Transforming Triwa: En intervju med VD Ryan Looysen

Att bygga ett företag och ett varumärke är sällan en rak väg. Särskilt i konsumentbranschen. Klockbranschen och klädbranschen är fulla med företag som vuxit snabbt och sedan fallit hårt.

Triwas uppgång och fall

Triwa var en gång ett av Sveriges snabbast växande modemärken. Bara några år efter grundandet 2007 omsatte man tvåsiffrigt, och bolagets klockor syntes på handlederna hos namn som Bono, Lady Gaga och Elton John. Då gällde det lekfulla, färgglada och relativt billiga klockor i plast som såldes som modeaccessoarer – en oerhört framgångsrik affärsidé under 2010-talet.

Men konceptet var också lätt att kopiera. Kanske ännu viktigare – vad var egentligen det långsiktiga värdet? Triwa, en förkortning för Transforming the Industry of Watches, är ett namn som ställer krav. Resultatet blev en helomvändning, från klockor som stilsymboler till klockor som symboler för värderingar.

Time for change

Triwa Time for Oceans kopplar ihop det ”nya” och ”gamla” Triwa: lekfull design med en djupare mening. Foto: Triwa

En klocka är ju trots allt, som Triwas grundare ofta pekat ut, en ganska onödig sak när du har en mobil. En exklusiv herrklocka bär man inte för att man vill veta vad klockan är, utan för att man tror på tidlös design och estetik (och kanske också – om vi är ärliga – för att signalera att man har ordning på sina finanser?). Men varför ska det vara den enda värderingen en klocka kan förmedla?

De senaste åren har Triwa börjat utforska vad en klocka egentligen kan stå för, och det är därför vi tycker så mycket om dem och skriver om dem. I en klockindustri där många klassiska klockmärken tyckts bestämt sig på att skapa så dyra och många varianter av sina klockor som möjligt för att hålla samlare intresserade, så går Triwa en helt annan väg. Varför ska en klocka inte kunna symbolisera en längtan efter fred eller vikten av att ta hand om jorden?

Klockor av återvunnen plast från haven (Time for Ocean), insamlade vapen (Time for Peace) och fossilfritt stål (Triwa x SSAB) har gjort Triwa till ett av de mest unika märkena i branschen. Och hur mycket vi än älskar det fantastiska hantverket hos ett klassiskt herrur så är klockbranschen en stor marknad – det finns gott om plats för alternativ.

Men omställningen från modeklockor till meningsfulla klockor har varit tuff för Triwa. Omsättning och resultat tog ett rejält fall i slutet av 2010-talet på grund av den ökande konkurrensen inom billiga klockor. Med nya pengar och en ny VD – amerikanen Ryan Looysen – så bygger man nu upp märket igen.

Fyra frågor med Ryan Looysen, VD för Triwa

Vi tog kontakt med Ryan Looysen för att förstå hur han ser på Triwa och märkets framtid.

Triwa är ett bolag med en lång historia – 16 år. Finns det en röd tråd genom dessa år?

”Triwas identitet – att vara TRIWA – handlar om att göra saker annorlunda. Ofta handlar annorlunda om att skapa förändring i vår bransch, men det kan också handla om att göra saker med lekfullhet i en övrigt seriös bransch, att vara ett roligt varumärke.”

Ert mål är att förändra klockbranschen. Kan du se någon förändring?

”Absolut, vi ser att klockindustrin blivit mer öppen för att utforska alternativa material. Men branschen är fortfarande långt från var den borde befinna sig 2023. Det finns mycket kvar för Triwa att arbeta med!

Triwa har varit väldigt duktiga på att hitta nya, innovativa samarbeten – särskilt kring nya material. Finns det fler samarbeten, eller känner ni att portföljen är färdig?

”Vi vill göra båda och. Vi behöver fortsätta att arbeta med de materialsamarbeten vi har byggt upp. Men vi fortsätter söka efter nya, innovativa partners. Just spännande material är ett fortsatt fokusområde för oss”

Vi måste ju fråga. Har du en favoritklocka ur Triwas kollektion?

”Det var en svår fråga! Jag skulle säga att det är dött lopp mellan min automatiska, fossilfria stålklocka från samarbetet med SSAB, och min Humanium Chronograph. Båda är klockor med mening, och båda är väldigt vackra.”

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *