Efter många år i kylan har en gammal trotjänare gjort kraftfull comeback i modet: rugbytröjor. Försäljningen av begagnade rugbytröjor har de sista åren stigit kraftigt hos second hand-butikerna. Lyxvarumärken som Gucci, Thom Browne och Acne Studios har alla lanserat sina egna varianter av rugbytröja de senaste åren.
Men rugbytröjan är långt ifrån bara en modefluga. Den har anor som sträcker sig nästan 200 år tillbaka i tiden, och ikoner som Mick Jagger och David Hockney har burit plagget. Bekvämlighet och kombinationsmöjligheterna har gjort rugbytröjan till ett basplagg i herrgarderoben.
I den här guiden går vi på djupet och lär dig allt om rugbytröjan och hur du bär den som en riktig gentleman.
Rugbytröjans historia
Rugby is a game for barbarians played by gentlemen
Oscar Wilde
Det ska ha varit under en fotbollsmatch 1823 vid Rugby College, beläget mellan Northampton och Birmingham, som blivande prästen William Webb Ellis plockade upp bollen och började springa. Ellis ska ha varit ”lite av en fuskare” enligt jämnåriga elever, men hans upptåg slog rot och rugbyn växte på skolan. Den första rugbyklubben grundades 1864 och 1871 spelades den första officiella landskampen mellan England och Skottland.
Rugbytröjan uppfanns, inte helt oväntat, för att spela rugby. I början spelade man nämligen i vita byxor, vita flanllskjortor med button down-krage och fluga. Det visade sig inte vara helt praktiskt att försöka springa ifrån sina motståndare i en lång skjorta, och skjortan byttes till en tröja i ull med krage. Men spelarna klagade på att tröjan var varm och kliade. Genom att byta till bomull föddes så det vi idag kallar rugbytröjan, ”the rugby jersey”. Den vita kragen blev kvar som ett minne av rugbyns välklädda historia.
För att särskilja rugbylagens tröjor från fotbollslagens, bestämde det att rugbytröjorna skulle ha horisontella band, ”hoops”, medan fotbollströjorna fick vertikala band. Allt eftersom fler och fler klubbar grundades ökade variationen i färger och kombinationer.
Det var först på 1950-talet som rugbytröjan lämnade planen och blev mode. Det var fansen, som ville stödja sina lag utanför planen, som tog med sig plagget. Eftersom rugby främst spelades på privatskolor skvallrade rugbytröjan också om bärarens sociala status. Trenden spred sig från England via Ivy League-universiteten vidare till USA och blev en del av preppy-modet. Gant, Brooks Brothers, Ralph Lauren, J. Press, L.L. Bean och Land’s End var några av varumärkena som hjälpte till att sprida rugbytröjan vidare.
Nu för tiden spelar man inte längre rugby i bomullströjor. Moderna rugbytröjor tillverkar man i syntetmaterial, som smiter åt tätt för att göra sin bärare så svår som möjlig att fånga. Funktionsmaterialen är också överlägsna när det gäller transport av svett. Trots detta har rugbytröjan i modet fått behålla sin mer traditionella design.
På 2020-talet har rugbytröjan gjort en comeback även i herrmodet. Nya varumärken som Rowing Blazers, som blandar tradition och kvalitet med humor och attityd, har lyckats göra det klassiska plagget inne igen.
Detaljerna – hur ska en rugbytröja se ut?
Tyg
Svaret är enkelt: den som faktiskt ska spela rugby kan välja en tröja i polyester. Alla övriga väljer med fördel en tröja i lite tyngre bomull.
Krage
En rugbytröja bör ha en vit eller möjligtvis diskret färgad kontrastkrage. Kragen ska vara gjord i ett grovt bomullstyg för att tåla en och annan dragning.
Knappar
Rugbytröjan behöver inte ha knappar, men det är att rekommendera om man vill klä upp den lite mer. Den som månar om historien väljer gummiknappar, som finns hos bland annat Gants varianter. Tanken med gummiknapparna var att kragen hellre skulle gå upp istället för att gå sönder, och att knappen inte skulle riva bärarens hud.
Färger
En av fördelarna med rugbytröjan är den stora variationen i färger. Den klassiska kombinationen är 5-6 breda ränder i två toner, men det finns en uppsjö av varianter. För den som är osäker rekommenderar vi antingen en enfärgad i en dovare nyans, eller en randig med marinblått eller vinrött som bas.
Passform
Rugbytröjan är en atletisk tröja som ska sitta relativt nära kroppen, för att göra det svårt för motståndaren att få ett grepp. Samtidigt är det praktiskt att kunna bära t.ex. en oxfordskjorta under, och det kan därför vara bra att ta hänsyn till det när man väljer storlek.
Kombinationerna – hur bär man en rugbytröja?
En av fördelarna med rugbytröjan är dess flexibilitet. Här är tre idéer för hur man bär en rugbytröja för herrar.
Avslappnat – rugbytröja med chinos eller jeans
I den mest klassiska kombinationen matchar du rugbytröjan med chinos i t.ex. tan eller grönt, eller dina favoritjeans. Under tröjan passar en button down-skjorta i vitt, ljusblått eller kanske rosa in. Skorna matchar du sedan mot byxorna, med t.ex. sneakers till chinos och kängor med jeans. En basebollkeps de varmare årstiderna eller beanie när det blir kallare passar också utmärkt till.
Färgmässigt fungerar nästan allt, men den som inte vill göra fel väljer en bas av marinblå, så kan det sällan gå fel.
Avslappnat – rugbytröja med chinos eller jeans
Vill man klä upp en rugbytröja kan man enkelt matcha den med en kavaj. En grå eller brun kavaj i tweed eller flannel bryter av den lite lekfullare tröjan på ett snyggt sätt och skapar ett uppklätt intryck. Till skor kan man då välja klassiska herrskor, som ett par oxfords eller loafers.
Det går bra att kombinera slips med rugbytröja, skjorta och kavaj. En randig slips knyter naturligt an till preppy-stilen.
Modernt – rugbytröja med ostrukturerad kavaj
Vill man klä sig lite mer urbant, kan man istället välja en ostrukturerad kavaj och uddabyxor till. Med en lite mer nedskalad rugbytröja går stilen då från Rugby College till New York eller London.