Trendfärger för herrkläder höst/vinter 2023

hur kombinera färger herrkläder

Att klä sig snyggt innefattar många olika aspekter. Att kombinera rätt plagg tillsammans och rätt passform på kläderna är oerhört viktigt. Men även förmågan att välja rätt färger. Här tar vi fram snygga färgkombinationer för herrkläder hösten och vintern 2022.

Det finns vissa typer av färger som kommer starkare in i herrmodet till hösten och vintern. Det blir alltid en mörkare färgskala i jämförelse med sommarhalvåret – med vissa undantag. För dig som inte har ett naturligt intresse av kläder kan det vara en utmaning att färgmatcha kläder. Här tar vi dig därför igenom några snygga färgkombinationer för denna säsong.

Färgtrender inom herrmode höst/vinter 2022

Snygga färgkombinationer för herrkläder
färgtrender och tygtrender herrmode höst vinter 2022

De olika tygerna hör även tätt ihop med färgerna. Dessa avgör till stor del hur de olika färgerna uppfattas och samspelar. Typiska tyger för höst- och vinterhalvåret är tjock ull, flanell och manchester. Grova ylletyger som tweed är också populärt.

Bland de färger som är speciellt populära under vinterhalvåret återfinns olika gråa och bruna toner. Även beige och kamel kommer alltid starkt till hösten och vintern. Navy eller mörkblått är en färg som är populärt oavsett säsong.

Det som är speciellt märkbart i kollektionerna inom herrmodet hösten och vintern 2022 är de många plaggen i manchestertyg.

Hur man kombinerar färger snyggt till hösten och vintern

Snygga färgkombinationer för herrkläder
Reklam från Brookside Corduroy från 1939.

Att kombinera färger är ingen exakt vetenskap. Du kan göra alla typer av färganalyser utan att få det rätt. Detsamma gäller att försöka få till de färger som passar din hudton och hårfärg rätt.

Glöm färgteorier och satsa istället på de kombinationer du gillar och de beprövade sammansättningar som funkat genom herrmodets historia.

Snygga färgkombinationer för herrkläder
Hur du kombinerar rätt skor med rätt tyger samt färger i reklam från Jarman Shoes från 1939.

Att kombinera färger snyggt handlar till stor del om intresse. Genom att testa dig fram lär du dig så småningom vad som funkar. Men till viss del är också detta en konst som vi förlorat genom att vi numera inte riktigt får rätt guidning inom klassiskt herrmode. Annat var det på 1930-talet, under det som ofta benämns som det gyllene årtiondet inom herrmodet.

Då fanns det mängder av guider för hur man kombinerar olika plagg och accessoarer samt färger och material.

hatt etikett

Här syns reklam från Stetson från 1939, med rätt typ av hatt för rätt tillfälle. Att kombinera etikettregler inom herrmode med reklam var ett återkommande tema i reklamen hos herrmodemagasin under denna tidsera.

Snygga färgkombinationer för herrkläder hösten och vintern 2022

Det finns såklart oändligt många färgkombinationer bland herrkläder, även om vi i allmänhet klär oss i en mer neutral färgskala till vintern. Här tar vi fram några stiliga kombinationer.

Beige och ljusgrått

Det finns en missuppfattning om att du inte bör bära ljusa färger till hösten och vintern. Att välja en ljus färgskala piggar upp både dig och din omgivning. Satsa på en kombination av ljusgrå flanell med ytterrock i ljusbeige färg för en snygg färgkombination.

I regel brukar vi föredra bruna eller cognacfärgade skor, men till ljusgrå byxor är svarta skor riktigt stiligt.

Brunt och mörkgrått

En riktig klassiker inom herrmodet är mörkbrunt/kamel och mörkgrått tillsammans. Det gäller inte minst när du bär udda kavaj tillsammans med kostymbyxor med frontveck.

Blått och grått

Blått och grått är även det färger som är bra att kombinera. Detta oavsett om det handlar om blå överdel och grå nederdel eller tvärtom. En rock i navy är den mest klassiska av alla jackor och av alla färger är den enklast att hitta på ytterplagg.

Navy och beige

En klassiker oavsett säsong är beiga chinos. Man kunde lätt tro att brun kavaj eller tröja är det optimala att bära tillsammans med beiga byxor. Istället anser vi att du bör bryta av denna färg med annan nyans, nämligen navy. Detta ger en betydligt stiligare helhet.

I regel är en överdel i navy, som en kavaj, tröja eller cardigan något som passar tillsammans med de flesta färger på byxor. Det finns en orsak till att vi benämnt en okontruerad kavaj i navy som ett av de absoluta måsteplaggen i herrgarderoben.

Oliv och beige

Olivgröna toner är en klassiker, speciellt bland vaxade jackor. Här finns det framförallt två typer av färger på byxor som passar. Välj gärna beiga chinos eller jeans till denna färg på jacka. Barbourjackor är ett måste denna höst och vinter och till detta hör även någon av de stiliga modeller på kängor som finns på marknaden.

Ton-i-ton i mörkblått

Det finns en färgnyans som alltid passar ton-i-ton och det är mörkblått/navy. Det är en klassiker som aldrig går ur mode. Under de senaste åren har speciellt en trend krypa fram i form av Athleisure. Att bära lager-på-lager i samma nyans av mörkblått är ett säkert val som har tillämpats hos bland annat i resekollektioner hos proffslag inom fotbollen.

För dig som vill klä dig stiligt och avslappnat i vardagen är detta ett säkert val.

Färger på skjortor och tröjor

Vit skjorta eller tröja är det stiligaste du kan bära under ett ytterplagg och det passar också utmärkt till det mest då det gäller byxor och kavajer. Det kan dock finnas tillfällen då du vill variera lite och få till en färgklick till vinterblek hud.

I detta sammanhang är speciellt skjortor i ljusblå nyanser en av de mest mångsidiga du kan äga. Detta är snyggt till både brunt, beige och navy – med andra ord till de flesta av säsongens färgtrender.

Sammanfattning

Att välja rätt färger är, precis som vi nämnde, ingen exakt vetenskap. Mycket handlar om att hämta inspiration från andra och pröva dig fram. I dagens läge hittar du enormt bra inspiration helt gratis på allt från sociala medier till olika webbutiker.

Det finns också olika appar där du själv kan plocka ihop plagg och färgkombinationer. Det mesta handlar om intresse. Om du är intresserad av att lära dig mer om ämnet finns numera alla de verktyg som behövs för att lära sig konsten att klä sig väl och hitta snygga färgkombinationer för herrkläder!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *