Den perfekta kostymen

den perfekta kostymen

Inlägget kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer här.

Vad behöver man tänka på när man införskaffar en kostym? En kostym är det mest klassiska bland plagg i den manliga garderoben. Men eftersom det är många detaljer att tänka på för att det skall bli rätt är det rätt utmanande att köpa det som passar för ens egna ändamål.

Här har vi lagt ihop en guide för dig som funderar på att köpa en ny kostym.

Klassiskt eller modernt snitt

Bland trender inom herrmode hösten och vintern 2020 är en återgång till en mer klassisk silhuett. Det innebär bland annat att de riktigt tajta kostymerna blivit mindre populära.

Det betyder dock inte att de är helt ute. Det mest beror på den kroppsform du har. Om du har en kroppsform som passar för mer kroppsnära varianter av kostymer är det såklart att föredra.

Passform är viktigast

Oavsett vilken variant av kostym du väljer är alltid passformen det viktigaste. Numera har den okonstruerade kavajen i italiensk stil blivit allt populärare. Det gäller dock att komma ihåg den gyllene regeln gällande klassiskt herrmode. Om du inte har välbyggda axlar kan det vara bra att ha axelvaddering som tar fram en mer smickrande kroppsform.

Kroppens symmetri är viktig även gällande benen. Om du har korta ben i förhållande till överkroppen gör du dig helt enkelt bättre i en kortare modell på kavaj – oavsett vad trenderna säger om längden på kavajer.

Ärmarna är oerhört viktiga

Ännu gällande passform. En av de vanligaste stilsynderna då det gäller kostymer är passformen gällande ärmarna. Det har blivit betydligt enklare att välja kostym numera eftersom många modeller har stretchtyg som ger extra spännvidd i tyget. En kostym får absolut inte ha för lösa ärmar.

Även längden på ärmarna bör vara exakt rätt. För långa ärmar gör så att du ser ut som en oerfaren skolpojke som nyss köpt sin första kostym. För korta ärmar är också en stilsynd att beakta. En duktig skräddare kan sy upp ärmarna till exakt rätt längd.

Vilken är då den rätta längden? Några centimeter av skjorttyget bör vara synlig hela tiden när du bär kavaj.

Bär inte bälte till kostymbyxorna

En av de riktiga framstegen i herrmodet år 2021 är att vi just nu ser allt fler byxmodeller till kostymer med högre midjor och pressveck. Om du använder bälte till denna typ av byxor begår du definitivt en stilsynd.

Använd istället klassiska hängslen för att bära upp byxorna om du vill klä dig klassiskt och framhäva alla de snygga detaljer som finns på byxorna.

Längden på byxorna

Längden på byxorna är ett evigt tvistemål. Skall strumporna synas eller inte? Detta är till stor del en fråga om tycke och smak.

Enligt klassisk etikett skall inte strumporna vara synliga när du står upp. Det viktigaste att tänka på gällande kostymbyxor är att inte ha för långa byxben. Byxbenen skall ha en naturlig fällning och sluta strax över skorna. Undvik veck på byxorna nere vid skorna, det är nämligen ett tecken på att du bär för långa byxor.

I många stilguider finns det ett missförstånd som säger att du förlänger intrycket av dina ben om du använder längre byxben. Det är helt fel. Avgörande i dessa fall är istället längden på kavajen.

Färger på kostymer

Även om passformen är det absolut viktigaste, kan du heller inte komma bort från det faktum att färgkombinationer har betydelse. Om du är en person som inte vill köpa många olika kostymer till varje säsong är det klassiska färger som navy och mörkgrått som gäller.

Många nämner en svart kostym som en av de klassiska färgerna. Här är vi av en lite annan åsikt. Svart gör sig bäst till smoking eller andra mer formella plagg. Vill du klä dig enligt färgkoden ”mörk kostym” är både mörkblått och mörkgrått betydligt stiligare alternativ som gör det enklare att kombinera både skjortor och slipsar samt skor till.

Svart är ingen idealisk färg att kombinera andra klädesplagg till eftersom kontrasterna i regel blir för stora oavsett vilka färger du väljer att bära till denna färg på kostymen.

Några ord om accessoarer

Accessoarer har sin givna plats till kostymen. Välj gärna en skjorta som tillåter dig att använda manschettknappar. Det är en stilig detalj speciellt till kostymer med klassisk silhuett.

Slipsar bör vara av klassisk bredd år 2021. De smala slipsarna hör till en förgången tid och lär inte komma tillbaka.

Använd inte matchande bröstduk till slipsen. Använd istället bröstduken som ett sätt att variera din klädstil och markera din personlighet.

Använd gärna en specifik kostymklocka av tunnare modell. Stora klockor gör det inte endast opraktiskt att bära tillsammans med skjorta. Det blir sällan snyggt och gör så att den ser oproportionell ut i förhållande till resten av klädseln.

Sammanfattning

Det finns alltså mängder av saker att tänka på när du är på väg att köpa en kostym. För att åskådliggöra ytterligare några detaljer tar vi fram infografik gällande en modern look. Denna är från 2012, då många av dagens mer klassiska detaljer ännu inte slagit igenom på allvar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *