Vår- och sommarmodet 2019 från Asos – kreativt mode som inte kostar skjortan

asos herrmode våren sommaren 2019

Förra sommaren lanserade den brittiska modejätten ASOS en svensk sajt. ASOS är en riktig jätte inom herrmodet och även i Sverige har företaget rönt stora framgångar de senaste åren med sitt förmånliga och kreativa mode.

ASOS varumärken är framtagna av designteamet i London, där ASOS Design jobbar med att tolka de stora trenderna. Man lägger sedan på en egen touch på plaggen för att dessa skall få den säregna stil som ASOS representerar.

Nyhet för säsongen är kostymer i äkta Harris-tweed ull, som finns i flera olika färger.

ASOS lockar kanske främst de som önskar uppdatera sin garderob ofta, utan att för den skull bränna alltför stora hål i plånboken. Men faktum är att det i utbudet går att göra riktiga fynd även för den som söker klassiska plagg av bra kvalitet. Främst är det basplagg som stickade pikétröjor och chinos som jag själv är på jakt efter när jag besöker sidan.

Nyhet för säsongen hos ASOS Design är även denna pikétröja med klassisk skärning vid halsen.

Som jag konstaterat tidigare är utbudet hos ASOS bra även för den som söker speciella typer av plagg med tajtare passform. Speciellt för den som önskar kavajer av kortare modell finns här många alternativ.

Detta gäller både hos ASOS egna linje ASOS Design, som hos märken som Moss London, där man kan hitta flera modeller av dubbelknäppta kavajer i klassisk modell. Trots att ASOS profilerat sig som en lågpriskedja finns här även märken som Barbour, Paul Smith och Ted Baker.

I ärlighetens namn är det nog ändå främst bland det egna märket ASOS Design och möjligen River Island där man gör de största fynden.

Även om den klassiska och tidlösa stilen i många fall är att föredra, speciellt gällande skräddarsydda plagg, kan det vara roligt att kombinera detta med andra stilar och färger ibland – till ett rimligt pris. För den som likt mig har oproportionellt korta ben i förhållande till överkroppen är det bra att satsa på herrkavajer med kortare längd för att få till en bättre helhet. Till detta behövs då också ofta byxor med en tajtare passform för att få det att passa ihop.

Chinos i tajt passform från Asos Design.

Även om en klassisk silhuett i många fall är att föredra, så är det faktiskt inte alltid som denna passar alla män. Jag eftersträvar klassiska färger i min garderob för att få plaggen att hålla så länge som möjligt. Men eftersom passformen även är väldigt viktig för hur man bär upp ett plagg gäller det också att se till så att man verkligen passar i kläderna.

Man ser ofta män som i sin strävan efter att klä sig klassiskt har en alltför lång kavaj och även i övrigt har kläder som inte är anpassade efter kroppshyddan. Det är något som många ”herrekiperare” glömmer – de flesta av oss män har faktiskt helt olika typer av kroppsformer och ofta är det proportionerna på denna kroppsform som avgör hur helhetsintrycket blir. Det handlar inte nödvändigtvis endast om huruvida ärmarna på kavajen har precis den rätta längden eller om hur kavajen sitter över axlarna. Dessa kunde sägas vara grunderna, sådant som är en förutsättning gällande varje välsittande plagg.

Men sedan gäller det också att lägga uppmärksamheten vid flera andra detaljer som har med ens egen kroppsform att göra. Detaljer som man troligen känner till bättre än de flesta skräddare – oavsett hur skickliga dessa sedan må vara. Framförallt vet man ju själv bäst hur man önskar bära upp sina klädesplagg.

Jag personligen är faktiskt mer noggrann med att välja högsta kvalitet på plagg som skjortor och skor, snarare än på ytterplagg som kostymer och ytterrockar – även om det naturligtvis är viktigt med kvalitet även där.

Klassisk trenchcoat från ASOS Design.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *