14 stilregler alla män borde lära sig

stilregler för män
Businessskjorta från Eton Shirts.

Det finns en del stilregler som du som man borde lära dig för att du alltid ska kunna klä dig snyggt. Vi ska i vår artikel ta upp 13 regler som du bör ha i åtanke när du ska klä dig. De handlar om allt från skor till accessoarer, samt vad du bör bära när och var. Med våra tips kommer du alltid att vara rätt klädd oavsett tillfälle.

Tidigare har vi bland annat skrivit om tips för en tidlös stil. Här kommer mer allmänna stilregler för mannen. Det finns nämligen många detaljer att tänka på när det gäller kläder och hur du kombinerar bäst.

1. Satsa på dina skor

Det finns ingenting som lyfter helheten som ett par välinvesterade skor. När det gäller skor ska du alltid tänka tidlöst. Färg, mönster, sula, kvalitet – i valet av skor ska du vara kräsen. När du väljer skorna ska du ha som riktlinje att designen, färgen och materialet ska hålla i femton år.

Det finns många klassiska modeller som är värda att satsa på. Till vinterhalvåret är Oxfords och Munkskor alltid ett bra val. Till våren och sommaren bör du definitivt satsa på ett par loafers. Både Penny loafers och Tassel Loafers är stilrena och enkla att kombinera med plagg för årstiden.

Vid valet av skor är formen väsentlig och du behöver speciellt titta på hur formen är över tårna. En sko med rundad tå är den i särklass mest hållbara designen som fungerar år efter år och är en mästare i klassisk stil. Spetsig eller fyrkantig tå är mer vågat och har av uppenbara skäl en opraktisk design. Formen avslöjar att skon inte är bekväm, för vem har fötter som är spetsiga eller fyrkantiga?

Oavsett årstid bör alltid ett par sneakers finnas i en välutbyggd herrgarderob. Vita sneakers är oerhört mångsidiga skor oavsett stil. Dessa kan du numera bära till semi-formell samt avslappnad stil.

2. Var måttfull med accessoarerna

Med accessoarer som slipsar och näsdukar sätter du din personliga prägel på din kostym, men var försiktig med hur du kombinerar dem. Det bästa är att skapa en balans mellan kostymen och accessoarerna genom att satsa på en eller två färger.

Den riktigt modige väljer två kontrasterande färger som ger din outfit en medveten helhet. Näsduk och slips bör helst vara en nyans mörkare än din kostym för att få till en snygg helhet.

Accessoarer har dock sin givna plats i garderoben. Speciellt till sommarhalvåret kan dessa bidra till att ge en touch av elegans till din outfit.

3. Klä dig för sammanhanget

Att ha stil innebär inte enbart att du använder din klädsel för att uttrycka dig själv, du behöver också anpassa din outfit till den miljö du ska vistas i. Tänk på kläder som koder – du behöver rätt kombination för att lyckas komma in på olika ställen.

Den värsta stilen är den som är helt felplacerad och när vi pratar om stilregler för män handlar det i lika hög grad om respekt för andra som att du ska känna dig bekväm.

Det finns dock en större acceptans för att bryta mot klädkoder i dagens samhälle. På de flesta arbetsplatser är det få som höjer på ögonbrynen om du dyker upp i sneakers tillsammans med kostym.

Det handlar främst om att känna till i vilka sammanhang det är accepterat. Även om det är viktigt att hitta sin stil, bör du alltid visa respekt för andra människor även i sättet du klär dig på.

4. Känn dig själv

Få saker är mindre stilsäkert än en man som klär sig som han tror att han förväntas klä sig, istället för att klä sig som den han verkligen är. Oavsett vad du har på dig ska du bära det så att du äger det. Äkta stilikoner är de som går sin egen väg med ett stort självförtroende, vilket kommer från att kläderna de bär känns som en andra hud på deras kroppar.

5. Var noggrann vid val av glasögon

Ägna lite tid åt att hitta ett par bågar som passar dig och din stil. I genomsnitt väljer män glasögonbågar på sju minuter; ett par bågar som sedan ska vara en del av deras ansikte i tre år eller mer.

Dåliga val och dålig passform är anledningar till att du börjar avsky dina glasögon. När du väljer båge ska du tänka på din ansiktsform, din frisyr och bågens förhållande till ögonbrynen.

6. Bemästra passform

Nyckeln till att se bra ut i kostym är passformen. Om du köper en färdigsydd kostym bör du fokusera på axlarna. Det är relativt enkelt att sy om över bröstet och över midjan om så behövs.

En klassisk kostym är alltid det bästa köpet. En mörk variant med två knappar och få detaljer är den modell som du kommer ha mest användning för och det är inte tråkigt. Det är en uniform.

7. Slit dina jeans själv

Världens mest populära jeansmodell är tveklöst ”slim-tapered”. Den modellen är vidare över låren, vilket gör den bekväm, sedan smalnar den av mot foten vilket gör att den är snygg både med en schysst sko eller ett par coola sneakers.

Modellen är den bästa året-runt-modellen då den passar till allt, oavsett om det är formellt eller informellt. Den kloke köper en mörk färg och sliter den tills den får ett snyggt slitage.

Här är modellen 512 ™ Slim Tapered Fit Jeans från Levi’s, som har en något smalare passform än 511™. Den har samma bekväma stretch och moderna stil och kommer från varumärkets premiumkollektion – Made & Crafted.

8. Vikten av ditt armbandsur

Ett armbandsur är som ett konstverk. Välj klockan för att du älskar den, inte för att du hoppas på att den ska generera pengar. Armbandsur, eller klockor, är personliga och markerar din passage genom tiden, men den har också en praktisk funktion.

Estetiska, praktiska och funktionella varianter i sportiga modeller kan lyfta din vardagsoutfit till nya nivåer. Men klockan måste passa dig och din stil och den behöver sitta bra över din handled.

Ett armbandsur är ofta en investering för livet. När du köper ditt första kvalitetsur är det bra att läsa noggrant läsa igenom tips om vad du bör tänka på vid köp av exklusiva armbandsur.

9. Bygg en basgarderob av skjortor

Hemligheten bakom valet av en skjorta? Välj en klassisk modell. Det kan låta löjligt men vilken skjorta som helst ser exklusiv och dyr ut om den är pressad och välstruken. Titta på kragen och mönstret när du väljer. En krage ska fungera både med och utan slips och skjortan ska alltid sitta bra under en kavaj. Undvik mönstrade skjortor om du inte är helt säker på att du kan bära upp den.

  • Klassisk modell
  • En krage som fungerar med och utan slips
  • Undvik mönster om du är osäker

9. Investera i en bra kostym

Banketter, fester eller andra tillställningar kanske inte hör till det du gör på vardaglig basis och kanske inte heller speciellt ofta. Det är ändå en väl värd investering att satsa på en egen kostym som är sydd efter dina mått. Det finns alltid en risk med att hyra en kostym som inte är skräddarsydd; du kan se ut som ett barn om du bär en för stor kostym.

Kom ihåg att kostymen även är mångsidig. Du kan bära den med stickad tröja om du vill få en mer avslappnad, men samtidigt elegant outfit. Ton-i-ton är snyggt och en av de stora trenderna inom herrmode just nu.

10. Välj ytterkläder med omsorg

Du kanske känner dig frestad att välja en klassisk rock när du ska köpa ytterplagg, men moderna material i mörka färger och med enkel skärning ger dig möjlighet till en helt ny typ av ytterplagg.

De är lätta i sin vikt, de andas och de skyddar dig från vädrets lynnighet. Förändringar i årstider, klimatet och konsumenters köpvanor har gjort att ullrockar har blivit mindre attraktivt. Satsa då hellre på exempelvis en bomberjacka eller vaxade jackor.

  • Ytterplagg i funktionsmaterial
  • Bomberjacka eller vaxade jackor för fritid
  • Välj en snygg regntät rock för festligare tillfällen
  • Ytterväst som komplement

Yttervästen är ett ofta bortglömt ytterplagg som är mycket mångsidig om du vill klä dig snyggt. Speciellt under sommarhalvåret kan du med fördel använda västen istället för jackan.

En typ av jacka som är oerhört praktisk för höst, vinter och vår är en kanalquiltad jacka i lång modell. Här har vi en snygg variant från Oscar Jacobson, som kan användas både när du vill klä dig ledigt eller uppklätt.

11. Underklädernas under

Stil är inte enbart det som folk ser med blotta ögat. För mäns underkläder finns det två regler att följa. Den första är att dina underkläder fungerar bäst utan mönster då det inte är till för vuxna män. Underkläder är inte till för att uttrycka personlighet på samma sätt som du gör med din skjorta eller accessoarer. Oavsett om du är ett stort Fantomenfan eller inte så håll honom borta från dina underkläder.

Den andra regeln kring underkläder handlar om att det är osofistikerat att välja underkläder på grund av att det är tillverkade av designers. Om du tillhör de som är stora märkesfan är det på dina underkläder du kan göra undantag. Ett par klassiska bomullsboxers är det absolut mest klassiska du kan välja då de klarar av att bli tvättade, de andas bra och är bekväma mot din hud.

12. Vårda dina kläder

Det kanske låter som något din mamma brukade säga men faktum är att när du lägger ner tid, energi och pengar på dina kläder behöver du också ta hand om dem och vårda dem väl. Klädvård är speciellt aktuellt nu när vi sett ett större intresse för hantverket och klassiskt herrmode.

Häng upp dina välstrukna skjortor på trägalgar samt använd skoblock i trä för dina bästa skinnskor för att bevara deras kvalitet. Lämna in dina kostymer för kemtvätt och låt dem samtidigt pressa till dem.

Givetvis måste du tvätta dina kläder på regelbunden basis. Använd tvättmedel för känsliga fabrikat och undvik både sköljmedel och att torktumla dina kläder. Du skonar materialet i dina kläder genom att låta dem lufttorka. Håll efter dina skor genom att putsa och polera dem. Glöm inte heller att ta hand om dig själv. Skapa en daglig rutin där du klipper och rengör dina naglar och ansar både ditt huvud-, näs-, och ögonbrynshår.

13. Lär dig reglerna – så du kan bryta mot dem

Skapa dig en uppfattning om när du kan och när du inte kan bryta mot skrivna och oskrivna regler kring dresscode. Vissa stilregler för män finns till av en anledning och du vill till varje pris undvika pinsamhet och att genera andra människor. Att till exempel bära svart på en begravning är av respekt för de sörjande och om inte annat anges bör du utan kompromiss följa den regeln.

Detsamma gäller vid tillfällen då någon högre auktoritet har angett vilken dresscode som ska gälla. Det kan handla om vad din chef har angett inför en gemensam fest på arbetsplatsen. Men för all del, fastna inte i en rädsla av att göra fel. Modet utvecklas genom att någon antingen medvetet har trotsat skrivna regler eller har råkat göra fel av misstag. Så njut istället av möjligheten till frihet att uttrycka dig genom din klädsel.

Vanliga frågor: Stilregler för män

Vilka är vanliga stilmissar bland män?

De vanligaste stilmissarna bland stilregler för män är dålig passform på kläderna. Se till att ha exakt rätt passform på kavajen och byxor som är exakt rätt för din kroppsform – inte för tajt och heller inte för lösa.

Jag är inte intresserad av mode och kläder, hur skall jag klä mig?

Nyckeln är att hålla det enkelt. Undvik mönster och satsa på enfärgat klassiskt och hållbart. Ett par klassiska jeans i bra passform med en t-shirt och slipover gör att du signalerar en återhållsam medvetenhet.

Jag vill höja min pondus men vet inte vem jag är. Vad ska jag ta på mig?

En kostym med klassisk silhuett och klassiska färger är enkel att kombinera med många olika plagg och accessoarer. Navy och jordiga färger på kostymen kan vara både elegant och avslappnat beroende på vad du väljer att bära med den.

Vilken är den viktigaste stilregeln för män?

Det är svårt att ange endast en bland alla stilregler för män som är den viktigaste. Mode och stil handlar om många små detaljer. I många fall handlar det också en konstform som man lär sig genom försök och misstag. Ovan finns många nyttiga tips för den som vill lära mer om hur man klär sig snyggt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *