Allt om chinos: Märken, köpråd och stiltips

Under 1990-talet var chinos för en kort stund överallt. Det hade börjat på amerikanska kontor, där beiga khakis blev synonymt med business casual, och spridit sig världen över till att bli den perfekta gåbort-byxan i Sverige. Det blev till slut för mycket beige, helt enkelt, och chinos försvann.

Men den beiga byxan med sitt militära arv har så sakta återuppstått, liksom många andra saker från 1990-talet. Bättre passformer, nya material, fler färger har alla återställt chinos till ett av garderobens basplagg.

I den här guiden tar vi en titt på chinos, och ger dig tips på bra märken, köpråd och stiltips för chinos.

Åtta klassiska märken för herrchinos

Ralph Lauren

Ingen lista över chinos skulle vara komplett utan kungen av preppy, Ralph Lauren. Ralph Lauren erbjuder ett antal klassiska stilar, från tydligt 80-talsinspirerade chinos till mer klassiska proportioner.

dockers chinos herr
Polo Ralph Lauren

Gant

Svensk-amerikanska Gant har faktiskt ett mycket längre arv inom preppy-modet än Ralph Lauren, med sina rötter i New Haven, Connecticut. Men medan Ralph Lauren har stannat i det klassiska modet så försöker Gant hålla sig mer samtida. Men man har fortfarande kvar klassiska stilar i sortimentet.

snygga chinos Gant
Gant

J. Press

J. Press grundades på Yales campus 1902 – det blir inte mer Ivy League än så. Varumärket har hållit sig väldigt trogen sina rötter, och tillverkar fortfarande sina chinos i USA med alla de klassiska detaljerna 

herrchinos J Press
J. Press

Incotex

Italienska Incotex tillverkade ursprungligen byxor för italienska lyxmärken samt armeuniformer – en perfekt startpunkt om man letar efter ett par snygga chinos.

Incotex erbjuder allt från rymliga chinos med dubbla frontveck till lårkramande stretch-chinos, men alltid med fokus på snygga och klassiska detaljer. Byxorna görs i rålängd, avsedda att vikas eller läggas upp av skräddare.

gröna chinos Incotex
Incotex

Briglia 1949

Brigilia 1949 är namnet till trots ett mer nystartat märke, men med fokus på klassiska kläder. Deras chinos håller en klassisk, om än ganska smal, form och har de rätta detaljerna.

ljusa chinos för män Briglia 1949
Briglia 1949

NN07

Danska NN07 gör sina chinos i inte mindre än 21 olika nyanser. Det borde räcka för att du ska hitta färgen du söker. Det finns också två varianter – Theo, en mer dressad modell, och Marco, med lägre midja och smalare passform.

herr chinos NN07
NN07

Asket

Svenska Asket grundades med tanken om en minimal, hållbar garderob. Därför gör de bara en variant av chino – lämpligt nog kallad The Chino – i fem olika nyanser. Söker du en stilren och välgjord chino till ett bra pris så bör du sätta Asket på listan.

Asket byxor
Asket

Dockers

Till sist har vi Dockers – byxorna som tillsammans med Gap definierade chino-boomen på 1990-talet. Sedan dess har Dockers haft svårt att hitta tillbaka. Men ingen tar chinos på så stort allvar som Dockers – deras europeiska sortiment listar inte mindre än 102 varianter. 

Dockers khakis
Dockers

Köpråd för chinos

Material

Chinos är närmast per definition bomullsbyxor. Under en period av smala passformer har det blivit vanligt att lägga till stretch i tyget för att göra dem bekvämare.

Det klassiska chinotyget gabardin är en twill, alltså ett diagonalrandigt tyg, men det förekommer också chinos i bomullssatin, som är en jämn väv.

Detaljer

chinotyg och andra detaljer

Chinon uppstod ur militäruniformen och har ett antal klassiska detaljer. Den är oftast flat front, alltså utan frontveck, och har bälteshällor eftersom den bars med just bälte. 

När det gäller fickor har de ofta två snedställda framfickor (dvs fickan går inte rakt längs med sidosömmen utan börjar lite närmare gylfen), två passpoalerade bakfickor och ofta diskret myntficka.

Man kan bära chinos både med och utan uppvik. J. Press svär vid sina 1 3/4 tum, dvs dryga 5 cm. Till sommaren kan det också vara snyggt att rulla upp chinos för att visa lite ankel och en sneaker eller loafer utan strumpa.

Nyanser

olika chinos färger

Den klassiska nyansen på chinos är khaki, den brun-beiga nyansen. Två andra klassiska som är väldigt användbara är marinblå och olivgrön, men även vita och ljusbeige (stone). I New England är det Nantucket Red, den röda nyansen som senare bleks till röd-rosa, som gäller.

Om du vill visa att du är rik nog att inte behöva bry dig om hur du ser ut, så kan de mönstrade chinosen med motiv som ankor eller båtar vara ett alternativ. För oss vanliga dödliga så ligger de bäst kvar på hyllan i butiken.

Stiltips – så bär du chinos

Välklätt

inspiration chinos med kavaj
Kavaj, chinos och loafers – en klassisk kombination

Chinos är en utmärkt byxa både till vår, sommar och höst. Den trivs utmärkt med en uddakavaj i ett inte alltför glansigt tyg, som matchar chinotygets yta. Marinblått, grått, brunt och olivgrönt är några sommarfärger som ofta trivs bra med klassiska chinofärger. Kombinera gärna en ljus kavaj med mörka byxor, eller vice versa. Mönster och strukturer i tyget hjälper också till att göra klädseln mindre uniform.

Under kavajen är en button down-skjorta eller annan skjorta i oxford-bomull ett bra val. Vitt, ljusa pastellfärger eller diskret randigt är några bra alternativ.

På fötterna är bruna loafers den perfekta matchen för chinos. Mockan är ett material som harmoniserar fint med chinotyget och har ungefär samma formalitet. För den rätta Ivy League-känslan väljer du tassel loafers, men annars går vanliga penny loafers utmärkt också. Till sommaren kan mocs vara ett alternativ, eller en horsebit loafers På vintern funkar kängor, oxfords, derbies och munkskor alla bra till.

Avslappnat

stiltips chinos
Ryan Reynolds i chinos och sin favoritjacka i mocka

Du kan bära chinos ungefär som du skulle bära jeans, bara det att du får en lite mer uppklädd stil. Chinos trivs bra med en piké eller T-shirt av bra kvalitet, till en skjortjacka eller varför inte en mockajacka?

Loafers och mockasiner fortsätter vara ett bra alternativ på sommaren. Till vår och vinter kommer snygga sneakers passa bra till chinos.

Fyra nyanser av beige: Chinos genom historien

För officer och gentlemän

Amiral Nimitz skriver under den japanska kapitulationen 1945

Den beiga nyansen khaki har sin egen historia. Ordet khaki betyder “jordfärgad” på Urdu, och kommer sig av behovet av mer kamouflerande uniformer. 

Innan utvecklingen av långdistansvapen och koloniseringen spelade färgerna på soldaters kläder mycket lite roll, rent taktiskt. Man valde hellre klara färger för att särskilja olika arméer och regementen. Men när den brittiska armén expanderade till Asien och Afrika insåg man behovet av att smälta in, särskilt allt eftersom att gevären blev mer och mer effektiva. Sir Harry Lumsden, brittisk armégeneral i Indien, ska 1848 varit den första att blanda kaffe, curry och mullbär till en färgpasta att färga om de vita uniformerna med. De första khaki-uniformena var vävda i en tät bomullstwill, men brittiska armén skulle även komma att använda ull.

När de skarpskjutande boerna under första boerkriget använde britternas klarröda uniformer som siktmärken insåg man snabbt behovet av Lumsdens khaki för fältuniformer.

Chino kommer från det spanska ordet för “kinesisk”. Det var under spansk-amerikanska kriget som amerikanska soldater stationerade på Filippinerna började bära byxor gjorda av kinesiskt tyg. Byxorna var gjorda för att vara billiga, och var därför snålare skurna, utan frontveck, än klassiska arméuniformer.

Från arméuniform till preppyuniform

Paul newman chinos
Paul Newman slappar med stil iklädd chinos

Från armén spred sig också bruket av chinos till andra yrken. Bland de som sökte upp de tåliga bomullsbyxorna fanns bland annat gruvarbetare och andra grovarbetare, och upptäcksresande. Levi Strauss hörde till bolagen som var tidigt ute med att göra byxor i khakifärgad bomull.

Men det skulle dröja till efter andra världskriget innan chinos eller khakis slog igenom helt. Precis som med många andra uniformsplagg följde de med soldaterna hem och blev vardagsplagg. Därifrån spred de sig till skolorna. Chinos kom att bli en central del av Ivy League-stilen, och deras popularitet drevs fram av stilikoner som Paul Newman, Steve McQueen och JFK.

Casual Friday gone too far

På 90-talet blev chinos synonymt med casual friday, mycket tack vare Dockers

Efter 1970-talets moderevolution kom chinos tillbaka till modet på 1980- och 90-talet, som en del av preppy-modet. Chinosen var nu vida, ofta med dubbla frontveck, i ljusa färger.

Märken som Ralph Lauren, Gap, Tommy Hilfiger och J.Crew växte alla upp kring chinos. Dockers, kanske själva symbolen för 90-talets chinos, föddes som en spinoff ur Levi Strauss 1985. 

Tanken med att bära avslappnade kläder på fredagar hade funnits sedan 1960-talet, men det ska ha varit en slug marknadskampanj 1992, där Dockers sände handboken “Casual Businesswear Guide” till 25.000 personalchefer som verkligen satte konceptet på kartan. Boken innehöll färdiga stiltips, inklusive kombinationer av button down-skjortor med chinos, att distribuera till förvirrade anställda som försökte anpassa sig till Casual Friday.

Peaken nåddes i slutet av 90-talet, i samband med att selvedge denim och slimmade silhuetter började få sitt uppsving. Det sista avsnittet av Seinfeldt sändes med en chino-reklam från Gap.

Chinos gör comeback

giant chino j crew
Brendon Babenzien i de giant fit chinos han designat för J Crew

Även om vissa tillverkare aldrig riktigt återhämtat sig efter chinoboomen, så har chinos aldrig riktigt försvunnit. Ihop med sin militärinspirerade kusin cargobyxan har de fortsatt att komma och gå i herrmodet. Under 2000-talet period av slimmade silhuetter blev chinos i kroppsnära stretchmaterial mycket populära, liksom färgade chinos.

2023 gick J.Crew’s “giant fit” chinos med raka, vida ben mycket uppmärksamhet. Byxorna designades av märkets nya creative director Brendon Babenzien, tidigare creative director på Supreme och grundare av Noah.

Kanske kommer 2020-talet se chinos återvända till sina rötter med vida militära silhuetter? 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *