14 stilregler alla män borde lära sig

stilregler för män
Businessskjorta från Eton Shirts.

Det finns en del stilregler som du som man borde lära dig för att du alltid ska kunna klä dig snyggt. Vi ska i vår artikel ta upp 14 olika regler som du bör ha i åtanke när du ska klä dig. De handlar om allt från skor till accessoarer, samt vad du bör bära när och var. Med våra tips kommer du alltid att vara rätt klädd oavsett tillfälle.

Tidigare har vi bland annat skrivit om några stilregler för den som vill klä sig klassiskt snyggt. Här kommer mer allmänna stilregler för mannen. Det finns nämligen många detaljer att tänka på när det gäller kläder och hur du kombinerar bäst. Du hittar snygga klassiska herrplagg på en skild sida där vi med jämna mellanrum snyggaste mode för män varje säsong.

Hur du klär dig snyggt

Trots att mode är något individuellt finns det vissa saker som kan vara bra att komma ihåg gällande stilregler. Här har vi samlat våra bästa tips gällande stilregler för män.

Satsa på dina skor

stilregler för män skor

Det finns ingenting som lyfter helheten som ett par välinvesterade skor. När det gäller skor ska du alltid tänka tidlöst. Färg, mönster, sula, kvalitet – i valet av skor ska du vara kräsen. När du väljer skorna ska du ha som riktlinje att designen, färgen och materialet ska hålla i femton år. Satsa därför på klassiska stilar som brogue-skor, loafers eller ett par släta, femöglade derbyskor för en hållbar stil.

stilregler skor herr

Vid valet av skor är formen väsentlig och du behöver speciellt titta på hur formen är över tårna. En sko med rundad tå är den i särklass mest hållbara designen som fungerar år efter år och är en mästare i klassisk stil.

Spetsig eller fyrkantig tå är mer vågat och har av uppenbara skäl en opraktisk design. Formen avslöjar att skon inte är bekväm, för vem har fötter som är spetsiga eller fyrkantiga?

Det finns många klassiska modeller som är värda att satsa på. Till vinterhalvåret är Oxfords och Munkskor alltid ett bra val. Till våren och sommaren bör du definitivt satsa på ett par loafers. Både Penny loafers och Tassel Loafers är stilrena och enkla att kombinera med plagg för årstiden.

Oavsett årstid bör alltid ett par sneakers finnas i en välutbyggd herrgarderob. Vita sneakers är oerhört mångsidiga skor oavsett stil. Dessa kan du numera bära till semi-formell samt avslappnad stil.

Ta även en titt på den unika jubileumskollektionen av handsydda skor från Crockett & Jones som lanserades under hösten 2020. Dessa är tillverkade av läder från anrika svenska Tärnsjö Garveri.

Ägna speciell uppmärksamhet vid skorna! Detta är ett område många män slarvar med, men som genast avslöjar hur noga du är med detaljerna. Satsa på kvalitet och håll skorna rena och hela! (Mer om klädvård längre ner i texten)

Var måttlig med accessoarerna

Med accessoarer som slipsar och näsdukar sätter du din personliga prägel på din kostym, men var försiktig med hur du kombinerar dem. Det bästa är att skapa en balans mellan kostymen och accessoarerna genom att satsa på en eller två färger.

stilregler för män

Den riktigt modige väljer två kontrasterande färger som ger din outfit en medveten helhet. Näsduk och slips bör helst vara en nyans mörkare än din kostym för att få till en snygg helhet.

snygga herrstilar vår sommar 2021

Accessoarer har dock sin givna plats i garderoben. Speciellt till sommarhalvåret kan dessa bidra till att ge en touch av elegans till din outfit.

Hos skjortspecialisten Eton hittar du ett stort utbud av snygga accessoarer för alla sammanhang. Om du vill utmärka dig stilmässigt denna vår och sommar rekommenderar vi att du bär en bandana till kavaj eller överskjorta.

En handtillverkad grenadinslips är elegant för sommarhalvåret. Den är lätt och luftig samt lätt att få till en perfekt slipsknut med.

Accessoarerna är det enklaste sättet att med enkla medel pigga upp din stil. Var kreativ! Använd bandana och scarves i vardagen, oavsett om du bär överskjorta, kavaj eller enbart piké. Gällande stilregler för män kan accessoarerna aldrig underskattas.

Klä dig för sammanhanget

Att ha stil innebär inte enbart att du använder din klädsel för att uttrycka dig själv, du behöver också anpassa din outfit till den miljö du ska vistas i. Tänk på kläder som koder – du behöver rätt kombination för att lyckas komma in på olika ställen.

Den värsta stilen är den som är helt felplacerad och när vi pratar om stilregler för män handlar det i lika hög grad om respekt för andra som att du ska känna dig bekväm.

stilregler för män

Det finns dock en större acceptans för att bryta mot klädkoder i dagens samhälle. På de flesta arbetsplatser är det få som höjer på ögonbrynen om du dyker upp i sneakers tillsammans med kostym.

Det handlar främst om att känna till i vilka sammanhang det är accepterat. Även om det är viktigt att hitta sin stil, bör du alltid visa respekt för andra människor även i sättet du klär dig på.

Känn dig själv

Få saker är mindre stilsäkert än en man som klär sig som han tror att han förväntas klä sig, istället för att klä sig som den han verkligen är. Oavsett vad du har på dig ska du bära det så att du äger det. Äkta stilikoner är de som går sin egen väg med ett stort självförtroende, vilket kommer från att kläderna de bär känns som en andra hud på deras kroppar.

stiltips för män

Var noggrann vid val av glasögon

Ägna lite tid åt att hitta ett par bågar som passar dig och din stil. I genomsnitt väljer män glasögonbågar på sju minuter; ett par bågar som sedan ska vara en del av deras ansikte i tre år eller mer.

stilregler för män val av glasögonbågar

Dåliga val och dålig passform är anledningar till att du börjar avsky dina glasögon. När du väljer båge ska du tänka på din ansiktsform, din frisyr och bågens förhållande till ögonbrynen.

Samma gäller naturligtvis vid val av solglasögon. Här har vi tagit fram klassiska modeller av solglasögon som är säkra kort inför vårens och sommaren.

snyggaste glasögon för män

På den exklusiva herrmodesajten Mr Porter finns många snygga modeller av glasögon både med och utan styrka. Här syns ett par glasögon från Kingsman i samarbete med Cutler & Gross. Ta även en titt på de designerglasögon som finns mot blåljus. Glasögon med blåljusfilter har blivit allt populärare i tider när vi spenderar alltmer tid framför skärmarna.

Konsten att bära kostym

Nyckeln till att se bra ut i kostym är passformen. Om du köper en färdigsydd kostym bör du fokusera på axlarna. Det är relativt enkelt att sy om över bröstet och över midjan om så behövs.

En klassisk kostym är alltid det bästa köpet. En mörk variant med två knappar och få detaljer är den modell som du kommer ha mest användning för och det är inte tråkigt. Det är en uniform.

konsten att bära kostym

Ett av världens främsta märken gällande exklusiva kostymer är BOSS. De senaste åren har BOSS tagit fram nya kollektioner av kostymer som både är tvättbara och ytterst flexibla. Med några av världens största idrottsstjärnor som kunder behövs kvalitet och flexibilitet i toppklass hos kostymerna.

Slit dina jeans

Världens mest populära jeansmodell är tveklöst ”slim-tapered”. Den modellen är vidare över låren, vilket gör den bekväm, sedan smalnar den av mot foten vilket gör att den är snygg både med en schysst sko eller ett par coola sneakers.

Modellen är den bästa året-runt-modellen då den passar till allt, oavsett om det är formellt eller informellt. Den kloke köper en mörk färg och sliter den tills den får ett snyggt slitage.

snyggaste jeans

Här är modellen 512 ™ Slim Tapered Fit Jeans från Levi’s, som har en något smalare passform än 511™. Den har samma bekväma stretch och moderna stil och kommer från varumärkets premiumkollektion – Made & Crafted.

Vikten av ditt armbandsur

Ett armbandsur är som ett konstverk. Välj klockan för att du älskar den, inte för att du hoppas på att den ska generera pengar. Armbandsur, eller klockor, är personliga och markerar din passage genom tiden, men den har också en praktisk funktion.

Estetiska, praktiska och funktionella varianter i sportiga modeller kan lyfta din vardagsoutfit till nya nivåer. Men klockan måste passa dig och din stil och den behöver sitta bra över din handled.

snygga armbandsur

Ett armbandsur är ofta en investering för livet. När du köper ditt första kvalitetsur är det bra att läsa noggrant läsa igenom tips om vad du bör tänka på vid köp av exklusiva armbandsur.

Hemligheten bakom valet av en skjorta

Hemligheten bakom valet av en skjorta? Välj en klassisk modell. Det kan låta löjligt men vilken skjorta som helst ser exklusiv och dyr ut om den är pressad och välstruken. Titta på kragen och mönstret när du väljer. En krage ska fungera både med och utan slips och skjortan ska alltid sitta bra under en kavaj. Undvik mönstrade skjortor om du inte är helt säker på att du kan bära upp den.

  • Klassisk modell
  • En krage som fungerar med och utan slips
  • Undvik mönster om du är osäker
snygga skjortor

Ovan nämnda Eton har flera snygga klassiska modeller av skjortor för alla sammanhang. Varje man bör ha flera vita skjortor i sin garderob.

Investera i en kostym

Banketter, fester eller andra tillställningar kanske inte hör till det du gör på vardaglig basis och kanske inte heller speciellt ofta. Det är ändå en väl värd investering att satsa på en egen kostym som är sydd efter dina mått. Det finns alltid en risk med att hyra en kostym som inte är skräddarsydd; du kan se ut som ett barn om du bär en för stor kostym.

stilregler för män

Kom ihåg att kostymen även är mångsidig. Du kan bära den med stickad tröja om du vill få en mer avslappnad, men samtidigt elegant outfit. Ton-i-ton är snyggt och en av de stora trenderna inom herrmode just nu.

Kostym från italienska Boglioli. Håll även utkik efter andra italienska märken om du söker efter snygga kostymer och kavajer. Det som utmärker den italienska stilen är ostrukturerade (ofodrade) axlar, något som gör det speciellt lämpligt att bära även med stickade tröjor.

Välj ytterkläder med omsorg

stilregler för män

Du kanske känner dig frestad att välja en klassisk rock när du ska köpa ytterplagg, men moderna material i mörka färger och med enkel skärning ger dig möjlighet till en helt ny typ av ytterplagg.

De är lätta i sin vikt, de andas och de skyddar dig från vädrets lynnighet. Förändringar i årstider, klimatet och konsumenters köpvanor har gjort att ullrockar har blivit mindre attraktivt. Satsa då hellre på exempelvis en bomberjacka eller vaxade jackor.

  • Ytterplagg i funktionsmaterial
  • Bomberjacka eller vaxade jackor för fritid
  • Välj en snygg regntät rock för festligare tillfällen
  • Ytterväst som komplement

Yttervästen är ett ofta bortglömt ytterplagg som är mycket mångsidig om du vill klä dig snyggt. Speciellt under sommarhalvåret kan du med fördel använda västen istället för jackan.

stilregler herr

En typ av jacka som är oerhört praktisk för höst, vinter och vår är en kanalquiltad jacka i lång modell. Här har vi en snygg variant från Oscar Jacobson, som kan användas både när du vill klä dig ledigt eller uppklätt.

Underklädernas under

Stil är inte enbart det som folk ser med blotta ögat. För mäns underkläder finns det två regler att följa. Den första är att dina underkläder fungerar bäst utan mönster då det inte är till för vuxna män. Underkläder är inte till för att uttrycka personlighet på samma sätt som du gör med din skjorta eller accessoarer. Oavsett om du är ett stort Fantomenfan eller inte så håll honom borta från dina underkläder.

Den andra regeln kring underkläder handlar om att det är osofistikerat att välja underkläder på grund av att det är tillverkade av designers. Om du tillhör de som är stora märkesfan är det på dina underkläder du kan göra undantag. Ett par klassiska bomullsboxers är det absolut mest klassiska du kan välja då de klarar av att bli tvättade, de andas bra och är bekväma mot din hud.

snyggaste underkläder för män

Svenska CDLP har tagit marknaden med storm sedan de kom ut med sina handtillverkade premiumunderkläder för män. Hos märket hittar du inte endast underkläder, utan även snygg Loungewear för hemmabruk.

Vårda dina kläder

Det kanske låter som något din mamma brukade säga men faktum är att när du lägger ner tid, energi och pengar på dina kläder behöver du också ta hand om dem och vårda dem väl. Klädvård är speciellt aktuellt nu när vi sett ett större intresse för hantverket och klassiskt herrmode.

stilregler för män

Häng upp dina välstrukna skjortor på trägalgar samt använd skoblock i trä för dina bästa skinnskor för att bevara deras kvalitet. Lämna in dina kostymer för kemtvätt och låt dem samtidigt pressa till dem.

Givetvis måste du tvätta dina kläder på regelbunden basis. Använd tvättmedel för känsliga fabrikat och undvik både sköljmedel och att torktumla dina kläder. Du skonar materialet i dina kläder genom att låta dem lufttorka. Håll efter dina skor genom att putsa och polera dem. Glöm inte heller att ta hand om dig själv. Skapa en daglig rutin där du klipper och rengör dina naglar och ansar både ditt huvud-, näs-, och ögonbrynshår.

En Steamer är mer eller mindre ett måste för alla män som vill ta hand om sina kvalitetsplagg. Hos svenska Steamery finns lättanvända och praktiska ångstationer och steamers som fräschar upp plaggen och gör dem skrynkelfria.

Känn till när du vågar bryta reglerna

Skapa dig en uppfattning om när du kan och när du inte kan bryta mot skrivna och oskrivna regler kring dresscode. Vissa stilregler för män finns till av en anledning och du vill till varje pris undvika pinsamhet och att genera andra människor. Att till exempel bära svart på en begravning är av respekt för de sörjande och om inte annat anges bör du utan kompromiss följa den regeln.

Detsamma gäller vid tillfällen då någon högre auktoritet har angett vilken dresscode som ska gälla. Det kan handla om vad din chef har angett inför en gemensam fest på arbetsplatsen. Men för all del, fastna inte i en rädsla av att göra fel. Modet utvecklas genom att någon antingen medvetet har trotsat skrivna regler eller har råkat göra fel av misstag. Så njut istället av möjligheten till frihet att uttrycka dig genom din klädsel.

stiltips för män

Avslutande tankar

Goda råd är inte alltid dyra och du har här fått ta del av några grundläggande stilregler för män och idéer kring hur du blir en välklädd man. Utbudet av mäns kläder har blivit rikt och varierat och det kan ibland vara svårt att sondera terrängen.

De stilregler för män som du har fått här bygger på regler som har fungerat i många generationer och eftersom de har stått sig genom tiderna bör de även fungera idag.

FAQ – Stilregler för män

Vilka är vanliga stilmissar bland män?

De vanligaste stilmissarna bland stilregler för män är dålig passform på kläderna. Se till att ha exakt rätt passform på kavajen och byxor som är exakt rätt för din kroppsform – inte för tajt och heller inte för lösa.

Jag är inte intresserad av mode och kläder, hur skall jag klä mig?

Nyckeln är att hålla det enkelt. Undvik mönster och satsa på enfärgat klassiskt och hållbart. Ett par klassiska jeans i bra passform med en t-shirt och slipover gör att du signalerar en återhållsam medvetenhet.

Jag vill höja min pondus men vet inte vem jag är. Vad ska jag ta på mig?

En kostym med klassisk silhuett och klassiska färger är enkel att kombinera med många olika plagg och accessoarer. Navy och jordiga färger på kostymen kan vara både elegant och avslappnat beroende på vad du väljer att bära med den.

Vilken är den viktigaste stilregeln för män?

Det är svårt att ange endast en bland alla stilregler för män som är den viktigaste. Mode och stil handlar om många små detaljer. I många fall handlar det också en konstform som man lär sig genom försök och misstag. Ovan finns många nyttiga tips för den som vill lära mer om hur man klär sig snyggt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *