknas av den pressade kragen längs brösten. Ett tydligt exempel är Sunspels Camp-collar shirt från nya Ian Fleming Collection som vi skrev om igår. Vill man hålla koll på de stora trenderna inom herrmodet räcker det dock ofta med att se på utbudet hos den största nätbutiken för herrkläder – Mr Porter.

Dominic Cooper i klassisk Camp Collar Shirt som Ian Fleming i miniserien The Man who would be Bond från år 2014.

Mr Porter har under de senaste åren blivit en riktig maktfaktor inom herrmodet, något som renderat i samarbetskollektioner med större modehus som t.ex. anrika italienska märket Prada, Gucci, franska Sandro och Tod’s. Bara för att nämna några av de senaste av Mr Porters samarbeten. Man bör heller inte glömma samarbetet med filmen Kingsman, som resulterat i en alldeles egen kollektion som utkommer ett par gånger per år. Ifjol kom också Mr Porter ut med sitt alldeles egna klädmärke som går under namnet Mr P. – en kollektion som hämtat inspirationen från både det tidlöst, klassiska och nutida välklädda män.

Här är några exempel på några av sommarens snyggaste bowlingskjortor.

Från kollektionen Prada X Mr Porter kommer denna underbara retroversion av bowlingskjorta i harmoniska och ljusa färger. Perfekt för en dag på stranden. Ett genomgående tema för sommaren är att man inte skall vara rädd att använda sig av färger. För den som vill gå ut försiktigt är dock denna ett bra och diskret alternativ.

Från anrika italienska märket Tod’s kommer denna randiga bowlingskjorta. Tod’s är främst känd för sina klassiska Gommino skor, men i utbudet finns även en hel del riktigt snygga sommarplagg.

För den som söker ett förmånligare alternativ till nämnda bowlingskjorta från Ian Fleming™ Collection kan denna bowlingskjorta i bomull från samma Sunspel rekommenderas.

I svalkande bomulls/seersucker tyg kommer denna bowlingskjorta med snygga detaljer från franska Officine Generale.

Denna intressanta tolkning av bowlingskjorta i linne kommer från italienska Barena.

En naturvit bowlingskjorta i miljövänligt Tencel-tyg kommer från svenska CMMN SWDN.

Kombinera gärna med dessa fantastiskt snygga och lediga byxorna från samma märke.

På temat kombinationer, så är det ett rätt säkert kort att använda sig av mörkblå byxor till de flesta bowlingskjortor för att få till den autentiska 50-tals känslan. Gärna med frontveck och stilrent ”croppad” benlängd. Alla gillar inte den kortare benlängden och det är kanske inte heller det mest klassiska valet, men enligt mig riktigt snyggt en varm sommardag. Här är en variant av byxor med frontveck från Prada, med ett material som liknar vanliga mjukisbyxor, för största möjliga komfort.

Speciellt med tanke på den sommar som vi hittills haft använder sig kanske många hellre av shorts. Här har vi ett alternativ från italienska Rubinacci och en stilig tolkning av klassiska Ghurka-shorts. Samma byxmodell finns även som långbyxor och även dessa modeller passar utmärkt till bowlingskjortan.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *